Przepisy z czosnkiem

4 kolekcji przepisów

260 przepisów

Czosnek to roślina, która na stałe zagościła w składnikach używanych w kuchni. Nie zniechęca nawet ostry zapach i piekący smak. Może dlatego uważa się, że skutecznie odstrasza wampiry. Kulinarnie najczęściej wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Najłagodniejszy w smaku czosnek otrzymamy po upieczeniu, który można wykorzystać na smaczną pastę do kanapek. Równie popularną metodą na załagodzenie ostrego smaku jest marynowanie. Taki czosnek spotkamy w krajach śródziemnomorskich. Ponadto czosnek pomaga zwalczać infekcje, zapalenia i wzmocnić odporność. Stąd często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zebraliśmy przepisy z czosnkiem w roli głównej.

Przepisy w kolekcji Przepisy z czosnkiem

Czosnek – właściwości

Czosnek to znany specyfik z domowych apteczek, który stosowany jest przy walce z przeziębieniem. Jednak warto pamiętać, że czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w witaminy z grupy B, C, A i PP, sole mineralne (potas, wapń, magnez) oraz niektóre mikroelementy np.: chrom. Za ostry zapach i smak odpowiada siarka, która ma doskonały wpływ na wygląd skóry i paznokci. Dodanie czosnku do pieczeni usprawnia trawienie i przyspiesza działanie układu pokarmowego. Dodawanie czosnku do szkolnych kanapek, pomoże zwalczyć pasożyty często występujące u dzieci. Regularnie spożywany czosnek potrafi regulować ciśnienie krwi i tym samym ustrzec od udaru i zawałów.

 

Artykuły powiązane

Muffiny jak spaghetti
12.12.2020

Gorące przekąski w kwadrans! Udadzą się każdemu

Przekąski na gorąco to smakołyki, które nie wymagają długiego przygotowania. Jeśli mamy w spiżarni odpowiednie produkty, a pod ręką sprawdzone przepisy – zrobimy je dosłownie w 15 minut. Zobaczcie, jakie pyszności z suszonymi pomidorami, kaparami czy oliwkami zrobicie w kwadrans.

produkty-na-wzmocnienie-odpornosci
06.11.2020

Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.

Dim sum
24.06.2020

Dim sum – chińskie pierożki pod lupą

Dim sum zdobywają coraz większą popularność, także w Polsce. Polacy kochają pierogi, nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgają po orientalną propozycję w formie chińskich pierożków. Tradycyjne pierożki dim sum to zestaw smakowitych przekąsek, ale równie dobrze może być to sycące danie obiadowe. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję wyrobu dim sum, przepis i zwyczaj podawania.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

Czulent - kuchnia żydowska
17.04.2019

Kugel i kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest smakowitą mieszanką wielu tradycji kulinarnych, zadziwiającą różnorodnością i swobodnym łączeniem – wydawałoby się – odmiennych produktów. Jedną z najpopularniejszych potraw jest kugel. Czym się charakteryzuje i z czego jeszcze słynie kuchnia żydowska? O tym w cyklu "Smaczne miejsca".

Nuggetsy
28.01.2019

Nuggetsy - chrupiący przysmak w domowej wersji

Każdy z nas ma czasami ochotę na danie z fast foodu. Co powiecie na to, żeby przygotować je w domu? Nuggetsy domowe będą idealną przekąską na imprezę, świetnie sprawdzą się też w wersji obiadowej z surówką. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak sprawić, by były chrupiące i pyszne.

Aneta Łańcuchowska
18.10.2018

Aneta Łańcuchowska – gotująca dietetyk podpowiada sposoby na odporność

Aneta Łańcuchowska udowadnia, że dietetyk nie tylko dzieli się wiedzą teoretyczną i radzi, co w jedzeniu siedzi, ale też pokazuje, jak w praktyce najsmaczniej i najzdrowiej łączyć ze sobą produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” Aneta Łańcuchowska zdradziła nam swój przysmak z dzieciństwa i trend, który ostatnio zachwycił ją w kuchni.

Pesto z bazylii
16.07.2018

Pesto z bazylii i nie tylko - do makaronu jak znalazł!

Pesto z bazylii to doskonały pomysł na szybki sos do makaronu. Możemy je jednak zrobić nie tylko z bazylii, ale i z pietruszki czy liści rzodkiewki. Będzie tak samo pyszne! Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na pesto w ramach naszego cyklu "Smak".

My New Roots- Letnia zupa Minestrone
14.07.2018

Sarah Britton i jej wegetariańskie przepisy. My new roots wraca naturalnie i zdrowo

My new roots to dobrze znane wegetariańskie dania dla każdego. Sarah Britton, blogerka i propagatorka sezonowych roślin w kuchni, proponuje jeszcze więcej wegetariańskich przepisów. Wzięłam pod lupę propozycje z książki "Naturalnie i zdrowo. My new roots". 5 dni, 5 potraw i 8 rożnych przepisów na główne propozycje i dodatki. W cyklu "Przyjemności na weekend" zdradzam, jak mi poszło.