REKLAMA

Domowa pizza pepperoni

Pizza pepperoni to danie uwielbiane przez miliony. Ten włoski przysmak to przepis na pyszny obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych lub rodziny. Przygotowywanie domowej pizzy to również świetna okazja do wspólnej zabawy w kuchni z młodszymi domownikami i zaangażowania ich w proces przyrządzania dania. Pizza pepperoni w wersji domowej to idealne ciasto, ciągnący się ser i pikantne pepperoni. Zobacz, jak zrobić domową pizzę pepperoni i zaskocz swoich bliskich daniem smakujących niczym pizza z najlepszej pizzerii!

dodany przez: Facet w kuchni

Pizza

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto pizza 1.

    Jak zrobić pizzę pepperoni? Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę (3 łyżki) i sól. Dodajmy drożdże i dokładnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto na pizzę pepperoni jest już wyrobione, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2- krotnie. 

  • Pizza pepperoni przepis 2.

    Gotowe ciasto na pizzę pepperoni wyjmujemy z naczynia na blat kuchenny, podsypujemy mąką i jeszcze raz dokładnie ugniatamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy passatę i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku suszonym oregano, bazylią i pieprzem. Do sosu dodajemy również po szczypcie cukru i soli. Przygotowany blat pizzy pepperoni smarujemy sosem pomidorowym. Dodajemy starty ser i na wierzchu układamy pepperoni. Pizzę pieczemy przez około 15 – 20 minut w 220 stopniach C. Czas pieczenia uzależniamy od rodzaju piekarnika, dobrze jest obserwować brzegi pizzy podczas pieczenia. Gdy będą już zarumienione, nasz pizza pepperoni jest gotowa!

     

Porady

  • Pizzę najłatwiej kroić specjalnie przeznaczonym do tego nożem.
  • Pizzę z pepperoni najlepiej piec na gorącym kamieniu do pieczenia pizzy.

Pizza pepperoni: przepis

Przepis na pizzę pepperoni nie różni się za bardzo od przepisów na inne pizze. Kluczem do sukcesu w tym daniu jest odpowiednie wyrobienie ciasta. Dobrze przygotowane ciasto na pizzę powinno być gładkie i puszyste. Następnie należy zapewnić mu odpowiednie warunki do wyrośnięcia. Pamiętajmy, by nie wietrzyć pomieszczenia, w którym odpoczywa ciasto i nie dopuszczać do powstania przeciągów. Ciasto drożdżowe najlepiej czuje się w ciepłych i suchych miejscach. Gotową pizzę pepperoni najlepiej podawać razem z dobrej jakości oliwą lub sosami: pomidorowym i czosnkowym.

Notka redakcyjna

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Ciasto to klucz do sukcesu w przygotowaniu pizzy. Ważne by było dobrze wyrobione, w przeciwnym razie pizza się nie uda. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Będziemy potrzebowali 0,33 l wody, 1 g drożdży i 600 g mąki. Zaczynamy od rozpuszczenia soli w wodzie i dodania do niej około 180 g mąki. Rozpoczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając pozostałą część mąki. Gdy wykorzystamy już całą mąkę, wyrabiamy ciasto jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie i formujemy z niego kulę. Najlepiej byłoby odstawić je ponownie na kilka godzin, choć jak wiadomo, nie zawsze mamy aż tyle czasu. Ciasta na pizzę nie powinno się wałkować. Tradycyjnie formuje się je dłońmi, tworząc cienki placek w kształcie okręgu. Ciasto najlepiej piec w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej nawet 480 stopni. W tym celu należy posiadać odpowiedni piec, w przeciwnym razie, jesteśmy zmuszeni do pieczenia pizzy w piekarniku, ale i takie danie będzie pyszne. Co ważne, ciasto na pizzę możemy spokojnie mrozić. Najlepiej jest zrobić to od razu po wyrośnięciu. Chcąc rozmrozić ciasto na pizzę przekładamy je najpierw z zamrażarki do lodówki, a dopiero potem do temperatury pokojowej. Takie zamrożone ciasto sprawi, że przygotowanie domowej pizzy zajmie o wiele mniej czasu. Do domowej pizzy możemy wykorzystać ulubione składniki poczynając od mięsa (szynka parmeńska, kurczak, kiełbasa), po sery (pleśniowe, mozzarella itd.) oraz warzywa takie jak pomidorki, papryka, kukurydza, rukola, a nawet bakłażan

Z czym jest pizza pepperoni?

Pizza pepperoni to jedna z najpopularniejszych wersji tego dania. Podstawowym dodatkiem jest w niej włoska kiełbasa pepperoni. To lekko ostra w smaku odmiana salami, przygotowywana zazwyczaj z mięsa wieprzowego lub z wołowiny. Do tego dobrej jakości ser i sos pomidorowy. Ważne, by odpowiednio go doprawić, dzięki temu nie będzie mdły i nada naszej pizzy wyjątkowego aromatu.

Ile kalorii ma pizza pepperoni?

Nie jest tajemnicą, że pizza nie należy do dietetycznych dań. Jednak jest to wyśmienita potrawa, dlatego też nie warto z niej całkowicie rezygnować. Ile kalorii ma pizza pepperoni? W 100 g tego dania znajduje się prawie 500 kalorii. Jeśli więc zdecydujemy się na pizzę z pepperoni na obiad, warto zrezygnować już z deseru.

Zobacz też: Domowa pizza z figami i serem kozim

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy