Leczo z kurczakiem to niskokaloryczna wariacja na temat popularnego kolorowego dania jednogarnkowego. Kiełbasę z tradycyjnego przepisu zastępuje chude mięso drobiowe. To idealny pomysł na sycący, a jednocześnie lekki obiad. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu mimo długiej listy składników warzywnych. Podajemy przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami, które pokocha cała rodzina.
Adobe Stock
(średnia 4.45 z 169 głosów)
Przygotowanie składników: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię i paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i plasterkujemy. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, po czym przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki.
Pierś kurczaka: osuszamy oraz oczyszczamy z błonek i kostek za pomocą ostrego nożyka. Kroimy ją w dużą kostkę.
Smażenie: szklimy cebulę z czosnkiem na oliwie. Dodajemy pierś kurczaka. Podsmażamy ją przez chwilę, po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy go z pozostałymi składnikami i podgrzewamy, żeby uwolnił aromat i zawarte w nim cukry. Dodajemy pieczarki, cukinię i paprykę. W tym momencie możemy też wzbogacić leczo o kukurydzę. Zwiększamy ogień, żeby odparować wodę z warzyw i grzybów.
Leczo z kurczakiem: do podsmażonych składników dodajemy pomidory. Podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy gulasz solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos, a pozostałe warzywa zmiękną. Leczo z piersią kurczaka serwujemy na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami, a przykład gałązką tymianku.
Porady
- Żeby leczo z kurczakiem i pieczarkami miało lekko dymny aromat, który w tradycyjnym przepisie bierze się z kiełbasy i boczku, możemy dodać do niego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku, najlepiej węgierskiej.
- Potrawę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można ją też zamrozić. Będzie wtedy przydatna do spożycia przez 3 miesiące. Jeśli chcemy przygotować leczo do słoików na zimę, lepiej zawekujmy gulasz bez dodatku mięsa. W każdej chwili możemy wtedy przynieść go ze spiżarni, a pierś kurczaka podsmażyć i dodać dopiero przed podaniem.
- Dietetyczne leczo z piersią kurczaka będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeśli dorzucimy do niego świeże zioła, na przykład bazylię, tymianek, estragon lub mieszankę prowansalską. Miłośnicy wyrazistych smaków mogą je doprawić pieprzem cayenne, kminem rzymskim i kurkumą.
- Pamiętajmy, że podczas przyrządzania leczo z kurczakiem i warzywami należy zadbać o różne deski do krojenia. Mięso nie powinno być przygotowywane na tej samej desce co warzywa, a tym bardziej świeże pieczywo.
- Poza sezonem na polskie pomidory możemy użyć puszkowanych warzyw bez skórki lub przecieru.
- Podsmażone składniki na leczo polecamy podlać białym wytrawnym winem. Pamiętajmy, żeby je odparować, zanim dodamy pozostałe elementy gulaszu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, zamiast wody możemy dodać bulion warzywny lub drobiowy.
Jeśli chcemy wykorzystać przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami jako niskokaloryczne, a jednocześnie pełne białka i błonnika danie obiadowe, możemy zajadać je bez żadnych dodatków. To świetna potrawa dla osób na diecie. Głodomory, które nie mogą obejść się bez sycącego, skrobiowego uzupełnienia zup i gulaszów, mogą wzbogacić przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami o:
Leczo z kurczakiem i papryką oraz cukinią i pieczarkami to solidna dawka witamin. Delikatny filet jest niskokaloryczny w porównaniu do czerwonego mięsa, a na dodatek zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu. Co jeszcze można dodać do tej dietetycznej wersji znanej węgierskiej potrawy? Świetnie sprawdzi się na przykład niskokaloryczny bakłażan, który ma mięsistą strukturę i doskonale komponuje się we wszelkich potrawach z pomidorem, na przykład ratatouille. Pieczarki możemy z powodzeniem zamienić na grzyby leśne. Najlepiej, jeśli wykorzystamy świeżo zebrane późnym latem lub jesienią borowiki, ale sprawdzą się także suszone. Niezwykły smak kojarzący się z azjatycką kuchnią nadadzą leczo grzyby shiitake. Późną jesienią warto zbierać niezwykle zdrowe i smaczne boczniaki. Przepis na leczo z kurczakiem i cukinią można także wzbogacić słodkimi dodatkami, takimi jak kukurydza i ananas, które zawsze doskonale smakują w towarzystwie delikatnego mięsa drobiowego.
Zaprezentowane przez nas dietetyczne leczo z piersią kurczaka to ciekawa wariacja na temat klasycznego gulaszu. Spodoba się zwolennikom białego mięsa, osobom liczącym kalorie i zaczynającym treningi na siłowni. Pozostałym możemy zaproponować także:
Sprawdźcie także, jak zrobić pisto, czyli hiszpański gulasz z szynką serrano i warzywami na leczo, czyli cukinią, papryką i pomidorami.
Komentarze