Przepisy z masłem

2 kolekcji przepisów

11451 przepisów

Masło to produkt wytwarzany z tłuszczu jadalnego otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, owczego lub koziego. Aby wytrąciło się masło mleko powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu. Słowo masło zastrzeżone jest dla produktów, które zawierają 80-90% tłuszczu. W sklepach najczęściej spotykacie produkty o wartości 82 %. Masło nie może mieć innych dodatków np.: tłuszczów roślinnych. 

Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Są podstawą ciast, deserów i kremów do przełożenia gotowych wypieków. Klarowane masło sprawi, że mięso będzie soczyste o złotej barwie. Najbardziej skojarzona z używaniem dużej ilości masła jest kuchnia francuska. Zobaczcie, jakie przepisy z masłem zebraliśmy dla was.

Przepisy z masłem

Jakie masło wybrać do smażenia?

W zależności od rodzaju potrawy i wysokości temperatury można decydować się na różnego rodzaju masło. Do smażenia mięsa w sosie własnym lub podsmażania naleśników można stosować masło extra. Powodem jest niska lub średnia temperatura smażenia. W wysokich temperaturach powinniśmy smażyć na maśle klarowanym, które jest pozbawione białka. Ono najczęściej się przypala podczas smażenia.

Czy olej zapobiega przypalaniu masła?

Masło przypala się przez zawarte w nim białka mleka, dopóki się ich nie usunie tłuszcz będzie się nadal przypalać. Wbrew obiegowej opinii dodatek oleju, nie wpływa na uniknięcie czarnych śladów na maśle.

 

Artykuły powiązane

Margaryna do zadań specjalnych
12.08.2020

Margaryna do zadań specjalnych. Od dania głównego po desery

W ostatnich latach margaryna była źle postrzegana przez społeczeństwo. Uważano ją za produkt gorszy niż masło. Jednak babcie i mamy nie zważały na to i niestrudzenie przygotowywały ciasta i słodkości na bazie margaryny. Współcześnie możemy wybierać pomiędzy różnymi rodzajami margaryny, które nie odchudzą kieszeni, a nawet posłużą nam na zdrowie. Podpowiadamy, co przygotować na bazie margaryny.

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.

Wędlina i mięso - zasady kupowania
20.06.2020

Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady

Na śniadanie, obiad, kolację – mięso i wędliny nadal są obecne w polskich kuchniach. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów. Warto pamiętać o kilku zasadach, jak wybierać mięso i wędliny oraz jak je przechowywać. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro & Deli omawia dla nas najważniejsze triki.

jaksmazyc-slider
27.05.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Frytkownica beztłuszczowa
06.08.2019

Frytkownica beztłuszczowa - sposób na pyszne, domowe frytki

Frytki smakują o każdej porze dnia. Eksperymentujemy z tym daniem z ziemniaków, a frytki z batatów czy frytki z cukinii nikogo już nie dziwią. Tak samo jak metody przygotowania - frytki można klasyczne smażyć, ale też upiec lub przygotować za pomocą frytkownicy beztłuszczowej. Jak działa to urządzenie i czy warto mieć je w kuchni? O tym w cyklu "Dobrze rzeczy".

Konfitowanie to znana metoda konserwowania żywności
09.06.2019

Konfitowanie – jak konserwować jedzenie w tłuszczu?

Dzięki niemu mięso przez długi czas zachowuje świeżość, smak i soczystość. Choć konfitowanie może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę poradzi sobie z nią większość domorosłych kucharzy. Jak powinno się konfitować żywność?

Foremki do ciastek
11.12.2018

Foremki do ciastek - z nimi upieczesz same pyszności

Małe, słodkie i rozpływające się w ustach - kto nie kocha ciasteczek? Do przygotowania tych najsmaczniejszych niezbędne są foremki do ciasteczek. Okazjonalne na Święta, urodziny czy rodzinne przyjęcie. Jak wybrać foremki do ciastek i co warto upiec? O tym w cyklu "Dobre rzeczy".