Kuchnia śródziemnomorska - przepisy

5 przepisów

Kuchnia śródziemnomorska zyskuje na popularności nie tylko w okresie wakacyjnym! Coraz więcej restauracji stawia na taki kierunek działania. Największym atutem kuchni śródziemnomorskiej są wywodzące się z regionu świeże owoce i warzywa, zioła, ryby i owoce morza, zboża, oliwa i wino. W wielu krajach basenu Morza Śródziemnego znajdziemy podobne potrawy, różniące się jedynie nazwą i wzbogacone lokalnymi produktami. Większość z tych dań stało się światowymi przebojami. Mieszkańców Hiszpanii, południowej Francji, Włoch, Grecji, Turcji, krajów Półwyspu Bałkańskiego, Syrii, Libanu, Izraela, Egiptu, Libii, Tunezji, Algierii, Maroka o raz Malty i Cypru mimo wielu różnic, łączy kult dobrego jedzenia. Sprawdźcie nasze przepisy z kuchni śródziemnomorskiej.

Kuchnia śródziemnomorska - przepisy

Artykuły powiązane

Magdalena Żelazowska
09.07.2020

Magdalena Żelazowska o podróżach kulinarnych i nie tylko!

Chyba każdy choć raz chciał się wyprowadzić w jakieś fajne miejsce i zacząć wszystko od początku. Magdalena Żelazowska, autorka książki "Rzuć to i jedź, czyli Polki na krańcach świata" zna wiele takich osób. Dziesięć Polek, które porzuciły dotychczasowe życie i wyjechały na antypody, opowiedziało jej o swoich przygodach. Dla magazynu "Moje Gotowanie" autorka opowiedziała

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.