Przepisy na sushi

1 kolekcji przepisów

31 przepisów

Sushi to popularne danie azjatyckie. Kolorowe rolki składają się zwykle z ugotowanego ryżu, plastrów nori, czyli zielonych wodorostów i dodatków. Jeśli chodzi o dodatki, dozwolonych jest wiele różnych produktów. Podstawowym będzie z pewnością ryba. Zwykle do sushi dodaje się najwyższej jakości surową rybę – gdy przygotowujemy sushi w domowych warunkach możemy jednak mieć problem z jej zdobyciem. Co zamiast surowego tuńczyka lub łososia? Ryba wędzona, paluszki krabowe, krewetki np. w tempurze. Warto pamiętać, że sushi możemy podawać również w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub np. omletem. Do sushi pasują awokado, ogórek, marchewka czy imbir. Sushi lubi też eksperymenty – możemy zrobić je w wersji polskiej, z kaszą lub na słodko, z mango.

Przepisy na sushi

Inne z kolekcji: dania z ryżem

Jak zrobić sushi?

Zrobienie domowego sushi tylko z pozoru wydaje się trudne. Przygotowywanie pysznych rolek musimy zacząć od ryżu. Jaki ryż do sushi wybrać? Przede wszystkim wybierzmy ryż jednej odmiany, będzie smakował lepiej. Użyjmy ryżu krótkoziarnistego – przed ugotowaniem należy dokładnie go wypłukać, tyle razy aż woda zrobi się przezroczysta. Jak ugotować ryż do sushi? Wypłukany ryż zalewamy wodą, w proporcji 1 i 1/5 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, nie mieszamy. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 10 minut, żeby ryż był gotowy. Idealny ryż do sushi powinien być kleisty i łatwo dawać się formować. Aby odpowiednio smakował, ryż musimy zalać zaprawą, przygotowywaną z octu ryżowego, cukru i soli.

Następnie na plastry nori wykładamy nieco ryżu, spłaszczamy go, dodajemy rybę i inne składniki. Całość zwijamy w ciasną rolkę przy pomocy specjalnej maty do sushi. Następnie kroimy na małe kawałki.

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi podlega pewnym zasadom, których warto przestrzegać. Przede wszystkim nie gryziemy kawałków sushi, ale jemy je w całości. Tylko delikatnie zamaczamy je w sosie sojowym, by ryż zbytnio nim nie nasiąknął. Sushi jemy przy użyciu pałeczek – pamiętajmy, by ich nie krzyżować i nie wkładać samych do ust.

Co do sushi? – dodatki

Do sushi podaje się zwykle sos sojowy w małej miseczce. Są jednak i inne dodatki, które warto znać. Należy do nich choćby ostry, zielony korzeń chrzanu w formie pasty, czyli wasabi. Wasabi nakładamy na sushi przed zamoczeniem w sosie sojowym. Do odświeżenia kubków smakowych między kolejnymi kęsami sushi służy natomiast marynowany imbir – uwaga, może być naprawdę pikantny!

Do sushi możemy zaserwować np. zieloną herbatę lub wino. Jakie wino do sushi będzie najlepsze? Wszystko zależy oczywiście od tego, co znajduje się wewnątrz naszych rolek. Inne wino wybierzemy do ryby, jeszcze inne do warzyw. Bezpiecznym wyborem będzie zawsze białe wino, np. owocowy riesling.

Artykuły powiązane

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

jedzenie-na-wynos-fot.iStock-
14.03.2020

Dostawa jedzenia do domu – 5 dań, które w dowozie nie tracą na wyglądzie i smaku

Czasem jesteśmy zmęczeni po pracy i nie mamy sił gotować. Innym razem nie mamy ochoty spędzać czasu w kuchni. W szczególności, gdy danie jest pracochłonne albo wymaga sporej ilości czasu. Albo przygotowywane jest z trudno dostępnych składników. A może rodzina i przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą? Podpowiadamy, jakie wybrać dania z dowozem, które nie tacą na wyglądzie i smaku.

samurai-gourmet-netflix
10.03.2020

Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie

Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!

pyza
16.02.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

akcesoria do sushi
21.01.2020

Akcesoria do sushi - obiad w japońskim stylu

Sushi zwykle kojarzy nam się z wyjściem do eleganckiej restauracji, w której sushimasterzy na naszych oczach kręcą pyszne rolki. Tymczasem sushi możemy też z powodzeniem przygotować w domu. Niezbędne składniki znajdziemy już nie tylko w sklepach z produktami azjatyckimi, ale i popularnych marketach. Aby nasze sushi było jednak idealne, przydadzą nam się odpowiednie akcesoria. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędniki dla wielbicieli sushi.

Omakase w Sushiya - sashimi
10.04.2019

Sen o sushi. Z wizytą w Sushiya (RECENZJA)

Owszem, możesz zamówić tradycyjnie – konkretne rolki lub zestawy, których skład poznasz z menu, ale możesz też oddać swoje podniebienie w ręce sushi chefa i pozwolić, aby zaprezentował, co ma tego dnia najlepszego. Na tym polega rytuał omakase.

Sushi
07.03.2019

Rodzaje sushi - znasz je wszystkie?

Sushi to prawdziwy przysmak. Kolorowe rolki z ryżem, nori i surową rybą występują jednak w wielu postaciach. Warto wiedzieć, jakie są rodzaje sushi - dzięki naszemu krótkiemu wideo w restauracji nie popełnicie gafy!

Sushi maki
08.02.2019

Ryż do sushi to nie wszystko. Przepis na sushi w domu

Japońska kuchnia, a szczególnie sushi, to kolejny etap otwierania się Polaków na kuchnie i smaki z całego świata. Sushi chętnie zamawiamy w restauracjach, ale coraz częściej eksperymentujemy z tym daniem w domu. Najważniejszy w przepisie jest ryż do sushi - jak go prawidłowo przygotować i o jakich dodatkach nie można zapomnieć? Oto krótki poradnik, jak zrobić sushi w domu.

Sushi
16.01.2019

Youmiko Vegan Sushi - wegańskie sushi? I to jakie!

Wegańskie sushi – to po prostu nie brzmi dobrze. Przecież istotą sushi jest ryba, świeżuteńka i idealnie cięta. No więc jak to, bez ryby? Weźcie głęboki wdech. Ogłaszam, że wegańskie sushi jest pyszne.