Ratatouille

Prowansalskie smaki

dodany przez: caroline

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)


Składniki:

  • 1 kg papryki (ja dałam zieloną)
  • 1/2 kg bakłażanów
  • 1/2 kg młodej cukinii
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 łyzka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii i oregano
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżomielony pieprz
  • olej lub oliwa
  • ew. ząbki czosnku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa umyć, oczyścić. Papryke pokroic w grubą kostkę (ok. 1,5-2cm). Cebulę w piórka. Cukinie i bakłażana bez obierania w plasterki lub ćwiercplasterki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt gruba kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni) wrzucić cebule i lekko ja zeszklić. Dodać papryke i wszystko razem obsmażyć. Warzywa przełożyć do innego naczynia, osączajac z tłuszczu. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię i ja również obsmażyć i wyjąć do pozostałych warzyw. To samo powtórzyć z bakłażanem. Jeśli potrzeba to w trakcie smażenia uzupełniac olej. Po wyjęciu wszystkich warzyw na tłuszcz wrzucić pomidory. Dusic je do momentu az sie rozgotują, następnie do sosu pomidorowego wrzucic obsmazone wcześniej warzywa i dusić je do miekkości. Pod koniec duszenia dodać posiekana zielenine, zioła prowansalskie i swierzomielony pieprz. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać na ciepło, mozna dodac pokrojona w kostki fetę lub ugotowane na twardo jajo. Jesli ktos lubi z czosnkiem to dodajemy go razem z cebula, najlepiej drobno posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy