Stir fry z wędzonym tofu, szpinakiem i portobello

Stir fry to wspaniałe danie nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że w tej wersji zakochają się także mięsożercy! Niektórzy przechodząc na dietę roślinną boją się, że w ich diecie zabraknie białka. Tymczasem nie mają powodów do obaw. W naszym daniu białka jest całkiem sporo, a do tego potrawa jest smaczna. Stir fry przyrządzicie bardzo szybko, możecie zjeść je na lekki obiad lub lunch. Dobrze sprawdza się również jako danie do zabrania do pracy. 

dania z makaronem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Kroki wykonania:

  • stir fry 11.Tofu osuszamy i kroimy w kostkę. Makaron namaczamy wg wskazówek na opakowaniu. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam, rumienimy. Dodajemy kolejno: olej kokosowy, piórka cebuli, plasterki czosnku, kostki tofu i kawałki grzybów, mieszamy.
  • stir fry32.Podlewamy odrobiną wody, aby danie się lekko poddusiło i nie było zbyt tłuste. Na koniec dodajemy odcedzony makaron ryżowy, sos sojowy oraz szpinak , wszystko mieszamy i przed podaniem posypujemy kolendrą.

Porady

W przepisie używamy:

  • jedno całe opakowanie wędzonego tofu. Wybieramy tofu wędzone, ponieważ dodaje daniu ciekawego smaku.
  • cebulę pokrojoną w piórka
  • suchy makaron ryżowy bez gotowania
  • ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • grzyby portobello, które można zastąpić innymi, np. grzybami mun
  • szpinak baby

Stir fry jest daniem wyglądającym na lekkie, ale jednocześnie pozostaje sycący. Możecie urozmaicać go, dodając inne warzywa, np. paprykę czy groszek. W gruncie stir fry jako danie jednogarnkowe świetnie nadaje się do zrobienia przeglądu lodówki - dorzućmy do niego resztki warzyw czy w wersji nie wegetariańskiej, mięsa. Danie możemy przyrządzić także z kurczakiem, zastępując nim tofu.

Notka redakcyjna

Stir fry oznacza "mieszaj i smaż". I do tego w gruncie rzeczy sprowadza się przygotowywanie dań ta techniką. Zwykle przyrządzane są w głębokiej i szerokiej patelni typu wok. Najlepsza do przygotowywania dań w woku jest kuchenka gazowa. Chodzi o to, żeby płomienie otaczały wok, rozgrzewając jego ścianki i tym samym zawartość. Ponieważ tłuszcz i samo naczynie szybko robią bardzo gorące, potrawę robi się ekspresowo. Każde danie przygotowywane metodą stir fry musimy nieustannie mieszać - temperatura powinna być na tyle wysoka, że w przeciwnym razie składniki się przypalą. Ważne, żeby przygotować sobie wszystkie produkty wcześniej, a potem po prostu dorzucać na patelnię. Dzięki temu zrobimy nasze danie sprawnie i nie przypalimy go.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy