facebook 200x200

Moje Gotowanie

Wędzenie
07.12.2019

Wędzenie w praktyce, czyli jak konserwować jedzenie

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa oraz ryb. Produkty poddane działaniu ciepła oraz związków zawartych w dymie nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale czasem stają się również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. O czym warto pamiętać, aby wędzenie było dobrym rozwiązaniem? Radzimy w cyklu Poradnik gotowania.

Niewinni czarodzieje
05.03.2020

Niewinni czarodzieje 2.0 - Kuba Wojewódzki i jego restauracja

Niewinni czarodzieje 2.0 to restauracja, która warszawskim - i nie tylko - smakoszom dała się poznać przez nazwisko znanego dziennikarza. Ale w ten gastro projekt zaangażowany jest wyjątkowy męski duet - wspomniany Kuba Wojewódzki i Józef Krawczyk, doświadczony restaurator. Restauracja i klub w jednym znajduje się na warszawskim Powiślu, a dokładniej na terenie kolejnej modnej przestrzeni miejskiej, czyli Elektrowni Powiśle. Od otwarta kusił foodies, ale czy Niewinni czarodzieje 2.0 karmią dobrze? Sprawdziliśmy!

Pędy groszku
29.05.2020

Pędy groszku – moc witamin na wiosnę

Pędy groszku są delikatne, słodkie i chrupiące oraz niezwykle dekoracyjne. Uchodzą za oryginalne i wykwintne, choć bardzo łatwo wyhodować je samodzielnie za cenę opakowania nasion. Warto używać pędy groszku – nie tylko dla smaku – ponieważ to jedne z czołowych superfoods, czyli żywności o właściwościach prozdrowotnych.

sepia-slider
27.01.2020

Czarne jedzenie – sepia z mątwy w kuchni

Barwnik pozyskiwany z głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. W cyklu Smak wyjaśniamy, jak czarne jedzenie zrewolucjonizowało podejście do kolorów w kuchni.

master
12.04.2020

Grzesiek Zawierucha i jego przepisy na Wielkanoc [PODCAST]

Jak wygląda wielkanocny stół w stylu MasterChefa? Grzesiek Zawierucha, zwycięzca ósmej edycji programu MasterChef Polska, opowiedział nam o swoich klasycznych, wielkanocnych potrawach. Niektóre przepisy podpowiedziała mu... teściowa. Posłuchajcie #wstyluMasterChefa.

Restaurant week
15.06.2020

#WiwatGoście! Festiwal Restaurant Week wiosna 2020

Wraca Festiwal Restaurant Week na wiosnę 2020 z hasłem przewodnim #WiwatGoście! . Wiosenna edycja potrwa od 17 czerwca do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł.

zawierucha-owoce
14.07.2020

4 triki na owoce poleca MasterChef Grzesiek Zawierucha

Jak obrać ananasa? A jak dobrać się do melona? I jak jeść awokado i kaki? Na te wszystkie pytania w praktyczny sposób odpowiada ekspert! Oto triki krok po kroku od MasterChefa Grześka Zawieruchy! Sprawdźcie na wideo, jak ładnie podać ananasa, aby wygodnie się jadło i czym posmarować awokado, żeby nie ściemniało.

Restauracja InAzja
24.01.2020

Fine dining week zima: menu tematyczne z 5 daniami

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Rosti, czyli placki z ziemniaków
01.04.2020

Zostań w domu i gotuj! Oto pomysłowe przepisy na trudny czas

Kasza, suszone pomidory, ziemniaki. Niektórzy muszą je zawsze mieć w domu. I mogą wiele z nich przygotować. Co jednak, kiedy nie mamy pomysłu, co przygotować? Podrzucamy wam garść sprawdzonych przepisów od autorów popularnych książek kucharskich!

dania-gotowe-min
28.05.2020

Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?

Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.