Przepisy na curry

231 przepisów

Curry to pyszne indyjskie danie. Przyjemnie rozgrzewa, a jego aromat podczas gotowania przyciągnie nawet największych niejadków. Swój wyjątkowy smak i zapach curry zawdzięcza przyprawom. W sklepach znajdziecie gotowe mieszanki przyprawy curry, którą wystarczy dosypać do potrawy. Lepszym sposobem jest jednak używanie pasty curry - jest gęsta i ostrzejsza od przyprawy. Curry to typowe danie jednogarnkowe. Możemy też przygotować je na patelni, ale warto wtedy użyć takiej z wysokimi brzegami, żeby potrawa się nie wylała. To danie jest nieco pracochłonne, jeśli chcemy wydobyć pełnię smaków poszczególnych składników. Przygotowujemy je bowiem po kolei, w odpowiednim momencie dorzucając kolejne. Chodzi o to, żeby ich nie rozgotować, a wręcz przeciwnie, zachować chrupkość warzyw i soczystość mięsa.

Przepisy w kolekcji Przepisy na curry

Curry z mięsem, krewetkami, wegetariańskie
Curry to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim na samym początku musimy zdecydować, czy nasze curry będzie mięsne czy wegetariańskie. Możemy użyć zarówno kurczaka, jak i jagnięciny czy krewetek, a do wersji wege dorzucić cieciorkę lub soczewicę. Warto również w zależności od upodobań zmieniać konsystencję curry - od rzadkiej, podobnej do zupy, po gęstą i kremową, przypominającą sos. Do curry możemy dodać mleko kokosowe, które nada mu przyjemnego smaku i aksamitności, ale jeśli go nie mamy, zwykła gęsta śmietana również się sprawdzi. Curry serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym albo cienkim chlebkiem naan, przypominającym podpłomyk.

Artykuły powiązane

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Trawa cytrynowa do dań obiadowych
29.04.2019

Trawa cytrynowa w kuchni – zastosowanie i przepisy

Trawa cytrynowa jest bardzo cenioną przyprawą, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Nadaje potrawom przyjemnego, cytrynowo-imbirowego aromatu, ale również wykazuje właściwości lecznicze. W cyklu "Smak" podpowiadamy, dlaczego kawa cytrynowa powinna znaleźć się w naszej kuchni i jak wykorzystać ją w praktyce.

Paneer - ser panir
22.04.2019

Paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać ser panir

Co to jest paneer? To twaróg o lekko cytrusowym smaku i aromacie. Chętnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej – znajdziemy go w składzie wielu tamtejszych potraw. Paneer bez większego trudu przygotujemy samodzielnie w domu. W cyklu „Smak” podpowiadamy, jak włączyć paneer do jadłospisu.

Soczewica
04.02.2019

Soczewica czerwona – porcja zdrowia i smaku na talerzu

Soczewica czerwona to popularna roślina strączkowa, ceniona za właściwości odżywcze, walory smakowe, a także możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Do jakich potraw najlepiej pasuje soczewica czerwona i kto szczególnie powinien włączyć ją do diety? O sekretach soczewicy przeczytajcie w cyklu "Smak".

Kurkuma
13.12.2018

Kurkuma - jak stosować przyprawę i korzeń

Prawdopodobnie słyszałaś już o niesamowitej mocy, jaką ma kurkuma. Pewnie wiesz też, że dobrze włączyć do diety więcej tego korzenia przypominającego imbir. Jak stosować kurkumę w kuchni i nie tylko? Podpowiedzi prosto grudniowego numeru "To Twój Moment".

Imbir - właściwości i przepisy
12.11.2018

Pyszny imbir – właściwości korzenia. Pomoże nie tylko na przeziębienie

Jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, od wieków stosowaną w wielu kuchniach świata. Imbir to także roślina o imponujących właściwościach leczniczych. Dlaczego warto i jak najlepiej włączyć imbir do jadłospisu - nie tylko, gdy złapie nas przeziębienie - podpowiadamy w cyklu "Smak".

Curry z kalafiora
02.07.2018

Curry z kalafiora - prosty przepis

Curry z kalafiora to sposób na aromatyczne podanie sezonowego kalafiora. Miks przypraw, takich jak curry, kumin i kurkuma, podkreślą smak białych różyczek.

Jak zrobić czerwoną pastę curry
25.11.2016

Czerwona pasta curry

Niezbędna do wielu dań kuchni tajskiej. Czerwona pasta curry, wbrew skojarzeniom, nie jest najbardziej pikantną - zielona jest ostrzejsza. Nie musisz kupować gotowej pasty - zrobisz ją sam!

przyprawy_orientalne_g
15.09.2016

Przyprawy orientalne - mieszanki

Mieszanki orientalnych przypraw to popularny dodatek do kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Specjalne kompozycje dodają smaku naszym potrawom, a także dodają wartości odżywczych.