4.42 (191)
Pączki hiszpańskie, zwane również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami, to szybsza alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych smakołyków na karnawał. Ciasto parzone po usmażeniu jest lekkie i puszyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. Oblane cytrynowym lukrem tworzy deser idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Podpowiadamy, jak zrobić idealne hiszpańskie gniazdka. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.
jajka 4 szt.
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
woda 265 ml
sól 2 g
olej 500 ml
cukier puder 100 g
sok z cytryny 10 ml
Umieszczamy w garnku masło, 250 ml wody i szczyptę soli. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Możemy na tym etapie dodać kilka kropli esencji waniliowej, aromat rumowy lub odrobinę cynamonu.
wero.ugc
Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją partiami do wody z masłem. Energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki odpornej na wysokie temperatury. Ucieramy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i nie będzie przyklejać się do ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut.
wero.ugc
Kiedy baza do ciasta przestygnie, dodajemy do niej jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powtarzamy tę samą czynność z każdym kolejnym jajkiem. Ciasto parzone na hiszpańskie pączki jest gotowe, kiedy jest gładkie i plastyczne. Powinno z łatwością odchodzić od ścianek naczynia. Możemy je mieszać ręcznie luz za pomocą miksera, na średnich obrotach.
wero.ugc
Przekładamy ciasto parzone do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę w kształcie gwiazdki o średnicy otworu 1,5 cm. Wycinamy z pergaminu kwadraty o boku 10 cm i smarujemy je olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Wyciskamy na każdy z nich pierścień z ciasta o średnicy około 6 cm. Upewniamy się, że końcówki się stykają i skleiły się ze sobą, żeby pączek hiszpański nie wyprostował się podczas smażenia. Ciasta parzonego nie trzeba wykorzystywać natychmiast po przyrządzeniu. Można je przechowywać w lodówce, ale ważne jest, żeby przed użyciem ogrzać je do temperatury pokojowej.
wero.ugc
Wlewamy olej (rzepakowy, słonecznikowy lub arachidowy) do dużego garnka z grubym dnem. Rozgrzewamy go do około 175°C. Żeby sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę, możemy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, a tłuszcz dookoła niego zacznie się lekko burzyć, to znaczy, że możemy zacząć smażyć partiami pączki hiszpańskie. Przepis wystarczy na około 16 gniazdek. Wyjmujemy je z tłuszczu łyżką cedzakową, kiedy się ładnie zarumienią i odsączamy na ręczniku papierowym.
wero.ugc
Ucieramy cukier puder z łyżką gorącej wody i sokiem z cytryny, aż otrzymamy gładki, dosyć gęsty lukier. Smarujemy nim każdy pączek wiedeński. Gniazdka z ciasta parzonego można też serwować z sosem czekoladowym lub karmelowym. Jeśli nie chcemy przyrządzać żadnych dodatków, wystarczy oprószyć je cukrem pudrem.
wero.ugc
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl