Sos do sałatki - przepisy i rodzaje

10 przepisów

StockFood-salatka-ogorek-jezyny-sos-salatkowy-min

Sos do sałatki jest bardzo ważnym elementem i połową sukcesu na drodze do wyjątkowego smaku połączonych ze sobą warzyw, owoców oraz innych dodatków. W sklepach dostępna jest co prawda szeroka gama gotowych saszetek, nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Trudno dopatrzyć się w nich dobrego składu, a naturalnych przypraw i ziół jest tam niewiele. Zdrowy, dobry sos do sałatki przygotować można natomiast dosłownie w kilka minut, a walory smakowe będą nieporównywalne. Sosy do sałatek na bazie oliwy świetnie komponują się z przyprawami różnego typu, a spragnieni eksperymentów chętnie sięgają także po mniej popularne oleje o charakterystycznym smaku.

Sos do sałatki - przepisy

Przepisy na sosy do sałatek to bardzo wiele możliwości: od nut łagodnych, przez słodkawe, aż po pikantne akcenty. Sekretem każdego z nich są wysokiej jakości składniki: dobra oliwa z oliwek lub olej, sok z cytryny, ulubione przyprawy, aromatyczna musztarda czy prawdziwy miód.

Istnieją na sosy do sałatek przepisy bazowe, uniwersalne, stanowiące znakomity punkt wyjścia wielu kompozycji. To chociażby klasyczny winegret, czyli połączenie oliwy z octem lub sokiem z cytryny i przyprawami. Taką bazę można modyfikować, w wyniku czego powstaje winegret miodowy, musztardowy albo winegret ziołowy. Ten ostatni świetnie komponować się będzie z miksem, jakim jest bazyliowa sałatka cezar lub pomidorki z mozzarellą, czyli włoska caprese. Warto pomyśleć też o dodatku octu jabłkowego, balsamicznego albo malinowego, szczególnie jeśli sałatka przewiduje owocowe dodatki.

W przypadku, gdy potrzebujemy akcentu bardziej treściwego, lekki sos do sałatek z oliwy zastąpić można sosem jogurtowym. Bardzo pasuje on do kompozycji z kurczakiem oraz grzankami albo miksów z ciepłymi dodatkami, jak na przykład sałatka z panierowaną botwiną. Z kolei w daniach orientalnych sprawdzi się sos sezamowy na bazie pasty tahini albo oleju sezamowego. Można dodawać go także do dań na ciepło z warzywami - nieoczywistym przykładem jest jajecznica z pomidorem i sosem.

Jak dopasować dressing do sałatki?

Łatwo zauważyć, że przepisy na sosy do sałatek pozwalają uzyskać bardzo różne efekty: od delikatnego oliwnego wykończenia po ciężkie i kremowe dressingi. Ma to znaczenie dla całości kompozycji, zatem - dobierając sosy do sałatek - powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na smak, ale również na konsystencję. Delikatne liście szpinaku przytłoczone przez zawiesisty sos z sera pleśniowego stracą i na smaku, i na wyglądzie.

Zasada jest prosta: im delikatniejsze listki, tym lżejszy powinien być sos. Wyważajmy również smaki. Lekko orzechowa, ostra rukola znakomicie komponuje się ze słodkawymi dressingami, jak na przykład sos miodowy czy klonowy. Takie właśnie składniki uzupełniać powinny winegret. W tym przypadku lepiej zrezygnować z miodu i musztardy, bo wprowadzą one ciężkość. Z kolei sałata lodowa jest bardzo neutralna w smaku, warto więc stawiać na wyraziste dodatki. Ciekawy będzie przepis na sos do sałatek z niebieskiego sera pleśniowego. Szpinak szybko nasiąka sosem, ziołowe dressingi najlepiej więc dodawać do niego na krótko przed podaniem.

Sosy do sałatek fit

Wiele osób obawia się, że sos do sałatki dostarczy nadprogramowych kalorii, jednak suche liście sałaty nie są smaczne. Pamiętać trzeba też, że niektóre witaminy wchłaniają się wyłącznie w obecności tłuszczu, przygotowywanie lekkich dressingów o dobrym składzie ma zatem także wartość prozdrowotną. Jak zatem przygotować sos do sałatek fit?

Najważniejsze, by wybierać dobre tłuszcze: tłoczoną na zimno oliwę, olej lniany lub nierafinowany rzepakowy. Można skusić się na mniej typowe smaki, na przykład olej z orzechów, wiesiołka albo ostropestu. Dbajmy o proporcje: 1-2 łyżki sosu to wystarczająca ilość, a jeśli wykorzystujemy orzechy, pestki, awokado czy jajko można bardziej ograniczyć dodatek sosu. Na diecie sprawdzi się także sos jogurtowy z dodatkiem octu i miksowanych warzyw. Warto stawiać na dodatki: czosnek, zioła, posiekaną papryczkę chili, tarty imbir. Każda przyprawa jest dozwolona, a ostre smaki dodatkowo wspierają metabolizm. Unikajmy natomiast soli.