Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ocena:

4.38 (190)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prosty przepis, który oszczędzi nam dużo pracy. Co prawda, o wypieku trzeba pomyśleć już dzień wcześniej, ale przygotowanie składników do leżakowania jest bardzo proste. Na drugi dzień dodajemy owoce, kruszonkę i wstawiamy placek do piekarnika. Drożdżowe ciasto bez wyrabiania najlepiej smakuje z owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami, agrestem lub rabarbarem.

Składniki:

  • mąka pszenna  610 g

  • jajka  3 szt.

  • cukier waniliowy  5 g

  • cukier  165 g

  • drożdże  35 g

  • mleko  125 ml

  • olej  125 ml

  • owoce leśne  400 g

  • masło  50 g

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki na ciasto: do dużej miski wsypujemy 250 g mąki, dodajemy roztrzepane jajka, cukier waniliowy, zwykły, pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko zasypujemy kolejną porcją mąki (również 250 g).

  • Krok 2:

    Leżakowanie: składniki w misce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na min. 8 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu wyrastania ciasta).

  • Krok 3:

    Mieszanie ciasta: dopiero po 8 godz. mieszamy składniki w misce za pomocą dużej drewnianej łyżki.

  • Krok 4:

    Owoce leśne: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeśli trzeba, wycinamy szypułki. Następnie oprószamy je mąką (wystarczy 30 g).

  • Krok 5:

    Kruszonka: do osobnej miski przekładamy zimne masło, dodajemy 80 g mąki i 40 g cukru. Rozcieramy krótko palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę na ciasto, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.

  • Krok 7:

    Pieczenie: ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 40 min.

Porady

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Olej możemy zastąpić roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy je w takiej samej ilości, czyli na proporcje podane w przepisie – 125 g.
  • Ciasto odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce o stabilnej temperaturze, unikając przeciągów.
  • Jeśli uznamy, że po leżakowaniu i wymieszaniu ciasta, jest ono zbyt rzadkie, możemy dodać więcej mąki (nawet do 100–150 g).
  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest smaczne także z samą kruszonką.
  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie również na kwadratową blachę w rozmiarze 24×24 cm.
  • Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania na drożdżach instant

Przepis na drożdżowy placek bez wyrabiania możemy przygotować również na suchych drożdżach. Na podane proporcje potrzebujemy 16 g drożdży instant – w większości wypieków stosujemy 2 razy mniej suchych drożdży niż świeżych. Rezultat i smak jest podobny. A dla osób, które nie pieką zbyt często – to nawet lepsze rozwiązanie. Dlaczego?

Świeże drożdże mają krótki okres przydatności do spożycia. Co prawda możemy przechowywać je w lodówce przez 10 dni. Jednak często okazuje się, że nawet po krótszym czasie przesuszają się lub pokrywają pleśnią. Drożdże suche zachowują swoje właściwości nawet do 2 lat – pod warunkiem, że są przechowywane w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – propozycje dodatków

Jeśli mamy ochotę na szybkie ciasto drożdżowe bez owoców, możemy skorzystać z poniższych propozycji:

  • ciasto drożdżowe z serem – masę serową przygotowujemy z mielonego twarogu zmieszanego z żółtkiem i drobnym cukrem, możemy dodać rodzynki,
  • ciasto drożdżowe z budyniem waniliowym – który warto przygotować samodzielnie z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • ciasto z kruszonką, lukrem i polewą czekoladową – w podstawowym przepisie pomijamy owoce. Upieczony i przestudzony placek polewamy lukrem cytrynowym i polewą czekoladową.

Z czym podawać drożdżowy placek?

Ciasto drożdżowe świetnie smakuje także z dodatkiem domowych przetworów owocowych – dżemu morelowego czy konfitury z wiśni. Placek bez owoców świetnie smakuje również z masłem i miodem.

Można go podać z gorącym mlekiem, a także standardowo – do kawy, herbaty lub kakao. Świetnie smakuje w zestawieniu z naparami owocowymi na bazie konfitury z płatków różu lub z dodatkiem syropu malinowego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne