REKLAMA

Przepisy z czosnkiem

4 kolekcji przepisów

366 przepisów

czosnek-fot.iStock

Czosnek to roślina, która na stałe zagościła w składnikach używanych w kuchni. Nie zniechęca nawet ostry zapach i piekący smak. Może dlatego uważa się, że skutecznie odstrasza wampiry. Kulinarnie najczęściej wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Najłagodniejszy w smaku czosnek otrzymamy po upieczeniu, który można wykorzystać na smaczną pastę do kanapek. Równie popularną metodą na załagodzenie ostrego smaku jest marynowanie. Taki czosnek spotkamy w krajach śródziemnomorskich. Ponadto czosnek pomaga zwalczać infekcje, zapalenia i wzmocnić odporność. Stąd często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zebraliśmy przepisy z czosnkiem w roli głównej.

Czosnek – właściwości

Czosnek to znany specyfik z domowych apteczek, który stosowany jest przy walce z przeziębieniem. Jednak warto pamiętać, że czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w witaminy z grupy B, C, A i PP, sole mineralne (potas, wapń, magnez) oraz niektóre mikroelementy np.: chrom. Za ostry zapach i smak odpowiada siarka, która ma doskonały wpływ na wygląd skóry i paznokci. Dodanie czosnku do pieczeni usprawnia trawienie i przyspiesza działanie układu pokarmowego. Dodawanie czosnku do szkolnych kanapek, pomoże zwalczyć pasożyty często występujące u dzieci. Regularnie spożywany czosnek potrafi regulować ciśnienie krwi i tym samym ustrzec od udaru i zawałów.