Pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych. Delikatne i mięciutkie ciasto parzone oblane lukrem to idealny deser do kawy i oczywiście na Tłusty Czwartek. Nie mają nadzienia, ale są naprawdę wyśmienite, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Adobe Stock
(średnia 4.42 z 191 głosów)
Ciasto na pączki: nalewamy wodę do rondla, dodajemy masło, szczyptę soli i ekstraktu waniliowego. Całość zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia. Do garnka dodajemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto na hiszpańskie pączki podgrzewamy jeszcze 1,5 minuty, cały czas mieszając na gładką masę. Lekko studzimy. Do masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy za każdym razem mikserem na gęste i jednolite ciasto.
Formowanie gniazdek: ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na papier do pieczenia wyciskamy w rzędzie krążki o średnicy 8 cm, zostawiając ok. 3 cm odstępy. Papier tniemy w kwadraty, tak by na każdym znajdował się jeden krążek.
Smażenie pączków hiszpańskich: w dużym płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz do 180°C. Wkładamy gniazdka papierem do góry. Smażymy po 3–4 minuty z obu stron, usuwając papier, gdy się odklei. Gotowe pączki hiszpańskie umieszczamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Podajemy po ostygnięciu polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Kalorie: 210
Ilość porcji: 20
Porady
- Smażenie gniazdek najlepiej zaczynać od jednego pączka, by temperatura tłuszczu się nie obniżyła i stopniowo zwiększać liczbę wkładanych pączków.
- Pączki hiszpańskie można podawać wraz z lukrem. Jak go przygotować? Wystarczy, że do 10 łyżek cukru pudru dodamy 3 łyżki wody i energicznie pomieszamy, aż powstanie gęsta ciecz. Jeśli chcemy, aby nasz lukier miał cytrynowy smak, zamieńmy wodę na sok z cytryny.
- Pączki hiszpańskie można zrobić posypane cukrem pudrem lub lukrem – ważne jest, żeby gniazdka były już zimne inaczej cukier w nie wsiąknie, a lukier spłynie.
- Jeśli chcemy przygotować bardziej oryginalną wersję, odchodzącą od tradycyjnego przepisu, to jak najbardziej sprawdzi się na gniazdkach polewa czekoladowa, posypka cukiernicza albo z owoców liofilizowanych.
- Gniazdka najlepiej przygotować z użyciem cukierniczych akcesoriów – wykonanie stanie się naprawdę proste, a pączki będą idealne.
- Pączki wiedeńskie można również przygotować w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego ich wegańskimi odpowiednikami.
- Do smażenia najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy, a nawet kokosowy.
Churros to tradycyjny hiszpański deser z ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, mają kształt długiego pręta. Najczęściej podawane są w towarzystwie gorącej czekolady lub z cukrem pudrem.
Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebowali: 200 ml wody, 100 g masła, 200 g mąki, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, olej rzepakowy do smażenia i 2 łyżki cukru pudru. Zaczynamy od zagotowania wody w garnuszku, a następnie dodania do niej masła. Mąkę przesiewamy i dosypujemy do gotującej się wody z masłem. Następnie dorzucamy sól i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy energicznie na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puszysty krem, a następnie dodajemy go do ostygniętego ciasta. Gotowe ciasto na churros odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie przekładamy je do rękawa cukierniczego. Do garnka wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. Z pomocą rękawa cukierniczego formujemy churros i wyciskamy je na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym. Gotowe ciasteczka przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Możemy również rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i podawać ją razem z hiszpańskimi pączkami. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie. Spróbuj i poczuj się jak na jednej z hiszpańskich uliczek skąpanych w słońcu.
Komentarze