Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita Zdjęcia: Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.47 z 165 głosów)
Porady
Zupa ribollita zawiera w przepisie:
- fasolę borlotti
- zamiast 2 łyżek bazylii należy użyć 2 łyżek pesto z bazylii
Zupa ribollita to najbardziej znana toskańska zupa fasolowa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej. Aby zachować jej charakter, weźmy jak najsłodsze pomidory (polecam puszkowane san marzano lub datterini) i także słodkawą włoską fasolę borlotti (również dostępną w puszkach).
Komentarze