Kuchnia egzotyczna - przepisy i charakterystyka

602 przepisów

iStock-zupa-cytrynowa-z-ryzem--min (1)

Kuchnia egzotyczna nie tylko brzmi oryginalnie, ale również tak smakuje. Ma w Polsce wielu zwolenników, a restauratorzy coraz chętniej wprowadzają ją do swoich menu. Jest to szerokie określenie na kuchnię odmienną dla nas kulturowo. W przeciwieństwie do kuchni europejskiej lub amerykańskiej niektóre składniki mogą wydawać się trudne do zdobycia. Na szczęście pojawia się coraz więcej sklepów z różnorodnym zaopatrzeniem. Ale co tak naprawdę kryje się pod  pojęciem kuchni egzotycznej?

Kuchnia egzotyczna - charakterystyka

Kuchnia egzotyczna łączy w sobie tradycje kulinarne różnych krajów. Dla Polaków państwami egzotycznymi będą te odległe geograficznie i kulturowo. Dlatego też za kuchnię egzotyczną możemy uznać chińską, japońską, tajską, indyjską, indonezyjską, kubańską czy turecką. Raczej na próżno szukać w niej młodych ziemniaczków z mizerią i schabowym, rosołu czy ogórkowej.

Nie oznacza to jednak, że egzotyczna kuchnia nie przypadnie do gustu polskim podniebieniom. Jej potrawy spodobają się szczególnie wielbicielom odważnych kulinarnych połączeń. Kuchnia egzotyczna przepisy opiera bowiem na łączeniu smaków, tworząc słodko-słone, słodko-kwaśne, czy kwaśno-pikantne dania. Nie brakuje tam ostrych przypraw. Kucharze chętnie wykorzystują makarony czy ryż. W niektórych częściach Chin ryż jest zastępowany świeżo wypiekanymi bułeczkami. Kuchnia ta oparta jest na warzywach, aromatycznych wywarach i różnych rodzajach mięsa, przeważnie drobiu.

Popularne potrawy kuchni egzotycznej

Egzotyczna kuchnia kryje w sobie mnóstwo potraw, które mogą wydawać się dla nas co najmniej oryginalne. Bez wątpienia należy do nich chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą. Podczas gdy na polskich stołach królują chłodniki z ogórkami, czy botwiną, w innych częściach świata wykorzystuje się do tego egzotyczne owoce. Na pewno warto dać mu szansę i porównać, która wersja smakuje lepiej. Krewetki z czosnkiem i chili to coś, co z pewnością posmakuje wielbicielom intensywnych smaków.

Są proste do zrobienia, więc można spróbować ich w domu. Nieco bardziej oryginalnie brzmiące potrawy to tilapia w syropie z limonki oraz labneh, czyli ser z jogurtu greckiego. Tilapia to gatunek słodkowodnych, niskokalorycznych ryb. Specjał kuchni wietnamskiej, czyli zupa pho wegańska lub w wersji mięsnej, to jedno z najbardziej klasycznych i popularniejszych dań kuchni egzotycznej. Można ją znaleźć w wielu lokalach gastronomicznych w Polsce, ale także zrobić samodzielnie. Jedno jest pewne - należy do pozycji obowiązkowych każdego smakosza! Kuchnia egzotyczna, choć brzmi obco, skrywa w sobie wiele smaków, po których spróbowaniu łatwo ją pokochać.

Przyprawy kuchni egzotycznej

Kuchnia egzotyczna przepisy opiera na bogactwie przypraw. Niektóre z nich doskonale znamy z własnych kulinarnych doświadczeń. Do tej grupy należą m.in. kurkuma, chili czy cynamon. W egzotycznej kuchni nie brakuje także imbiru. Jednak jego forma nieco różni się od tej powszechnej w Europie. U nas często stosuje się sproszkowaną przyprawę, podczas gdy w kuchni orientalnej zdecydowanie przeważa świeży imbir uprawiany na miejscu. Inne popularne przyprawy to: kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz seczuański, szafran, wasabi czy trawa cytrynowa.

Potrawy kuchni egzotycznej są niezwykle wyraziste i aromatyczne. Chętnie łączy się tam przyprawy kontrastujące ze sobą smakiem. Słodkością czy kwaśnością często przebija się ostrość, której nie brakuje w tamtejszych daniach.

Ciekawostki o kuchni egzotycznej

Kuchnia egzotyczna może nas zaskoczyć pod wieloma względami. Już sam sposób przygotowywania oraz serwowania dań różni się od europejskiego. W Azji chętnie używa się woku, czyli naczynia przypominającego głęboką patelnię. Zaś potrawy jedzone są pałeczkami, które mogą stanowić dla nas pewną trudność. Zaskakująca może być także etykieta przy stole.

Na Tajwanie wypluwanie niejadalnych resztek obok talerza jest na porządku dziennym, podczas gdy w Europie to przecież ogromne faux pas. Ciekawostką bez wątpienia są produkty używane w kuchni egzotycznej. Sięga się tam m.in. po mięso węży, stuletnie jaja, czy ptasie gniazda, z których przygotowywana jest zupa. Azjatyccy kucharze nie lubią marnować jedzenia i starają się w pełni wykorzystywać dostępne produkty. Stąd też wynika spożywanie przez Azjatów nieco zaskakujących dla nas potraw.