Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem to pomysł na pyszny i sycący obiad. To również świetna alternatywa dla tradycyjnego leczo z cukinią i kiełbasą. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje jak wykwintne danie. Leczo dzięki kurczakowi ma wyrazisty mięsny smak, a dodatek papryki i cukinii, nadaje mu nutkę świeżości. Leczo z kurczakiem najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem.

dodany przez: Julita gotuje

dania mięsne leczo

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cukinia 1.

    Cukinię płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do rondla i wlewamy na dno około ¼ szklanki wody. Cukinię dusimy aż będzie średniej miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w piórka.

  • Pierś z kurczaka 2.

    Fileta z kurczaka opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulką podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do cukinii. Dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy wodą i mieszamy. Papryki kroimy omijając gniazda nasienne i również dodajemy do garnka. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Tak przygotowane leczo gotujemy jeszcze przez 10 min aby całość dobrze przeszła smakiem.

Porady

  • Jeśli chcemy, aby leczo z kurczakiem miało lekko wędzony smak, możemy dodać do niego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku.
  • Tak przygotowane leczo z kawałkami kurczaka można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  • Pamiętaj, że przygotowując leczo z kurczakiem z dodatkiem cukinii należy zadbać o różne deski do krojenia. Mięso nie powinno być krojone na tej samej desce co warzywa, a tym bardziej świeże pieczywo.
     

 

Notka redakcyjna

Leczo z kurczakiem – ile ma kalorii?

Leczo z kurczakiem to danie stosunkowo niskokaloryczne. W 100 g tego dania znajduje się około 80 kalorii. Tak więc osoby dbające o swoją sylwetkę bądź pozostające na diecie, mogą bez obaw sięgnąć po przepis na leczo z kurczakiem.

Leczo z kurczakiem i pieczarkami

Leczo z kurczakiem to danie, z którego można tworzyć różne wariacje. Jedną z nich jest przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami. Aby je przygotować należy postępować w ten sam sposób, jak w przypadku tradycyjnego przepisu na leczo z kurczakiem. Wystarczy jedynie dodać pieczarki. Na początku kroimy je w plasterki i podsmażamy na maśle. Możemy podsmażyć je wraz z cebulą, która również znajduje się na liście potrzebnych składników do naszego leczo. Następnie cebulę i pieczarki dodajemy do przecieru pomidorowego i całość dokładnie mieszamy z pozostałymi produktami.  

Leczo warzywne – wersja wegetariańska

Leczo można przygotować również w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Przygotowanie warzywnej wersji leczo nie różni się zbytnio od jego mięsnego odpowiednika. Do jego przygotowania można wykorzystać większą ilość warzyw. Warto sięgnąć w tym wypadku po bakłażana, pieczarki oraz świeże pomidory. Reszta składników pozostaje taka samo, jak również sposób ich przygotowania. To przepis odpowiedni zarówno dla wegetarian jak i osób będących na diecie roślinnej.

Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy