facebook 200x200

Moje Gotowanie

Wędzenie
07.12.2019

Wędzenie w praktyce, czyli jak konserwować jedzenie

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa oraz ryb. Produkty poddane działaniu ciepła oraz związków zawartych w dymie nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale czasem stają się również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. O czym warto pamiętać, aby wędzenie było dobrym rozwiązaniem? Radzimy w cyklu Poradnik gotowania.

Niewinni czarodzieje
05.03.2020

Niewinni czarodzieje 2.0 - Kuba Wojewódzki i jego restauracja

Niewinni czarodzieje 2.0 to restauracja, która warszawskim - i nie tylko - smakoszom dała się poznać przez nazwisko znanego dziennikarza. Ale w ten gastro projekt zaangażowany jest wyjątkowy męski duet - wspomniany Kuba Wojewódzki i Józef Krawczyk, doświadczony restaurator. Restauracja i klub w jednym znajduje się na warszawskim Powiślu, a dokładniej na terenie kolejnej modnej przestrzeni miejskiej, czyli Elektrowni Powiśle. Od otwarta kusił foodies, ale czy Niewinni czarodzieje 2.0 karmią dobrze? Sprawdziliśmy!

ratatouille-gaja-suchocka
18.08.2020

Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille

MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!

sepia-slider
27.01.2020

Czarne jedzenie – sepia z mątwy w kuchni

Barwnik pozyskiwany z głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. W cyklu Smak wyjaśniamy, jak czarne jedzenie zrewolucjonizowało podejście do kolorów w kuchni.

master
12.04.2020

Grzesiek Zawierucha i jego przepisy na Wielkanoc [PODCAST]

Jak wygląda wielkanocny stół w stylu MasterChefa? Grzesiek Zawierucha, zwycięzca ósmej edycji programu MasterChef Polska, opowiedział nam o swoich klasycznych, wielkanocnych potrawach. Niektóre przepisy podpowiedziała mu... teściowa. Posłuchajcie #wstyluMasterChefa.

Restaurant week
15.06.2020

#WiwatGoście! Festiwal Restaurant Week wiosna 2020

Wraca Festiwal Restaurant Week na wiosnę 2020 z hasłem przewodnim #WiwatGoście! . Wiosenna edycja potrwa od 17 czerwca do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł.

zawierucha-owoce
14.07.2020

4 triki na owoce poleca MasterChef Grzesiek Zawierucha

Jak obrać ananasa? A jak dobrać się do melona? I jak jeść awokado i kaki? Na te wszystkie pytania w praktyczny sposób odpowiada ekspert! Oto triki krok po kroku od MasterChefa Grześka Zawieruchy! Sprawdźcie na wideo, jak ładnie podać ananasa, aby wygodnie się jadło i czym posmarować awokado, żeby nie ściemniało.

Fine Dining Restauracja Biały Królik
14.08.2020

Polski Fine Dining kwitnie i podbija największe polskie miasta

Polska scena najwybitniejszych restauracji i Szefów Kuchni dojrzewa. To właśnie tym innowatorom, tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine, dedykowany jest tegoroczny Fine Dining Week. Wydarzenie odbędzie się w ośmiu największych miastach, a w trakcie wyjątkowych kolacji smakosze będą mieli okazję rozkoszować się kolacją dla kubków smakowych i oczu. Wszystko to przy zachowaniu szczególnych zasad bezpieczeństwa związanych z pandemią Covid-19. Szczegóły poniżej.

Restauracja InAzja
24.01.2020

Fine dining week zima: menu tematyczne z 5 daniami

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Delivery Week
28.11.2020

Delivery Week 2 - dostawy z najlepszych restauracji prosto do twojego stołu

W tak trudnych dla branży gastronomicznej dobrymi wiadomościami musimy się dzielić! #PodanoDoDomu - powraca Delivery Week 2! Potrwa od 17 listopada do odwołania i odbędzie się w ponad 150 restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi, Poznaniu, Lublinie, Rzeszowie, Szczecinie i na Śląsku. Na https://deliveryweek.pl/ można już zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 39 zł. Nowością tegorocznej edycji Festiwalu są restauracje uczestniczące w Fine Dining Week - za menu zapłacimy jedyne 59 zł.