Kopytka

Domowe kopytka to pomysł, jak podać ziemniaki w innym wydaniu. I jednocześnie sposób na niemarnowanie żywności! Kopytka najlepiej smakują z ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków.

Pierogikopytka

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
123 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • kopytka1.Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przekręcić przez maszynkę. W misce podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko.
  • kopytka-22.Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy zgrabne wałki i kroimy z ukosa kopytka. Kopytka gotujemy w dużym garnku z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały.
  • kopytka-33.Gdy kopytka wypływają, są gotowe.

Kalorie: 123

Porady

Kopytka, dla jednych wspomnienie z dzieciństwa, dla innych kopytka to jedna z ulubionych potraw. Kopytka to potrawa prosta do wykonania. Polecam!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy