Dania z cynamonem

Cynamon – idealny do słodkiego i słonego

Cynamon kojarzy nam się w pierwszej kolejności z deserami. Połączenie cynamonu i jabłka nigdy nie zawodzi. Sypiemy więc tę przyprawę do szarlotki czy owoców zapiekanych pod kruszonką, używamy także do wypieków świątecznych. Trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowy piernik bez dodatku cynamonu. Cynamon świetnie także pasuje do słodkich napojów, np. kawy z mlekiem czy owocowego koktajlu. Często występuje w towarzystwie innych przypraw korzennych, takich jak goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa. Wbrew pozorom jednak cynamon to nie tylko składnik dań słodkich. Możemy użyć go do marynaty i zanurzyć w niej mięso, np. kurczaka lub dodać do dań typu curry. Szczypta cynamonu doda orientalnego smaku także zwykłym gulaszom. W wersji obiadowej cynamon to również niezbędny składnik słodkich klusek czy knedli.

Polecane przepisy