Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prosty przepis, który oszczędzi nam dużo pracy. Co prawda, o wypieku trzeba pomyśleć już dzień wcześniej, ale przygotowanie składników do leżakowania jest bardzo proste. Na drugi dzień dodajemy owoce, kruszonkę i wstawiamy placek do piekarnika. Drożdżowe ciasto bez wyrabiania najlepiej smakuje z owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami, agrestem lub rabarbarem.
Getty Image
(średnia 4.38 z 188 głosów)
Składniki na ciasto: do dużej miski wsypujemy 250 g mąki, dodajemy roztrzepane jajka, cukier waniliowy, zwykły, pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko zasypujemy kolejną porcją mąki (również 250 g).
Leżakowanie: składniki w misce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na min. 8 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu wyrastania ciasta).
Mieszanie ciasta: dopiero po 8 godz. mieszamy składniki w misce za pomocą dużej drewnianej łyżki.
Owoce leśne: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeśli trzeba, wycinamy szypułki. Następnie oprószamy je mąką (wystarczy 30 g).
Kruszonka: do osobnej miski przekładamy zimne masło, dodajemy 80 g mąki i 40 g cukru. Rozcieramy krótko palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę na ciasto, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczenie: ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 40 min.
Porady
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Olej możemy zastąpić roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy je w takiej samej ilości, czyli na proporcje podane w przepisie – 125 g.
- Ciasto odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce o stabilnej temperaturze, unikając przeciągów.
- Jeśli uznamy, że po leżakowaniu i wymieszaniu ciasta, jest ono zbyt rzadkie, możemy dodać więcej mąki (nawet do 100–150 g).
- Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest smaczne także z samą kruszonką.
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie również na kwadratową blachę w rozmiarze 24×24 cm.
- Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis na drożdżowy placek bez wyrabiania możemy przygotować również na suchych drożdżach. Na podane proporcje potrzebujemy 16 g drożdży instant – w większości wypieków stosujemy 2 razy mniej suchych drożdży niż świeżych. Rezultat i smak jest podobny. A dla osób, które nie pieką zbyt często – to nawet lepsze rozwiązanie. Dlaczego?
Świeże drożdże mają krótki okres przydatności do spożycia. Co prawda możemy przechowywać je w lodówce przez 10 dni. Jednak często okazuje się, że nawet po krótszym czasie przesuszają się lub pokrywają pleśnią. Drożdże suche zachowują swoje właściwości nawet do 2 lat – pod warunkiem, że są przechowywane w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli mamy ochotę na szybkie ciasto drożdżowe bez owoców, możemy skorzystać z poniższych propozycji:
Ciasto drożdżowe świetnie smakuje także z dodatkiem domowych przetworów owocowych – dżemu morelowego czy konfitury z wiśni. Placek bez owoców świetnie smakuje również z masłem i miodem.
Można go podać z gorącym mlekiem, a także standardowo – do kawy, herbaty lub kakao. Świetnie smakuje w zestawieniu z naparami owocowymi na bazie konfitury z płatków różu lub z dodatkiem syropu malinowego.
Komentarze