Kuchnia niemiecka

23 przepisów

StockFood_13202127_Layout_Sausasges_footlong_hot_dog_German_potato_salad_saurkraut_and_beer_at_a_German_style_beer_garden-min

Kuchnia niemiecka wielu z nas kojarzy się głównie z kiełbasą, golonką i piwem. Jednak Niemcy, tak jak Polska, są zróżnicowane kulturowo, co powoduje, że upodobań kulinarnych naszych zachodnich sąsiadów nie można zamknąć w tym jednym zdaniu.

Przepisy na dania kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka: charakterystyka

Kuchnię niemiecką uznaje się za jedną z najbardziej zbliżonych do kuchni polskiej. Podobnie jak u nas, u naszych sąsiadów najpopularniejszym dodatkiem do mięsa są ziemniaki. Zdaje się, że Niemcy są nawet większymi miłośnikami tego warzywa niż my. Zupa ziemniaczana i sałatka kartoflana (Kartoffelnsalat) uchodzą tam za jedne z najsmaczniejszych potraw. Na stołach Niemców królują również mięsa - najczęściej golonka oraz sznycel, ale Niemcy przepadają również za mięsem kaczki i gęsiną. Popularna jest u nich wieprzowina i boczek. Kuchnia niemiecka słynie również z licznych rodzajów kiełbasy - najczęściej wybierane są frankfuterki, Bratwurst i Weisswurst. Co jeszcze łączy kuchnię niemiecką i polską? Zamiłowanie do kapusty! Tak jak u nas, jest ona jednym z najchętniej spożywanych dodatków do niedzielnego obiadu. 

Silny wpływ na kulturę kulinarną Niemiec ma położenie geograficzne tego kraju oraz jego silna pozycja na gospodarczej mapie świata. Niemcy stanowią swego rodzaju skrzyżowanie dla szlaków handlowych ciągnących się z północy na południe oraz z zachodu na wschód. Dzięki temu kuchnia niemiecka łączy w sobie smaki z czterech stron świata, tworząc iście unikatową mieszankę. Dodatkowo, Niemcy podzielone są na regiony, a w każdym z nich można spotkać się z odmienną kulturą i przyzwyczajeniami kulinarnymi. Na przykład im bliżej Bawarii, tym potrawy stają się cięższe i znacznie bardziej kaloryczne. W okolicach Francji z kolei królują lekkie i wykwintne dania. 

Popularne potrawy kuchni niemieckiej

  • Currywurst - to wieprzowa parówka lub kiełbasa przyrządzona na grillu. Podaje się ją z odrobiną sosu pomidorowego i szczyptą przyprawy curry oraz ze smażonymi frytkami lub bułką pszenną. 

  • Sauerbraten - wołowa pieczeń polana sosem. Zwykle serwowana jest z czerwoną kapustą i kluskami zrobionymi z ziemniaków. Danie to popularne jest również w Polsce, a zwłaszcza na Śląsku. 

  • Golonka po berlińsku - pieczona golonka, która na talerzu sąsiaduje zwykle z chlebem, ziemniakami lub groszkowym puree. 

  • Hackbraten - pieczeń, której głównymi składnikami są jajka, mięso mielone, bułka i czosnek.

  • Nordseekrabben - kraby z Morza Północnego. Preferowane głównie na południu Niemiec. Skorupiaki podawane są zarówno pieczone, jak i na surowo oraz jako dodatek do sałatek. 

Ciekawostki o kuchni niemieckiej

W Niemczech występuje aż sześć tysięcy gatunków piwa! Od 1810 roku odbywa się tam znany na całym świecie festiwal Oktoberfest. Najpopularniejszym obecnie gatunkiem piwa w Niemczech jest pilsner i weizen. 

Berlin słynie z niezwykle dużej ilości restauracji o profilu wegańskim i wegetariańskim. Cechuje się też imponującą liczbą sklepów, w których asortymencie króluje zdrowa żywność. To istny raj dla osób, które na co dzień unikają jedzenia mięsa i pielęgnują zdrowe nawyki żywieniowe. 

Znane dziś hamburgery kiedyś nazywano stekami hamburskimi. W dawnych czasach Hamburg słynął z płaskich kotletów zrobionych głównie z wołowego mięsa mielonego, podawanych wówczas bez bułki. Dopiero wiele lat później steki te zostały zamknięte w bułce pszennej posypanej sezamem i stały się typowo amerykańskim daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. 

W niemieckiej kuchni nie bez powodu stosuje się duże ilości przypraw takich jak majeranek oraz kminek. Są one zbawienne przy ciężkostrawnych potrawach, które królują na niemieckich stołach. Kminek eliminuje uciążliwe kolki i wzdęcia, a majeranek z kolei jest pomocny przy biegunkach i innych problemach trawiennych. 

Niemcy jedzą trzy posiłki dziennie, a najważniejszym z nich jest obiad, spożywany stosunkowo wcześnie, bo między godziną 12 - tą a 14 - tą. Co ciekawe, na północy, która jest najchłodniejszym regionem Niemiec, na obiad je się tłuste mięsa z ziemniakami. Im dalej na południe, tym kuchnia jest bardziej lekkostrawna.