Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem ma wyrazisty mięsny smak, a dodatek papryki i cukinii, nadaje mu nutkę świeżości. To idealny pomysł na pyszny, sycący obiad, a jednocześnie lekki i orzeźwiający. Najlepiej smakuje podane z pajdą chleba z masłem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo z cukinią i kiełbasą. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje jak wykwintne danie. Podajemy przepis na leczo z kurczakiem, które pokocha cała rodzina.

dodany przez: Julita gotuje

leczo

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)

Leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinia 1.

    Przygotowanie: cukinie myjemy i kroimy w kostkę – jeśli jest młoda i jędrna, nie trzeba jej obierać ze skóry. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Papryki (mogą być różnokolorowe) myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Natomiast filet z kurczaka myjemy, osuszamy i rozkrajamy na mniejsze kawałki – może to być kostka, najlepiej średniej wielkości.

  • Pierś z kurczaka 2.

    Leczo z kurczaka – przepis: mięso wraz z cebulką podsmażamy na maśle, jak kurczak odparuje dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy. Możemy dodatkowo przesmażyć całość przez 2 minuty. Następnie na dno garnka wlewamy około ¼ szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dusimy aż będzie średniej miękkości, 10–15 minut. Pod koniec do leczo z kurczakiem dodajemy koncentrat pomidorowy.

Porady

  • Żeby leczo z kurczakiem miało lekko wędzony smak, możemy dodać do niego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku.
  • Tak przygotowane leczo z kurczakiem można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  • Pamiętaj, że przygotowując leczo z kurczakiem z dodatkiem cukinii należy zadbać o różne deski do krojenia. Mięso nie powinno być krojone na tej samej desce co warzywa, a tym bardziej świeże pieczywo.
  • Zamiast koncentratu pomidorowego leczo z kurczakiem można wzbogacić o świeże pomidory. Trzeba je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodajemy je jak całość będzie już miękka. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Sprawdzi się też passata pomidorowa.
  • Leczo z piersią kurczaka będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy dorzucimy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła: bazylię, tymianek, estragon lub mieszankę prowansalską.
  • Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej sycąca możemy rozszerzyć skład o inne składniki. Odpowiednia będzie kukurydza, fasola lub ziemniaki, a nawet makaron, który gotujemy oddzielnie i potem łączymy ze sobą.

Notka redakcyjna

Leczo z kurczakiem – ile ma kalorii?

Leczo z kurczakiem to danie stosunkowo niskokaloryczne. W 100 g tego dania znajduje się około 80 kalorii. Tak więc osoby dbające o swoją sylwetkę bądź pozostające na diecie, mogą bez obaw sięgnąć po ten przepis.


Leczo z kurczakiem i pieczarkami

Leczo z kurczakiem to danie, z którego można tworzyć różne wariacje. Jedną z nich jest dodatek pieczarek. Robi się je w ten sam sposób, jak w przepisie powyżej. Wystarczy jedynie dodać grzyby. Na początku obieramy je, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Możemy podsmażyć je wraz z cebulą, która również znajduje się na liście potrzebnych składników do naszego leczo z cukinią i kurczakiem. Dalsze kroki postępowania są dokładnie takie same.


Leczo warzywne – wersja wegetariańska

Leczo można przygotować również w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Przygotowanie nie różni się zbytnio od jego mięsnego odpowiednika. Do jego przyrządzenia można wykorzystać większą ilość warzyw. Warto sięgnąć w tym wypadku po bakłażana, pieczarki oraz świeże pomidory. Reszta składników pozostaje taka sama, jak również sposób ich przygotowania. To przepis odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan, ponieważ nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy