facebook 200x200

Moje Gotowanie

Flaki
16.11.2019

Jak ugotować flaki – praktyczny poradnik

Flaki - gęsta zupa przyrządzana z pokrojonych w cienkie paski żołądków, najczęściej wołowych, ma tyle samo miłośników, co przeciwników. Ta znana z wesel potrawa wywołują skrajne emocje, ale odpowiednio przyrządzone flaki są smaczną i pożywną propozycją. Jak ugotować flaki, aby smakowały wyjątkowo i zachwyciły również nieprzekonanych smakoszy? Podpowiadamy w cyklu Poradnik gotowania.

Minikiwi
14.10.2019

Minikiwi - jak smakuje kulinarny hit z Polski

Czy znacie minikiwi? W skrócie to kuzyn dobrze znanego kiwi o standardowych rozmiarach, choć często porównywane jest też do owoców jagodowych. Minikiwi można jeść ze skórką, ciesząc się wyjątkowym smakiem i szeregiem pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść minikiwi? O tym w cyklu Smak.

tarta-wideo
15.11.2019

Tarta dyniowo-marchewkowa z chorizo

Jesienny przepis na obiad lub kolację - tarta z dynią i marchewką z dodatkiem chorizo smakuje wyśmienicie! Danie wzbogaca mozzarella, która pysznie rozpuści się pod zapieczeniu, a świeże zioła dodadzą aromatu.

spaghetti-buraczane
17.10.2019

Buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką

Pyszne, różowe i proste do zrobienia buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką. To przepis na szybki obiad lub kolację.

Michele Moran
28.10.2019

Słodkie warsztaty z Michelem Moranem i marką Kenwood

W poniedziałek 14 października 2019 w warszawskim studio kulinarnym Little Chef odbyły się pyszne warsztaty organizowane przez markę Kenwood. Za sterami  pojawił się ambasador marki Michel Moran, a wśród uczestników znalazły się dziennikarki i blogerki kulinarne. Szef kuchni zaproponował słodkie menu, którego przygotowanie umożliwił robot planetarny Kenwood Prospero. Jak w praktyce wyglądało przygotowanie kruchego ciasta, bananowych ciasteczek, owoców pod zabajone czy budyniu jaglanego? Oto nasza relacja.

Ekspres do kawy
29.10.2019

Jak wybrać ekspres do kawy? Propozycje dla zabieganych

Filiżanka espresso, a może kawa z mlekiem i karmelem lub perfekcyjne cappuccino? Wielbiciele kawy mają swoje ulubione typy i sposoby parzenia kawy, ale w zabieganym świecie coraz więcej osób sięga po rozwiązania, które pomogą zrobić pyszną kawę. Kapsułkowy ekspres do kawy to urządzenie, które nie tylko wpasuje się naszą kuchnię, ale przede wszystkim dostarczy porcję kofeiny w takiej wersji, na jaką akurat przyjdzie ochota. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, kupując kapsułkowy ekspres do kawy.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

serslider-min
26.10.2019

Ser szwajcarski pod lupą

Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.

Wegański Budyń Czekoladowy-1
02.02.2018

Wegański budyń czekoladowy

Czy budyń może być wegański? Pewnie, że może!