REKLAMA

Przepisy na śliwki

2 kolekcji przepisów

25 przepisów

sliwki-przepisy

Śliwki to nasz rodzimy skarb. Mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Są źródłem błonnika, dzięki czemu regulują trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają również cały wachlarz składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń i fosfor. Powinniśmy więc, jak najczęściej używać ich w kuchni. Jak włączyć śliwki do jadłospisu? Oczywiście można jeść je na surowo i w takiej też formie zachowają najwięcej dobroczynnych wartości. Jednak najpyszniejszą formą, w jakiej możemy je serwować są desery. Śliwki doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków. W naszym zestawieniu przedstawiamy najpyszniejsze pomysły na ciasta ze śliwkami w różnych odsłonach. Wszystkie receptury na śliwkowe pyszności znajdziecie w jednym miejscu.

Śliwki - przepisy

Skąd pochodzą śliwki? Ich ojczyzną jest prawdopodobnie Persja. Dzięki podbojom Aleksandra Wielkiego w III w. p.n.e. poznano je w Grecji. Stamtąd śliwki zawędrowały do Rzymu, a potem zawojowały już całą Europę.

Śliwka - odmiany

Śliwka (Prunus domestica) to skrzyżowanie wiśni i tarniny. Renkloda, damaszka, mirabelka należą również do rodziny śliwek, choć często umieszcza się je w oddzielnej grupie. Śliwy dobrze rosną w krajach o umiarkowanym klimacie, tam gdzie panuje mroźna zima i ciepłe lato Występują w wielkiej ilości odmian, przy czym w Polsce spotyka się ich tylko kilka. Najpopularniejsze są oczywiście śliwki węgierki. Rośną na drzewach osiągających 4 m. Jej owoce są średniej wielkości, owalnego kształtu, wydłużone, z obu końców zwężone, ciemnofioletowe, z wyraźnym nalotem woskowym. Mają twardy zielonkawozłocisty miąższ. Węgierkami zajadał się już Mikołaj Rej, a na dworze Króla Stasia, na zakończenie obiadów czwartkowych, podawano monarsze (i to niezależnie od pory roku) dwie śliwki, oczywiście węgierki. Był to jednocześnie znak dla gości, że należy się już sposobić do wyjścia.

Śliwki - jak wykorzystać je w kuchni

Wszystkie gatunki różnią się między sobą barwą, rozmiarami, smakiem i kształtem. Ich skórki mogą być czerwone, żółte, fioletowe, pomarańczowe; miąższ zaś przybiera barwy od zielonej, poprzez pomarańczową, do fioletowej i czerwonej Zawierają duże ilości cukru oraz błonnika. Są bardzo sycące. Wspaniale regulują pracę przewodu pokarmowego. W kuchni bardzo cenione na przetwory, jako dodatek do mięs i ciast; można je smażyć, marynować, mrozić, wędzić i suszyć.