Pączki hiszpańskie

Ocena:

4.42 (191)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pączki hiszpańskie, zwane również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami, to szybsza alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych smakołyków na karnawał. Ciasto parzone po usmażeniu jest lekkie i puszyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. Oblane cytrynowym lukrem tworzy deser idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Podpowiadamy, jak zrobić idealne hiszpańskie gniazdka. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mąka pszenna  200 g

  • masło  100 g

  • woda  265 ml

  • sól  2 g

  • olej  500 ml

  • cukier puder  100 g

  • sok z cytryny  10 ml

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umieszczamy w garnku masło, 250 ml wody i szczyptę soli. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Możemy na tym etapie dodać kilka kropli esencji waniliowej, aromat rumowy lub odrobinę cynamonu. 

    pączki hiszpańskie - rozpuszczanie masła
  • Krok 2:

    Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją partiami do wody z masłem. Energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki odpornej na wysokie temperatury. Ucieramy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i nie będzie przyklejać się do ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. 

    pączki hiszpańskie - mieszanie ciasta
  • Krok 3:

    Kiedy baza do ciasta przestygnie, dodajemy do niej jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powtarzamy tę samą czynność z każdym kolejnym jajkiem. Ciasto parzone na hiszpańskie pączki jest gotowe, kiedy jest gładkie i plastyczne. Powinno z łatwością odchodzić od ścianek naczynia. Możemy je mieszać ręcznie luz za pomocą miksera, na średnich obrotach. 

    pączki hiszpańskie - dodanie jajek do ciasta
  • Krok 4:

    Przekładamy ciasto parzone do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę w kształcie gwiazdki o średnicy otworu 1,5 cm. Wycinamy z pergaminu kwadraty o boku 10 cm i smarujemy je olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Wyciskamy na każdy z nich pierścień z ciasta o średnicy około 6 cm. Upewniamy się, że końcówki się stykają i skleiły się ze sobą, żeby pączek hiszpański nie wyprostował się podczas smażenia. Ciasta parzonego nie trzeba wykorzystywać natychmiast po przyrządzeniu. Można je przechowywać w lodówce, ale ważne jest, żeby przed użyciem ogrzać je do temperatury pokojowej.  

    pączki hiszpańskie - formowanie
  • Krok 5:

    Wlewamy olej (rzepakowy, słonecznikowy lub arachidowy) do dużego garnka z grubym dnem. Rozgrzewamy go do około 175°C. Żeby sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę, możemy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, a tłuszcz dookoła niego zacznie się lekko burzyć, to znaczy, że możemy zacząć smażyć partiami pączki hiszpańskie. Przepis wystarczy na około 16 gniazdek. Wyjmujemy je z tłuszczu łyżką cedzakową, kiedy się ładnie zarumienią i odsączamy na ręczniku papierowym. 

    pączki hiszpańskie - smażenie
  • Krok 6:

    Ucieramy cukier puder z łyżką gorącej wody i sokiem z cytryny, aż otrzymamy gładki, dosyć gęsty lukier. Smarujemy nim każdy pączek wiedeński. Gniazdka z ciasta parzonego można też serwować z sosem czekoladowym lub karmelowym. Jeśli nie chcemy przyrządzać żadnych dodatków, wystarczy oprószyć je cukrem pudrem. 

    pączki hiszpańskie - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne