Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to sos, który przygotowuje się najczęściej z mleka, masła i mąki. Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do zapiekanek i makaronów. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej i zmielonym pieprzem. Beszamel to sos, który przyda się do przygotowania rodzinnego obiadu.

Sosy

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Na rozgrzanej suchej patelni prażymy mąkę, dodajemy masło. Tworzymy zasmażkę. Następnie dolewamy podgrzane mleko. Wlewamy powoli, cienką strużką, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Sos beszamelowy będzie gładki i bez grudek.
  • galka-muszkatolowa-iStock-2.Następnie przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo zmielonym białym pieprzem. Na koniec beszamel doprawiamy solidną porcją soli. Sos beszamelowy jest gotowy.

Kalorie: 0.00

Porady

Sos beszamelowy - nasza rada:

Mleko możemy zastąpić bulionem warzywnym lub rybnym i wtedy podajemy go do warzyw oraz ryb (możemy także dodać posiekane zioła). Jeśli lubimy bardziej gęsty beszamel, dodajmy jeszcze 2–3 łyżki mąki. Sos beszamelowy podajemy do makaronów i klusek, polewamy nim zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe.

Notka redakcyjna

Sos beszamelowy - jak zrobić sos beszamelowy?

Aby wykonać sos beszamelowy bez grudek należy zacząć od uprażenia mąki na suchej patelni. Ten etap sprawi, że sos beszamelowy będzie miał jednolity smak. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy z mąką. Cały czas mieszamy, aby beszamel był gładki i bez grudek. Następnie dodajemy podgrzany płyn. Najczęściej jest to mleko. Ale może też być bulion warzywny, rybny albo mięsny. Nada się do tego rosół z niedzielnego obiadu. Mleko dolewamy cienką strugą i cały czas mieszamy, aby powstał sos beszamelowy bez grudek. Na koniec dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i hojną szczyptę soli do smaku.

Sos beszamelowy - do czego?

Sos beszamelowy ma wiele zastosowań. Użyjecie go jako sosu do lasagne albo zrobicie z nim prosty sos grzybowy. W momencie podgrzewania masła, dodaj pokrojone grzyby np.: pokrojone kurki i borowiki. Następnie zrób beszamel wedle instrukcji powyżej. Innym sposobem na urozmaicenie beszamelu jest dodanie chrzanu. Będzie to dobry dodatek do tradycyjnych ozorków wołowych. Beszamel to także dobry sos do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych. Beszamel można wzbogacić startym serem o wyrazistym smaku.Na przykład gruyere albo parmezan. Nada się jako baza do domowych zapiekanek z pieczarkami. 

Sos beszamelowy - jaka mąka do sosu beszamelowego?

Najczęściej do przygotowania sosu beszamelowego wykorzystuje się mąkę pszenną. Jeżeli chcemy zrobić beszamel bezglutenowy, to warto sięgnąć po zmielone na proszek migdały albo z połączenia mąki ryżowej i mąki kukurydzianej. Mąka migdałowa może być stosowana w daniach, przy których słodki smak migdałów nie będzie przeszkadzał. 

Sos beszamelowy - sos beszamelowy fit

Wegetarianie i weganie mogą się zastanawiać jak zrobić sos beszamelowy fit. Bez wykorzystania mąki pszennej, masła i mleka trudno będzie stworzyć sos identyczny jak tradycyjny beszamel. Jednak bez laktozy i glutenu również można stworzyć wersję smakującą w podobny sposób. Wystarczy wziąć szklankę napoju roślinnego (np.: migdałowego, ryżowego, sojowe) , dwie łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką ryżową i użyć dwóch łyżek oleju kokosowego. Doprawiamy tradycyjnie pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Osoby tęskniące za sosem beszamel do makaronu albo kremowym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, mogą sięgnąć po sos beszamelowy fit.

Sos beszamelowy - co zamiast masła?

Sos beszamelowy charakteryzuje się maślanym, mlecznym smakiem. Trudno zastąpić masło, ale dla osób nietolerujących laktozy nie ma rzeczy niemożliwych. Podczas przygotowywania sosu beszamel wystarczy korzystać z tłuszczów pozyskiwanych z roślin. Często wspomina się margaryny. Mimo różnych opinii są one najłatwiej dostępne. Drugim zamiennikiem masła jest olej palmowy. Coraz łatwiej dostępny w sklepach spożywczych. Sos beszamelowy bez masła nie będzie tak kremowy jak przygotowywany przez nasze mamy i babcie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy