Dania z cynamonem

1934 przepisów

Cynamon to popularna przyprawa, którą znajdziemy w każdej kuchni. Możemy spotkać go w dwóch formach – z jednej strony będziemy więc mieć cynamon jako sypki proszek, z drugiej cynamon jako kawałek kory. Twarde rurki to fragmenty kory cynamonowca cejlońskiego – wystarczy zetrzeć je na tarce, żeby uzyskać domowy cynamon. I taki polecamy najbardziej, ponieważ jego smak i aromat jest dużo intensywniejszy niż tego z torebki. Cynamon zaliczany jest do przypraw korzennych. Ma dużo cennych właściwości zdrowotnych. Działa antynowotworowo, przyspiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczu. Poza tym cynamon skutecznie obniża poziom cukru we krwi i pomaga w walce z przeziębieniem czy grypą. A ponieważ jest pyszny, dodawanie go do potraw nie stanowi większego problemu. Sprawdźcie sami w naszej galerii.

Przepisy w kolekcji Dania z cynamonem

Cynamon – idealny do słodkiego i słonego

Cynamon kojarzy nam się w pierwszej kolejności z deserami. Połączenie cynamonu i jabłka nigdy nie zawodzi. Sypiemy więc tę przyprawę do szarlotki czy owoców zapiekanych pod kruszonką, używamy także do wypieków świątecznych. Trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowy piernik bez dodatku cynamonu. Cynamon świetnie także pasuje do słodkich napojów, np. kawy z mlekiem czy owocowego koktajlu. Często występuje w towarzystwie innych przypraw korzennych, takich jak goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa. Wbrew pozorom jednak cynamon to nie tylko składnik dań słodkich. Możemy użyć go do marynaty i zanurzyć w niej mięso, np. kurczaka lub dodać do dań typu curry. Szczypta cynamonu doda orientalnego smaku także zwykłym gulaszom. W wersji obiadowej cynamon to również niezbędny składnik słodkich klusek czy knedli.

Artykuły powiązane

Jabłka
30.09.2019

Gatunki jabłek, które warto znać

Polska jest od lat największym producentem jabłek w Europie, ale mieszkańcy naszego kraju wciąż jedzą zbyt mało tych owoców, choć liczba ich odmian przyprawia o zawrót głowy. Które gatunki jabłek zasługują na szczególne zainteresowanie?

Czulent - kuchnia żydowska
17.04.2019

Kugel i kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest smakowitą mieszanką wielu tradycji kulinarnych, zadziwiającą różnorodnością i swobodnym łączeniem – wydawałoby się – odmiennych produktów. Jedną z najpopularniejszych potraw jest kugel. Czym się charakteryzuje i z czego jeszcze słynie kuchnia żydowska? O tym w cyklu "Smaczne miejsca".

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

grzaniec
27.10.2018

Grzaniec galicyjski i nie tylko. Napoje dla dorosłych na rozgrzanie

Ciepłe wino z korzennymi przyprawami to idealny drink na zimne, jesienne wieczory. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale również uodparnia organizm, oczywiście jeżeli pijamy go z umiarem. W Polsce najbardziej jest znany grzaniec galicyjski, który oprócz półsłodkiego wina, zawiera między innymi goździki, cynamon i imbir. Nie musimy kupować gotowego grzańca galicyjskiego w sklepie. Z łatwością zrobimy go w domu.

Chai Masala
20.10.2018

Chai latte czy chai masala? Wyjątkowa herbata bez tajemnic

Chai masala to, najogólniej ujmując, indyjski napój herbaciany na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw. Masala oznacza coś pikantnego lub przyprawę. Zatem w przypadku chai masala można spodziewać się intensywnych, korzennych smaków. I tak właśnie jest: napój jest niezwykle aromatyczny i rozgrzewający, idealny na chłodne dni. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy przepis na klasyczne i wegańskie chai masala.

racuchy
12.10.2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Wyrośnięte racuchy drożdżowe z jabłkami to propozycja na śniadanie lub deser. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Obowiązkowo posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Piernik
23.09.2018

Piernik - pikantne ciastko królów

Piernik zazwyczaj kojarzy nam się z miękkim ciastem na miodzie. A przecież w dawnych czasach pierniki bywały tak twarde, że można było sobie na nich złamać zęba, ich ceny z kolei potrafiły przyprawić o zawrót głowy. W cyklu Przy wspólnym stole odkrywamy sekrety piernikowej historii.

Zupa z dyni
25.08.2018

Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory

Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.

Jabłecznik z migdałami
13.10.2017

Szarlotka w roli głównej - 8 przepisów na ciasta z jabłkami

Choć jabłka dostępne są przez cały rok, te lipcowe różnią się od październikowych - i letnie papierówki, i jesienne renety doskonale się sprawdzą w szarlotce. Pyszne, jeszcze ciepłe ciasto z jabłkami najlepsze z lodami lub bitą śmietaną.

bułeczki cynamonowe
11.10.2017

Bułeczki cynamonowe - ślimaki

Mięciutka bułeczka jest wprost stworzona na długie chłodne wieczory.