facebook 200x200

Moje Gotowanie

Wędzenie
07.12.2019

Wędzenie w praktyce, czyli jak konserwować jedzenie

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa oraz ryb. Produkty poddane działaniu ciepła oraz związków zawartych w dymie nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale czasem stają się również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. O czym warto pamiętać, aby wędzenie było dobrym rozwiązaniem? Radzimy w cyklu Poradnik gotowania.

kiwano-slider
09.12.2019

Kiwano – jak jeść egzotyczny przysmak

Czy znacie kiwano? Ten niezwykły kolczasty owoc po przekrojeniu uwalnia aromat bananowy, zaś miąższ smakuje jak połączenie kiwi, ogórka i melona. Kiwano można jeść na surowo, sprawdzi się również jako składnik deserów, sałatek czy koktajli. W cyklu Smak przybliżamy kiwano do Waszych kuchni.

marta-stewart-slider
09.01.2020

Martha Stewart – amerykańska gospodyni w kuchni

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Martha Stewart, mimo wzlotów i upadków, od lat należy do grona najbardziej wpływowych kobiet świata. Kreuje styl życia milionów Amerykanów, których nauczyła m.in. jak zrobić... polskie pierogi z kapustą. W cyklu "Człowiek od kuchni" przedstawiamy kulinarny świat Marthy Stewart.

Pizza hawajska
20.01.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

sepia-slider
27.01.2020

Czarne jedzenie – sepia z mątwy w kuchni

Barwnik pozyskiwany z głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. W cyklu Smak wyjaśniamy, jak czarne jedzenie zrewolucjonizowało podejście do kolorów w kuchni.

przejedzenie-slider
04.01.2020

5 skutecznych sposobów na przejedzenie

Po rodzinnych spotkaniach z okazji świąt lub jubileuszy, podczas których stół zastawiony jest pysznymi daniami, żołądek bywa przeciążony. Nadprogramowy kawałek serniczka lub dokładka obiadu sprawia, że czujemy się gorzej. Na szczęście są skuteczne sposoby na przejedzenie, które ułatwią ten intensywny kulinarnie czas.

Restauracja InAzja
24.01.2020

Fine dining week zima: menu tematyczne z 5 daniami

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Minikiwi
14.10.2019

Minikiwi - jak smakuje kulinarny hit z Polski

Czy znacie minikiwi? W skrócie to kuzyn dobrze znanego kiwi o standardowych rozmiarach, choć często porównywane jest też do owoców jagodowych. Minikiwi można jeść ze skórką, ciesząc się wyjątkowym smakiem i szeregiem pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść minikiwi? O tym w cyklu Smak.

beza
25.01.2020

Jak zrobić bezy – poradnik dla każdego

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

spaghetti-buraczane
17.10.2019

Buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką

Pyszne, różowe i proste do zrobienia buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką. To przepis na szybki obiad lub kolację.