Kuchnia amerykańska

105 przepisów

StockFood_00082728_Layout_American_food_hot_dogs_pizza_hamburger-min

Kuchnia amerykańska kojarzy nam się głównie z daniami typu fast food, grillowanym mięsem i wymyślnymi, niezdrowymi słodkościami. Poznaj tajniki kuchni amerykańskiej, najpopularniejsze dania i ciekawostki.

Przepisy na dania kuchni amerykańskiej

Kuchnia amerykańska: charakterystyka

Kuchnia amerykańska to zlepek wielu czynników i kultur. Na rozwój kuchni południowych Stanów Zjednoczonych kluczowy wpływ mieli imigranci z Meksyku, Francji i Afryki. Z kolei kuchnia azjatycka miała wpływ na kształtowanie smaków w całych Stanach Zjednoczonych. Amerykańska kuchnia w dawnych czasach, w dobie ograniczonego transportu i technologii, w dużej mierze zależna była od uwarunkowań geograficznych. Do dziś wschodnie wybrzeże otoczone oceanem słynie z owoców morza i potraw rybnych, a w obszarze środkowego zachodu dominuje wołowina i dania z dodatkiem kukurydzy. 

Dlaczego kuchnia w stylu amerykańskim kojarzy nam się głównie z fast foodami? Faktem jest, że jedzenie typowe dla kuchni amerykańskiej często cechuje się wysoką kalorycznością i łatwością przyrządzenia. Jest to składowa takich czynników jak szybkie tempo życia Amerykanów i ogromne odległości do pokonania - Stany Zjednoczone to gigantyczne państwo z tysiącami mil dróg do przejechania między miastami. W wyniku takich okoliczności w Amerykanach wykształciła się potrzeba szybkich dań, które można kupić wszędzie w niskiej cenie i spożyć w biegu. Tak oto popularność zyskały smażone frytki, chleb kukurydziany i pastrami wołowe, cheeseburgery, grillowane skrzydełka z miodem i musztardą, nuggetsy, a także słodycze, takie jak popularne wśród filmowych policjantów pączki z dziurką, milkshake lub czekoladowe brownie. 

Kuchnia amerykańska to mieszanka wpływów z Meksyku, Chin i Europy, a zwłaszcza kuchni włoskiej i żydowskiej. Oddając się przyjemności jedzenia dań kuchni amerykańskiej warto jednak pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku, gdyż spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do otyłości, a w następstwie do nadciśnienia i miażdżycy. 

Popularne potrawy kuchni amerykańskiej

Kuchnia w stylu amerykańskim składa się z wielu popularnych przepisów i potraw. Do najbardziej znanych należą: 

  • Hamburger - składa się z bułki pszennej, posypanej sezamem i przyrządzonej na ciepło z serem, mięsem wołowym i różnymi warzywami. 

  • Naleśniki (pancakes) - to placuszki znacznie mniejsze w obwodzie i grubsze od tych, które znamy z polskiej kuchni. Amerykanie jedzą je głównie na śniadanie, obficie polewając syropem klonowym. 

  • Żeberka - przyrządzane na grillu. Najczęściej w sosie miodowym lub barbecue. 

  • Pączki, a właściwie donuty - mają charakterystyczną dziurkę w środku. Najczęściej polane są dużą ilością kolorowego lukru i obficie udekorowane różnymi rodzajami posypki. 

  • Szarlotka - to popularne również w Polsce ciasto z jabłkami i cynamonem. Amerykanie najczęściej jedzą je w wersji na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych. 

  • Brownie - to wypiek o bardzo intensywnie czekoladowym smaku, płynny w środku. Znany był już ponad sto lat temu!

Ciekawostki o kuchni amerykańskiej

Amerykanie spożywają najczęściej trzy posiłki w ciągu dnia: obfite śniadanie, nierzadko składające się z kilku dań, mały lunch w przerwie od pracy i obiadokolację, która stanowi najważniejszy posiłek (tak jak dla nas śniadanie). 

W całej Ameryce popularnością cieszy się tost Elvisa, którego nazwa wzięła się od znanego wszystkim króla rock and rolla. Jest to kanapka przyrządzana na ciepło: zapiekany chleb tostowy z masłem orzechowym i plasterkami banana. 

Znaczna część turystów odwiedzających Stany Zjednoczone jest wysoce zaskoczona rozmiarem porcji serwowanych w amerykańskich restauracjach. Są one nawet trzy lub cztery razy większe niż te, z którymi mamy do czynienia w Polsce. 

Odpowiednikiem polskiego grilla na działce w długi majowy weekend jest celebrowane przez Amerykanów barbecue. Potrawy są bardzo powoli smażone na grillu pod przykryciem. Taki sposób ich przyrządzenia sprawia, że finalnie są niezwykle soczyste i aromatyczne. Rzadko stosuje się ketchup czy majonez w roli dodatków - najczęściej grillowane potrawy serwuje się ze słodko - pikantnym sosem barbecue.