Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prosty przepis, który oszczędzi nam dużo pracy. Co prawda, o wypieku trzeba pomyśleć już dzień wcześniej, ale przygotowanie składników do leżakowania jest bardzo proste. Na drugi dzień dodajemy owoce, kruszonkę i wstawiamy placek do piekarnika. Drożdżowe ciasto bez wyrabiania najlepiej smakuje z owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami, agrestem lub rabarbarem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 188 głosów)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki na ciasto: do dużej miski wsypujemy 250 g mąki, dodajemy roztrzepane jajka, cukier waniliowy, zwykły, pokruszone drożdże, mleko i olej. Wszystko zasypujemy kolejną porcją mąki (również 250 g).

  • 2.

    Leżakowanie: składniki w misce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na min. 8 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu wyrastania ciasta).

  • 3.

    Mieszanie ciasta: dopiero po 8 godz. mieszamy składniki w misce za pomocą dużej drewnianej łyżki.

  • 4.

    Owoce leśne: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeśli trzeba, wycinamy szypułki. Następnie oprószamy je mąką (wystarczy 30 g).

  • 5.

    Kruszonka: do osobnej miski przekładamy zimne masło, dodajemy 80 g mąki i 40 g cukru. Rozcieramy krótko palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę na ciasto, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.

  • 7.

    Pieczenie: ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 40 min.

Porady

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Olej możemy zastąpić roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy je w takiej samej ilości, czyli na proporcje podane w przepisie – 125 g.
  • Ciasto odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce o stabilnej temperaturze, unikając przeciągów.
  • Jeśli uznamy, że po leżakowaniu i wymieszaniu ciasta, jest ono zbyt rzadkie, możemy dodać więcej mąki (nawet do 100–150 g).
  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest smaczne także z samą kruszonką.
  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie również na kwadratową blachę w rozmiarze 24×24 cm.
  • Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania na drożdżach instant

Przepis na drożdżowy placek bez wyrabiania możemy przygotować również na suchych drożdżach. Na podane proporcje potrzebujemy 16 g drożdży instant – w większości wypieków stosujemy 2 razy mniej suchych drożdży niż świeżych. Rezultat i smak jest podobny. A dla osób, które nie pieką zbyt często – to nawet lepsze rozwiązanie. Dlaczego?

Świeże drożdże mają krótki okres przydatności do spożycia. Co prawda możemy przechowywać je w lodówce przez 10 dni. Jednak często okazuje się, że nawet po krótszym czasie przesuszają się lub pokrywają pleśnią. Drożdże suche zachowują swoje właściwości nawet do 2 lat – pod warunkiem, że są przechowywane w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – propozycje dodatków

Jeśli mamy ochotę na szybkie ciasto drożdżowe bez owoców, możemy skorzystać z poniższych propozycji:

  • ciasto drożdżowe z serem – masę serową przygotowujemy z mielonego twarogu zmieszanego z żółtkiem i drobnym cukrem, możemy dodać rodzynki,
  • ciasto drożdżowe z budyniem waniliowym – który warto przygotować samodzielnie z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • ciasto z kruszonką, lukrem i polewą czekoladową – w podstawowym przepisie pomijamy owoce. Upieczony i przestudzony placek polewamy lukrem cytrynowym i polewą czekoladową.

Z czym podawać drożdżowy placek?

Ciasto drożdżowe świetnie smakuje także z dodatkiem domowych przetworów owocowych – dżemu morelowego czy konfitury z wiśni. Placek bez owoców świetnie smakuje również z masłem i miodem.

Można go podać z gorącym mlekiem, a także standardowo – do kawy, herbaty lub kakao. Świetnie smakuje w zestawieniu z naparami owocowymi na bazie konfitury z płatków różu lub z dodatkiem syropu malinowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy