Zupa ribollita

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. 

zupa fasolowa

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wkładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pocięte w plasterki marchewki,
    posiekane ząbki czosnku, pokrojony seler i pokrojone w cienkie piórka koper włoski. Delikatnie mieszamy, dusimy ok. 10 min, dodajemy cukinię i dusimy jeszcze 2 min.
  • biala-fasola-fot.iStock-2.Dokładamy pomidory z puszki, fasolę borlotti (ugotowaną lub z puszki) i bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 20 min. Liście świeżego szpinaku (można je posiekać) dusimy krótko na oliwie (ew. z posiekanym czosnkiem), przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy na kromki chleba razem z listkami bazylii i podajemy do zupy.

Porady

Zupa ribollita zawiera w przepisie:

  • seler naciowy określany również fenkułem
  • fasolę borlotti
  • zamiast 2 łyżek bazylii należy użyć 2 łyżek pesto z bazylii

Notka redakcyjna

Zupa ribollita to najbardziej znana toskańska zupa fasolowa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej. Aby zachować jej charakter, weźmy jak najsłodsze pomidory (polecam puszkowane san marzano lub datterini) i także słodkawą włoską fasolę borlotti (również dostępną w puszkach).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA