Gniazdka - hiszpańskie pączki

Pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków. Delikatne i mięciutkie ciasto oblane lukrem to idealny deser do kawy. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Gniazdka przyrządza się z ciasta parzonego, dzięki czemu są bardzo puszyste i lżejsze niż te przygotowywane z ciasta drożdżowego. Pączki wiedeńskie nie mają nadzienia, ale naprawdę są wyśmienite! Zobacz, jak zrobić pączki hiszpańskie i zakochaj się w tym deserze.

dodany przez: Kulinarna Hania

ciasto parzone Desery pączki

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • masło 1.

    Przygotowanie pączków hiszpańskich nie jest trudne. Zaczynamy od nalania do rondla wody, a następnie dodania masła, szczypty soli i ekstraktu waniliowego. Całość zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia. Do rondla dodajemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto na hiszpańskie pączki podgrzewamy jeszcze 1,5 minuty, cały czas mieszając na gładką masę. Lekko studzimy.

  • rękaw cukierniczy 2.

    Do masy na pączki wiedeńskie wbijamy po jednym jajku i ucieramy za każdym razem mikserem na gęste i jednolite ciasto. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na papier do pieczenia wyciskamy w rzędzie krążki o śr. 8 cm, zostawiając ok. 3-cm odstępy. Papier tniemy w kwadraty, tak aby na każdym znajdował się jeden krążek.

  • olej 3.

    W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz do 180°C. Wkładamy pączki hiszpańskie papierem do góry. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron, usuwając papier, gdy się odklei. Smażenie gniazdek najlepiej zaczynać od jednego pączka, by temperatura tłuszczu się nie obniżyła, i stopniowo zwiększać liczbę wkładanych pączków. Gotowe pączki hiszpańskie umieszczamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Gniazdka serwujemy polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
     

Kalorie: 210

Ilość porcjii: 20

Porady

  • Pączki wiedeńskie można podawać wraz z lukrem. Jak go przygotować? Wystarczy, że do 10 łyżek cukru pudru dodamy 3 łyżki wody i energicznie pomieszamy, aż powstanie gęsta ciecz. Jeśli chcemy, aby nasz lukier miał cytrynowy smak, zamieńmy wodę na sok z cytryny. 
  • Gniazdka najlepiej przygotować z użyciem cukierniczych akcesoriów - wyjdą prosto i pysznie!
     

Notka redakcyjna

Przepis na hiszpańskie churros

Churros to tradycyjny hiszpański deser z ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, mają kształt długiego pręta. Najczęściej podawane są w towarzystwie gorącej czekolady lub polewy z gęstej czekolady. Jak zrobić słynne churros? Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebowali: 200 ml wody, 100 g masła, 200 g mąki, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, olej rzepakowy do smażenia i 2 łyżki cukru-pudru. Zaczynamy od zagotowania wody w garnuszku, a następnie dodania do niej masła. Mąkę przesiewamy i dosypujemy do gotującej się wody z masłem. Następnie dorzucamy sól i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy energicznie na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puszysty krem, a następnie dodajemy go do ostygniętego ciasta. Gotowe ciasto na churros odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do rękawa cukierniczego. Do garnka wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. Z pomocą rękawa cukierniczego formujemy churros i wyciskamy je na rozgrzany olej. Churros smażymy do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym. Gotowe ciasteczka przekładamy na talerz i opruszamy cukrem pudrem. Możemy również rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i podawać ją razem z churros. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie. Spróbuj i poczuj się jak na jednej z hiszpańskich uliczek skąpanych w słońcu.

Zobacz też: przepis na wiedeńskie rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy