Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Ten szybki deser bez pieczenia składa się z masy na bazie serka mascarpone i masła orzechowego. Wystarczy wymieszać ją z pokruszonym ciastem biszkoptowym i zanurzyć w czekoladzie, żeby otrzymać szybką, słodką przekąskę dla dzieci. To także idealny sposób na kreatywne wykorzystanie resztek różnych wypieków. Z przepisem na cake pops mogą zmierzyć się nawet najmłodsi kucharze.
Adobe Stock
(średnia 4.5 z 220 głosów)
Przygotowanie: suche ciasto babkowe lub biszkoptowe (może być czekoladowe) drobno kruszymy w palcach. Płaską blaszkę lub tacę wykładamy papierem do pieczenia.
Masa: ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym. Kiedy otrzymamy jednolity krem, dodajemy pokruszone ciasto. Mieszamy do połączenia składników. Zawijamy masę w folię spożywczą. Wkładamy ją do zamrażarki na 15 minut.
Formowanie kulek: dzielimy ciasto na cake pops na około 20 równych porcji. Rozkładamy je na blaszce i ponownie chłodzimy, przez kwadrans.
Nabijanie na patyczki: roztapiamy czekoladę białą, mleczną lub gorzką w kąpieli wodnej z olejem. Żeby powstał efektowny deser, użyjmy tabliczek w różnych kolorach. Zanurzamy w płynnej masie patyczki i nabijamy na nie kulki z ciasta. Uważamy, żeby nie przekłuć ich na wylot. Wkładamy lizaki do zamrażarki na kilkanaście minut.
Dekoracja: zanurzamy ciasto na patyku w płynnej czekoladzie (jeśli jest taka potrzeba, podgrzewamy ją ponownie, żeby się rozpuściła). Ozdabiamy je cukrową posypką. Chłodzimy w zamrażarce, żeby polewa całkowicie zastygła.
Podanie: słodkie kulki na patyku najlepiej serwować na specjalnym stojaku do lizaków lub styropianowej podstawce domowej roboty. Można je także ułożyć brzydszą stroną na papierze do pieczenia.
Porady
- Lizaki z ciasta możemy dekorować białą, gorzką lub mleczną czekoladą, w zależności od upodobań. Żeby polewa była błyszcząca i krucha po zastygnięciu, należy ją utemperować. W tym celu trzeba ostrożnie rozpuścić czekoladę, tak żeby jej nie przegrzać, a następnie ochłodzić do odpowiedniej temperatury, cały czas mieszając. Wynosi ona 32°C dla czekolady deserowej i 30°C dla mlecznej lub białej. Możemy ją sprawdzić za pomocą zwykłego termometru kuchennego.
- Ciastka na patyku najlepiej porcjować za pomocą łyżki do lodów. Unikajmy formowania ich za pomocą rąk, ponieważ kulki będą się wtedy rozpuszczać pod wpływem ciepła naszego ciała. Jeśli często przyrządzamy ten deser bez pieczenia, przyda nam się specjalna, silikonowa forma do cake pops.
- Gdzie kupić patyczki do lizaków? Bez problemu dostaniemy je w sklepach internetowych lub stacjonarnych z akcesoriami kuchennymi. Jeśli nie mamy specjalnych patyczków pod ręką, możemy nadziać nasze popsy z ciasta na zwykłe wykałaczki do szaszłyków, a nawet na sztywne słomki do napojów.
- Nie każdy lubi tłusty włoski ser. Jeśli chcemy przyrządzić lizaki cake pops bez mascarpone, zastąpmy je serkiem homogenizowanym. Weganie lub osoby nietolerujące laktozy mogą także użyć naturalnego, kremowego tofu.
- Miłośnikom czekolady polecamy zamienić masło orzechowe na nutellę.
- Ile dni wcześniej można zrobić cake pops? Ten szybki deser bez pieczenia warto przygotować z wyprzedzeniem, jeśli szykujemy się na imprezę. Może stać w lodówce nawet przez 2 dni i nie straci na świeżości.
Możemy zakończyć poszukiwania najbardziej atrakcyjnego, szybkiego deseru bez pieczenia dla dzieci. Żeby stworzyć słodką przekąskę na kinderbal, wystarczy mieć w zanadrzu przepis na cake pops. Lody lub tradycyjne lizaki mogą się schować. Bazą do kulek może być dowolny wypiek, który został nam po weekendzie i utracił już swoją puszystość i wilgotność – babka, biszkopt, marmurek, ciasto czekoladowe lub muffinki marchewkowe. Jeśli nie mamy w zanadrzu żadnego placka lub babeczek własnej roboty, cake popsy możemy zrobić na bazie różnych ciasteczek, takich jak:
Lizaki z ciasta można ozdobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i posypać dekoracjami cukierniczymi, na przykład w formie gwiazdek, kulek lub serduszek. Patyczek możemy dodatkowo przewiązać delikatną wstążką. Do ozdobienia cake pops przydadzą się również:
Słodkie kulki na patyku możemy również udekorować pokruszonym ciastem lub rozdrobnionymi biszkoptami i herbatnikami, których użyliśmy do stworzenia masy.
Urok lizaków na patyku polega przede wszystkim na tym, że można je przyrządzić bardzo szybko i nie potrzebny jest nam do tego piekarnik. Jedyna obróbka termiczna, którą wymieniamy w krokach przygotowania, to rozpuszczenie czekolady, a i to można zrobić bez trudu za pomocą mikrofali. Jeśli jednak udało nam się kupić specjalną foremkę, równie dobrze możemy przyrządzić tradycyjny wypiek, ale w formie kulek. Jak zrobić cake pops w piekarniku? Możemy w tym celu wykorzystać najprostszy przepis na biszkopt lub ciasto ucierane. Dalej postępujemy tak samo jak w przypadku deseru bez pieczenia. Nadziewamy kulki z ciasta na patyczki, zanurzamy w czekoladzie i dekorujemy według gustu.
Komentarze