Rodzynki
1243 przepisów

Rodzynki zna z pewnością każdy, od lat stanowią bowiem nieodzowny składnik ciast, deserów czy nawet pieczywa. I chociaż są osoby - jak Kasia Nosowska, znana wokalistka - które otwarcie deklarują awersję do nich, zdecydowana większość Polaków lubi rodzynki w wypiekach albo wręcz solo.
Przepisy na dania z rodzynkami

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!
Babcine racuchy drożdżowe

Christmas pudding to tradycyjne bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Nie przypomina kremowego puddingu, podobnego do budyniu - Christmas pudding konsystencją przypomina raczej ciasto. Świąteczny pudding to deser, do którego przygotowania potrzebne są między innymi suszone i kandyzowane owoce, zmielone orzechy, przyprawy korzenne i alkohol. Christmas pudding to świetna propozycja na osłodzenie wigilijnej kolacji.
Christmas pudding

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to propozycja dla wegetarian. Danie zyskuje niepowtarzalny aromat przez wykorzystanie bakalii. Wędzona śliwka nadaje charakterystycznego dymnego smaku. Wypróbujcie pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą podczas rodzinnego obiadu.
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą

Rogaliki z masa makową to łatwe w przygotowaniu, kruche i chrupiące słodkości na świąteczny podwieczorek. Przygotowując większa ilość masy makowej, będziecie mogli cieszyć się różnorodnymi deserami podczas rodzinnych spotkań.
Rogaliki z masą makową

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.
Gruszki po francusku

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.
Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox

CIASTECZKA OWSIANE Z OWOCAMI I JOGURTEM NATURALNYM
CIASTECZKA OWSIANE Z OWOCAMI I JOGURTEM NATURALNYM

Gruszki z karmelem i lawendą
Gruszki z karmelem i lawendą

Szarlotka na grzankach to prosty deser, który wykonacie w mgnieniu oka. Z powodzeniem wykorzystacie nadmiar bułek.
Szarlotka na grzankach

Antrykot jagnięcy w towarzystwie zielonych warzyw to sycylijski sposób na mięsny obiad.
Antrykot po sycylijsku

Pudding chlebowy to przepis w duchu less waste. Do puddingu możemy bowiem wykorzystać nieco już czerstwy chleb. Danie i tak będzie smakowało wspaniale! To świetna potrawa na deser - nie jest za słodka, dlatego nawet ci, którzy nie przepadają za deserami, powinni ją polubić. Przepis poleca Agata Wojda.
Pudding chlebowy z bananami i rodzynkami

Sernik krakowski z lukrem cytrusowym to tradycyjny świąteczny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu. Klasyczny sernik krakowski z rodzaju ciężkich i treściwych. Pyszny!
Sernik krakowski

Ten mazurek jest wyjątkowy. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze obłędnie wygląda. Postanowiliśmy bowiem przygotować go w kształcie dużej pisanki. Bakalie świetnie sprawdziły się w formie dekoracji. Taki mazurek bakaliowe jajo będzie bardzo dobrze wyglądał na wielkanocnym stole. Aż szkoda go kroić!
Mazurek bakaliowe jajo
Inne z kolekcji: Bakalie
Z czego są rodzynki?
Rodzynki to tak naprawdę suszone winogrona, które zaliczamy do bakalii. Można je jeść na surowo albo używać ich do pieczenia bądź wzbogacania smaku deserów (np. serków homogenizowanych). Popularną przekąską są także rodzynki w czekoladzie, dostępne w każdym niemal sklepie spożywczym.
Wyróżniamy przy tym kilka rodzajów rodzynek. Najbardziej popularne są rodzynki sułtańskie, odznaczające się dużymi rozmiarami oraz jasnożółtą barwą. Pochodzą z Turcji, Iranu, Chin i Stanów Zjednoczonych.
Drugą grupę stanowią rodzynki greckie, czyli tzw. koryntki: małe, ciemnobrązowe lub jasnożółte.
Ostatni rodzaj to rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym. Stosuje się je do wypieku ciast, a także w trakcie produkcji wina.
Na marginesie warto jeszcze dodać, że liczba pojedyncza od wyrazu rodzynki to rodzynek lub rodzynka. Obie formy są poprawne, nie musimy się tutaj więc obawiać popełnienia błędu.
Rodzynki: wartości odżywcze
Rodzynki posiadają nadspodziewanie dużo wartości odżywczych, co przekłada się również na ich przydatność w codziennej walce o zdrowie i dobre samopoczucie. Są one przede wszystkim nieocenionym źródłem błonnika, który zapewnia na długi czas uczucie sytości. Z tego powodu mogą je spożywać osoby na diecie - oczywiście, w granicach rozsądku.
Oprócz błonnika, rodzynki zawierają także żelazo, potas i cynk, a także szereg związków mineralnych. Badania dowiodły, że regularne spożywanie rodzynek zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów, wzmacnia kości, a nawet zapobiega próchnicy zębów. Dzieje się tak pomimo faktu, iż rodzynki są bogate w cukry proste - glukozę i fruktozę.
Jak to możliwe? Naukowcy tłumaczą, że za powstawanie ubytków w zębach odpowiada głównie sacharoza, której akurat w rodzynkach nie odnajdziemy. Z tego właśnie powodu możemy je jadać bez szkody dla jamy ustnej.
Przepisy z rodzynkami
Ciasto z rodzynkami to pierwsza rzecz, jaka może się nam kojarzyć z wykorzystaniem suszonych winogron w kuchni. Tak naprawdę możliwości istnieje jednak znacznie więcej. Same rodzynki okazują się zaś nie tylko drobnym dodatkiem do deserów.
Jeśli pragniemy używać ich głównie do wypieków, otwiera się przed nami wachlarz cukierniczych możliwości. Najbardziej popularna to zapewne sernik z rodzynkami, a raczej któryś z jego licznych wariantów (np. sernik krakowski). Inna opcja to ciasto drożdżowe z rodzynkami albo - w wersji mini - babeczki z rodzynkiem. Ten ostatni wypiek sprawdzi się idealnie jako lekka przekąska w szkole lub w pracy. Na obiad warto z kolei przyrządzić racuszki z rodzynkami: danie proste i niedrogie, a przepyszne.
Osobom pragnącym zaserwować domownikom coś bardziej oryginalnego polecić można pączki weneckie z rodzynkami i cynamonem. Wyróżniają je bardzo niewielkie rozmiary oraz... silne właściwości uzależniające. Trzeba więc uważać, żeby z nimi nie przesadzić.
Co ciekawe, rodzynek można używać również do potraw niebędących deserami. Idealnym przykładem służą tu śledzie po kaszubsku z rodzynkami - podane na dużym półmisku i spięte wykałaczkami, zaprezentują się niezwykle efektownie na każdym przyjęciu.
Surówka z selera z rodzynkami urozmaici z kolei zwykły, codzienny obiad. W ramach deseru możemy podać też pudding chlebowy z bananami i rodzynkami - potrawę zaskakującą, smaczną i niezbyt słodką.
Alkohole z rodzynek
Rodzynki są dość drogim surowcem, co sprawia, że nie każdy amator domowych trunków decyduje się na sporządzanie z nich alkoholu. Ci, którzy spróbowali, twierdzą, że zdecydowanie warto się skusić. Wino z rodzynek możemy zresztą przygotować przy rozmaitej zawartości suszonych winogron, więc ich cena niekoniecznie będzie wysoka.
Wino z ryżu i rodzynek to kolejny sposób na poprawę nastroju. W formie schłodzonej okazuje się idealne na upalne letnie wieczory.