Potpourri z kurczakiem to pyszne, orientalne danie. Przygotowując je wyruszycie w kulinarną podróż po Persji. Potpourri z kurczakiem to danie jednogarnkowe, które zachwyci smakiem miłośników egzotycznych przypraw: dhansak masala. Całość wieńczy posiekana świeża mięta i kolendra. Potpourri z kurczakiem idealnie sprawdzi się jako danie na nieformalne spotkanie.
Przepis: Agata Wojda, wykonanie potraw i stylizacja: BBS STUDIO
(średnia 4.46 z 165 głosów)
Groch, ciecierzycę i soczewicę zalewamy razem wodą i odstawiamy na całą noc. Odcedzamy, zalewamy 500 ml bulionu. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa: duże kostki batata i 1-cm plastry pasternaku i marchewki; lekko solimy. Gotujemy 20 min, mieszając regularnie.
W tym czasie luzujemy podudzia kurczaka, mięso kroimy w grube kawałki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i masalę. Po 2 min dokładamy kurczaka, mieszamy i lekko rumienimy.
Dodajemy zawartość garnka z roślinami strączkowymi, mieszamy, ew. podlewamy jeszcze bulionem, słodzimy i zostawiamy całość na 10–15 min, aby kurczak poddusił się z warzywami. Dodajemy 2 łyżki masła, wszystkie posiekane zioła i sok z cytryny, mieszamy. Potpourri z kurczakiem serwujemy z ryżem na sypko, podanym obok.
Porady
Potpourri z kurczakiem w przepisie zawiera:
- łuskane połówki grochu
- suchą ciecierzycę
- 500-700 ml bulionu z kurczaka
- spory batat
- korzeń pasternaku
- 500 g podudzi z kurczaka
- średniej wielkości, posiekaną cebulkę
- łyżeczkę posiekanego czosnku
- jako masalę, indyjską mieszankę przypraw dhansak masala
- zimne masło
To danie to świetny rozgrzewacz, do którego możemy przygotować ryż nieco inaczej iż zwykle: najpierw suchy podsmażamy na maśle lub oleju z dodatkiem płaskiej łyżeczki czarnuszki. Dorzucamy kawałek kory cynamonowej, kilka liści laurowych i niełuskane 2 ziarenka kardamonu zielonego. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dolewamy 100 ml tłustego mleka, gasimy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 5 min. Wyjmujemy listki, korę i kardamon.
Dhansak masala to mieszanka przypraw, do kupienia w sklepach indyjskich. Możemy też zrobić ją sami – bierzemy po szczypcie: kuminu, czarnego pieprzu, kardamonu, kurkumy, mielonego ziela angielskiego, czerwonego chili, mielonej kolendry i imbiru. Zamiast dhansak można też skorzystać z gotowych mieszanek typu curry czy tandoori masala.
Komentarze