Kuchnia egzotyczna - przepisy i charakterystyka

698 przepisów

Kuchnia egzotyczna nie tylko brzmi oryginalnie, ale również tak smakuje. Ma w Polsce wielu zwolenników, a restauratorzy coraz chętniej wprowadzają ją do swoich menu. Jest to szerokie określenie na kuchnię odmienną dla nas kulturowo. W przeciwieństwie do kuchni europejskiej lub amerykańskiej niektóre składniki mogą wydawać się trudne do zdobycia. Na szczęście pojawia się coraz więcej sklepów z różnorodnym zaopatrzeniem. Ale co tak naprawdę kryje się pod  pojęciem kuchni egzotycznej?

Kuchnia egzotyczna - przepisy i charakterystyka

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Pakora z kalafiora

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.

mojegotowanie

Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Kuchnia egzotyczna - charakterystyka

Kuchnia egzotyczna łączy w sobie tradycje kulinarne różnych krajów. Dla Polaków państwami egzotycznymi będą te odległe geograficznie i kulturowo. Dlatego też za kuchnię egzotyczną możemy uznać chińską, japońską, tajską, indyjską, indonezyjską, kubańską czy turecką. Raczej na próżno szukać w niej młodych ziemniaczków z mizerią i schabowym, rosołu czy ogórkowej.

Nie oznacza to jednak, że egzotyczna kuchnia nie przypadnie do gustu polskim podniebieniom. Jej potrawy spodobają się szczególnie wielbicielom odważnych kulinarnych połączeń. Kuchnia egzotyczna przepisy opiera bowiem na łączeniu smaków, tworząc słodko-słone, słodko-kwaśne, czy kwaśno-pikantne dania. Nie brakuje tam ostrych przypraw. Kucharze chętnie wykorzystują makarony czy ryż. W niektórych częściach Chin ryż jest zastępowany świeżo wypiekanymi bułeczkami. Kuchnia ta oparta jest na warzywach, aromatycznych wywarach i różnych rodzajach mięsa, przeważnie drobiu.

Popularne potrawy kuchni egzotycznej

Egzotyczna kuchnia kryje w sobie mnóstwo potraw, które mogą wydawać się dla nas co najmniej oryginalne. Bez wątpienia należy do nich chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą. Podczas gdy na polskich stołach królują chłodniki z ogórkami, czy botwiną, w innych częściach świata wykorzystuje się do tego egzotyczne owoce. Na pewno warto dać mu szansę i porównać, która wersja smakuje lepiej. Krewetki z czosnkiem i chili to coś, co z pewnością posmakuje wielbicielom intensywnych smaków.

Są proste do zrobienia, więc można spróbować ich w domu. Nieco bardziej oryginalnie brzmiące potrawy to tilapia w syropie z limonki oraz labneh, czyli ser z jogurtu greckiego. Tilapia to gatunek słodkowodnych, niskokalorycznych ryb. Specjał kuchni wietnamskiej, czyli zupa pho wegańska lub w wersji mięsnej, to jedno z najbardziej klasycznych i popularniejszych dań kuchni egzotycznej. Można ją znaleźć w wielu lokalach gastronomicznych w Polsce, ale także zrobić samodzielnie. Jedno jest pewne - należy do pozycji obowiązkowych każdego smakosza! Kuchnia egzotyczna, choć brzmi obco, skrywa w sobie wiele smaków, po których spróbowaniu łatwo ją pokochać.

Przyprawy kuchni egzotycznej

Kuchnia egzotyczna przepisy opiera na bogactwie przypraw. Niektóre z nich doskonale znamy z własnych kulinarnych doświadczeń. Do tej grupy należą m.in. kurkuma, chili czy cynamon. W egzotycznej kuchni nie brakuje także imbiru. Jednak jego forma nieco różni się od tej powszechnej w Europie. U nas często stosuje się sproszkowaną przyprawę, podczas gdy w kuchni orientalnej zdecydowanie przeważa świeży imbir uprawiany na miejscu. Inne popularne przyprawy to: kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz seczuański, szafran, wasabi czy trawa cytrynowa.

Potrawy kuchni egzotycznej są niezwykle wyraziste i aromatyczne. Chętnie łączy się tam przyprawy kontrastujące ze sobą smakiem. Słodkością czy kwaśnością często przebija się ostrość, której nie brakuje w tamtejszych daniach.

