Sos beszamelowy robi się go najczęściej z mleka, masła i mąki. To uniwersalny dodatek do zapiekanek i makaronów, a także do białej pizzy. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej i pieprzu. Beszamel to podstawowy przepis, który przyda się do przygotowania rodzinnego obiadu.
Sos beszamelowy Fot.iStock
(średnia 4.44 z 156 głosów)
Sos beszamelowy: najpierw podgrzewamy mleko. Następnie na rozgrzanej suchej patelni prażymy mąkę, dodajemy masło. Mieszamy, aż powstanie zasmażka. Potem dolewamy ciepłe mleko. Wlewamy powoli, cienką strużką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki płyn nie zgęstnieje. Cały proces może potrwać nawet 30 minut.
Przyprawianie beszamelu: Pod koniec dodajemy startą gałkę muszkatołową i świeżo zmielony białym pieprzem. Doprawiamy solidną porcją soli. Sos beszamelowy jest gotowy.
Porady
- Mleko możemy zastąpić bulionem warzywnym lub rybnym i wtedy sos beszamelowy podajemy do warzyw oraz ryb.
- Sos beszamelowy możemy dodatkowo wzbogacić o posiekane zioła lub suszone. Odpowiedni będzie też czosnek, świeżo wyciśnięty przez praskę bądź granulowany.
- Jeśli nie lubimy białego pieprzu, który ma charakterystyczny posmak, to jak najbardziej możemy zastąpić go czarnym, najlepiej świeżo zmielonym.
- Jeśli lubimy bardziej gęsty beszamel, dodajmy jeszcze 2–3 łyżki mąki.
- Sos beszamelowy podajemy do makaronów i klusek, polewamy nim zapiekanki warzywne, ziemniaczane. Najbardziej znanym sposobem wykorzystania jest sos beszamelowy do lasagne. Sprawdzi się też jako podstawa do pizzy bianca, czyli z białym sosem.
- Jeśli sos beszamelowy nie wyjdzie nam do końca gładki i pojawią się w nim grudki to nie trzeba się tym przejmować, ta niedoskonałość ukryje się w potrawie, a smak pozostanie taki sam. Jednak uprażenie mąki powinno sprawić, że sos będzie miał jednolitą strukturę.
- Wegański sos beszamelowy zrobimy z dodatkiem mleka roślinnego, najlepiej dość tłustego, np. migdałowego. W sklepach dostępne są też specjalne mleka przeznaczone właśnie do robienia sosów i kremów. Zamiast masła można użyć oleju kokosowego.
Sos beszamelowy ma wiele zastosowań. Użyjecie go jako sosu do lasagne albo zrobicie z nim prosty sos grzybowy. W momencie podgrzewania masła, dodajemy pokrojone grzyby np.: kurki lub borowiki. Następnie robimy beszamel zgodnie z przepisem podanym powyżej.
Innym sposobem na urozmaicenie beszamelu jest dodanie chrzanu. Będzie to dobry dodatek do tradycyjnych ozorków wołowych. To także dobry sos do zapiekanek ziemniaczanych (np. musaki) lub makaronowych. Można zrobić również sos beszamelowy z serem, najlepiej o wyrazistym smaku, na przykład gruyerem albo parmezanem. Będzie też odpowiedni jako baza do domowych zapiekanek z pieczarkami. Jedną z klasycznych propozycji są również szparagi w sosie beszamelowym.
Najczęściej do przygotowania sosu beszamelowego wykorzystuje się mąkę pszenną. Jeżeli chcemy zrobić wersję bezglutenową, to warto sięgnąć po zmielone na proszek migdały albo z połączyć mąkę ryżową z kukurydzianą. Mąka migdałowa może być nieco słodka, dlatego może być stosowana w daniach, przy których nie będzie to przeszkadzało.
Wegetarianie i weganie mogą się zastanawiać jak zrobić sos beszamelowy fit. Bez wykorzystania mąki pszennej, masła i mleka trudno będzie stworzyć sos identyczny jak tradycyjny beszamel. Jednak bez laktozy i glutenu również można stworzyć wersję smakującą w podobny sposób. Wystarczy wziąć szklankę napoju roślinnego (np.: migdałowego, ryżowego, sojowego), dwie łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką ryżową i użyć dwóch łyżek oleju kokosowego. Doprawiamy tradycyjnie pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. To świetna propozycja dla osób tęskniących za sosem beszamelowym do makaronu albo kremowym dodatkiem do pieczonych ziemniaków.
Sos beszamelowy charakteryzuje się maślanym, mlecznym smakiem. Trudno zastąpić masło, ale dla osób nietolerujących laktozy nie ma rzeczy niemożliwych. Podczas przygotowywania wystarczy korzystać z tłuszczów pozyskiwanych z roślin. Często wspomina się margaryny. Mimo różnych opinii są one najłatwiej dostępne. Drugim zamiennikiem masła jest olej palmowy. Coraz łatwiej dostępny w sklepach spożywczych.
Komentarze