Kuchnia hiszpańska
187 przepisów

Przepisy w kolekcji Kuchnia hiszpańska

Migdałowy król z ciasta filo. Ciasto inspirowane jest tradycyjnym francuskim wypiekiem o nazwie galette de rois, ale przygotowane z ciasta filo. Takie ciasto wypełnione po brzegi pysznym, migdałowym nadzieniem.
Galette de rois z ciasta filo

Frittata z warzywami to danie pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Frittata z ziemniakami to rodzaj pożywnego omletu, który będzie idealnym daniem na obiad i kolację. Zaskakujące jest, że również często podawane są w ramach śniadania. Frittata z piekarnika to także pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Pokrojona w kwadraty i nadziana na wykałaczki staje się rodzajem hiszpańskiego tapas. Oto nasz przepis na frittatę.
Frittata z warzywami

Smażone kalmary - doskonała przekąska dla fanów owoców morza. Do podania pasują cząstki cytryny, ale smażone kalmary będą pyszne z dodatkowym sosem koktajlowym lub aioli.
Smażone kalmary

Kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem to niecodzienna propozycja podania kanapek. Takie kanapki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i lekki lunch. Kanapki z pastą doskonale pasują także na wszelkiego rodzaju imprezy - warto wtedy kromki przekroić na pół lub wykorzystać inny rodzaj pieczywa. Domowe kanapki w stylu hiszpańskim są pyszne!
Hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem

Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, Galicji.
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak"

Gazpacho to doskonała opcja na upały - nie trzeba go gotować, jest lekkie i orzeźwiające. Przyrządźcie je, a zobaczycie, że zyska sobie grono wiernych fanów.
Gazpacho farmerskie

Tortilla hiszpańska to danie, które pokochają fani ziemniaków. Wegetariańska propozycja jest łatwa do zrobienia. Tortilla hiszpańska to tylko kilka składników i chwila przygotowania.
Hiszpańska tortilla

Enchilada z kurczakiem, chorizo i papryką

Pałki z kurczaka po hiszpańsku

Ugotowaliście za dużo ryżu? Zróbcie paellę! Wystarczy dorzucić do niej kilka składników, w tym pikantne chorizo i pyszne danie gotowe.
Szybka paella z chorizo

Klopsiki po katalońsku

Zielone gazpacho z chipsami z chorizo

Pizzerinki z chorizo i mozzarellą

Chłodnik to nie tylko danie z botwinki. Pomidorowy chłodnik kusi smakiem i prostym przygotowaniem. A z dodatkiem jajek i kawałków tuńczyka będzie sycącą propozycją na obiad w upalne dni.
Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Escalivada - hiszpańska sałatka

Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo

Hiszpańska przekąska - pikantna kiełbasa chorizo duszona w sosie z czerwonym winem. Wystarczy podać z kawałkiem pieczywa!
Chorizo w czerwonym winie

Hiszpańska Zapiekanka Drobiowa z Chorizo

Hiszpańska zupa czosnkowa
Inne z kolekcji: Kuchnie świata
- Afrykańska
- Amerykańska
- Angielska
- Azjatycka
- Bałkańska
- Bliskowschodnia
- Chińska
- Egzotyczna
- Francuska
- Fusion
- Grecka
- Gruzińska
- Indyjska
- Japońska
- Litewska
- Meksykańska
- Niemiecka
- Orientalna
- Po sąsiedzku
- Polska
- Portugalska
- Skandynawska
- Śródziemnomorska
- Tajlandzka
- Turecka
- Węgierska
- Włoska
- Żydowska
- Szwajcarska
Artykuły powiązane
Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler
Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.
Teneryfa - zobacz, co warto zwiedzić, zjeść i kupić
Klimat Wysp Kanaryjskich, do których należy Teneryfa, uznawany jest za najlepszy na świecie. Słońce świeci tam pod kątem prawie dwukrotnie większym niż u nas, a wilgotność powietrza jest zdecydowanie niższa, dlatego np. temperaturę 21°C odczuwa się jako 25. Na Teneryfie wyróżnia się dwie strefy klimatyczne. Południowa, bardziej nasłoneczniona i cieplejsza, słynie z pięknych plaż i kurortów, ale jest uboższa w roślinność, natomiast północna jest odrobinę chłodniejsza, ale za to obfituje w przepiękną tropikalną przyrodę.
Ibiza - smaczne miejsce nie tylko na lato!
Chyba na całym świecie panuje przekonanie, że na Ibizę - wyspę w Archipelagu Balearów - jeździ się tylko latem i wyłącznie w celach rozrywkowo-imprezowych. Tymczasem zimą warto odkryć inne jej oblicze – dopiero wtedy można w spokoju spróbować autentycznej lokalnej kuchni, w ciszy nacieszyć się pięknem plaż i odetchnąć zapachem kwiatów migdałowców. W lutowym numerze "Moje Gotowanie", w cyklu Świat na talerzu, Agnieszka i Maciej Hermann pokazują najsmaczniejsze oblicze Ibizy! Co warto wiedzieć o tym miejscu? Zapraszamy do lektury.