Ciekawostki o kuchni egzotycznej

Kuchnia egzotyczna może nas zaskoczyć pod wieloma względami. Już sam sposób przygotowywania oraz serwowania dań różni się od europejskiego. W Azji chętnie używa się woku, czyli naczynia przypominającego głęboką patelnię. Zaś potrawy jedzone są pałeczkami, które mogą stanowić dla nas pewną trudność. Zaskakująca może być także etykieta przy stole.

Na Tajwanie wypluwanie niejadalnych resztek obok talerza jest na porządku dziennym, podczas gdy w Europie to przecież ogromne faux pas. Ciekawostką bez wątpienia są produkty używane w kuchni egzotycznej. Sięga się tam m.in. po mięso węży, stuletnie jaja, czy ptasie gniazda, z których przygotowywana jest zupa. Azjatyccy kucharze nie lubią marnować jedzenia i starają się w pełni wykorzystywać dostępne produkty. Stąd też wynika spożywanie przez Azjatów nieco zaskakujących dla nas potraw.

Artykuły powiązane

kombucha (3)
11.07.2020

Kombucha – co to jest i jak ją pić?

Kombucha lub kombucza, czyli herbata o bardzo specyficznym smaku od jakiegoś czasu podbija serca gości wielu kawiarni. Możemy kupić ją już gotową w butelce lub pobawić się w jej przygotowanie w domu. Warto, bo to spora frajda. A gotowy napój świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i co nie bez znaczenia – jest dobry dla zdrowia. W cyklu Przyjemności na weekend sprawdzamy, co to dokładnie jest kombucha i jak ją pić.

jak-jesc-mango-slider
08.07.2020

Jak jeść mango

Jak jeść mango? Na początek warto wiedzieć, że ten owoc ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Mango można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych. W cyklu Smak podpowiadamy, jak jeść mango na co dzień i specjalne okazje.

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Gaumarjos
21.05.2020

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Gaumarjos - smaki z Gruzji

Kuchenne Rewolucje są emitowane od 10 lat i przez ten czas program nabył wielu wiernych fanów. Magda Gessler pomogła setkom restauratorów zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji ciągnie się od morza Bałtyckiego po Tatry. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Na początek restauracja Gaumarjos.

Jak obrać ananasa
17.05.2020

Jak obrać ananasa – praktyczny poradnik

Jak obrać ananasa? To pytanie zadaje sobie wiele osób, kiedy mijając kolejne sklepowe półki, natykają się na ten dorodny owoc. Niestety większość z nich rezygnuje z zakupu ananasa, gdyż panuje przekonanie, że obranie go jest skomplikowane i czasochłonne. Przyznaj się czy Ty też należysz do tej grupy? Poznaj nasze wskazówki na obieranie ananasa, by móc wreszcie cieszyć się pełnią jego smaku i dobroczynnymi właściwościami!

"Zjadanie zwierząt" i "Kraina miodu" za darmo w Internecie
01.05.2020

„Zjadanie zwierząt” i „Kraina miodu” za darmo w Internecie. Oto 3 powody do obejrzenia

Prawdziwa gratka dla amatorów filmów dokumentalnych. Serwis Ninateka wraz z organizatorami festiwalu Millennium Docs Against Gravity stworzyła repertuar dla miłośników treści dokumentalnych. Od 8 do 18 maja można -całkowicie bezpłatnie-obejrzeć głośne produkcje z gatunku dokumentalnego. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie szczególnie polecamy „Zjadanie zwierząt” oraz „Krainę miodu”.

Książki
18.04.2020

7 książek kulinarnych do nadrobienia w czasie wolnym

Większość z nas zyskała obecnie sporo czasu na nadrobienie zaległości w oglądaniu filmów i seriali. Przez epidemię koronawirusa i przymusową izolację możemy wreszcie poświęcić czas na rozwinięcie swoich pasji i zainteresowań. Jedną z ciekawszych aktywności, jaką możemy podejmować jest gotowanie. Wybraliśmy siedem książek, które pozwolą rozwinąć umiejętności kulinarne.

Warung Jakarta
20.10.2017

Ładne kwiatki na talerzu - w Warung Jakarta

Trudne słowa w menu intrygują już na wstępie – lumpia brzmi wręcz swojsko przy pisang keju i kecap manis. W ramach festiwalu Restaurant Week wybieram się w krótką podróż do Indonezji, a dokładniej – do reprezentującej ją restauracji Warung Jakarta.