Sos musztardowy

Sos musztardowy jest super prosty i szybki do zrobienia. Pasuje do wielu dań, z pewnością nie raz wykorzystamy go w kuchni. Sos musztardowy jest doskonały do gotowanych jajek, burgerów czy po prostu do zwykłych kanapek. Możecie polać nim mięso do obiadu lub wykorzystać jako dodatek, np. do sałatki. Sos musztardowy jest pyszny!

dodany przez: Kulinarna Ania

sosy sos do sałatki sos musztardowy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 238 głosów)

Sos musztardowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sos musztardowy 3 1.

    Masło rozpuścić w rondelku, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

  • sos musztardowy 4 2.

    Po zagotowaniu powoli, ciągle mieszając wlewać wywar.

  • sos musztardowy 5 3.

    Dodać musztardę, przyprawić do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.

Porady

Sos musztardowy może mieć różny smak w zależności od tego jakiej musztardy użyjemy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić go na bazie musztardy z dodatkiem ostrej papryki czy musztardy chrzanowej. Nie sprawdzi się jedynie musztarda francuska, ze względu na swoją ziarnistą strukturę. Sos musztardowy powinien być aksamitny i wyrazisty w smaku. Można używać go wtedy do wielu dań. Niewielką ilością sosu możemy także poprawić smak np. gulaszu. Sos musztardowy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. 

Notka redakcyjna

Sos musztardowy to obok majonezowego czy pomidorowego jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych sosów. Będziecie potrzebować do niego dobrej jakości musztardy. Czytajcie etykiety i wybierzcie taką z minimalną liczbą składników. Podstawowe składniki musztardy to gorczyca i ocet. Musztardę przyprawia się solą i cukrem, często dla większej głębi smaku dodaje się odrobinę miodu. Sos musztardowy serwujemy na zimno, warto jednak wyciągnąć go z lodówki na kilka minut przed podaniem. Sos musztardowy będzie wtedy bardziej aromatyczny. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy