Przepisy z masłem

2 kolekcji przepisów

11438 przepisów

Masło to produkt wytwarzany z tłuszczu jadalnego otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego, owczego lub koziego. Aby wytrąciło się masło mleko powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu. Słowo masło zastrzeżone jest dla produktów, które zawierają 80-90% tłuszczu. W sklepach najczęściej spotykacie produkty o wartości 82 %. Masło nie może mieć innych dodatków np.: tłuszczów roślinnych. 

Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Są podstawą ciast, deserów i kremów do przełożenia gotowych wypieków. Klarowane masło sprawi, że mięso będzie soczyste o złotej barwie. Najbardziej skojarzona z używaniem dużej ilości masła jest kuchnia francuska. Zobaczcie, jakie przepisy z masłem zebraliśmy dla was.

Przepisy z masłem

Jakie masło wybrać do smażenia?

W zależności od rodzaju potrawy i wysokości temperatury można decydować się na różnego rodzaju masło. Do smażenia mięsa w sosie własnym lub podsmażania naleśników można stosować masło extra. Powodem jest niska lub średnia temperatura smażenia. W wysokich temperaturach powinniśmy smażyć na maśle klarowanym, które jest pozbawione białka. Ono najczęściej się przypala podczas smażenia.

Czy olej zapobiega przypalaniu masła?

Masło przypala się przez zawarte w nim białka mleka, dopóki się ich nie usunie tłuszcz będzie się nadal przypalać. Wbrew obiegowej opinii dodatek oleju, nie wpływa na uniknięcie czarnych śladów na maśle.

 

Artykuły powiązane

jaksmazyc-slider
21.12.2019

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Frytkownica beztłuszczowa
06.08.2019

Frytkownica beztłuszczowa - sposób na pyszne, domowe frytki

Frytki smakują o każdej porze dnia. Eksperymentujemy z tym daniem z ziemniaków, a frytki z batatów czy frytki z cukinii nikogo już nie dziwią. Tak samo jak metody przygotowania - frytki można klasyczne smażyć, ale też upiec lub przygotować za pomocą frytkownicy beztłuszczowej. Jak działa to urządzenie i czy warto mieć je w kuchni? O tym w cyklu "Dobrze rzeczy".

Wędlina i mięso - zasady kupowania
13.07.2019

Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady

Na śniadanie, obiad, kolację – mięso i wędliny nadal są obecne w polskich kuchniach. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów. Warto pamiętać o kilku zasadach, jak wybierać mięso i wędliny oraz jak je przechowywać. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro & Deli omawia dla nas najważniejsze triki.

Konfitowanie to znana metoda konserwowania żywności
09.06.2019

Konfitowanie – jak konserwować jedzenie w tłuszczu?

Dzięki niemu mięso przez długi czas zachowuje świeżość, smak i soczystość. Choć konfitowanie może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę poradzi sobie z nią większość domorosłych kucharzy. Jak powinno się konfitować żywność?

Foremki do ciastek
11.12.2018

Foremki do ciastek - z nimi upieczesz same pyszności

Małe, słodkie i rozpływające się w ustach - kto nie kocha ciasteczek? Do przygotowania tych najsmaczniejszych niezbędne są foremki do ciasteczek. Okazjonalne na Święta, urodziny czy rodzinne przyjęcie. Jak wybrać foremki do ciastek i co warto upiec? O tym w cyklu "Dobre rzeczy".