Parzybroda

Zupa parzybroda, nazywana niekiedy również pazibrodą, to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej oraz podkarpackiej (chociaż w nieco innych wariantach). Przygotowuje się ją z cienkich pasków kapusty, które podczas jedzenia mogą przyklejać się do brody – stąd właśnie specyficzna nazwa tej potrawy. Parzybrodę można przygotować zarówno w wersji postnej, jak i mięsnej na bulionie mięsnym oraz z dodatkiem boczku. Parzybroda jest gęstą i sycącą zupą, której najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta. Oprócz tego do zupy tej dodaje się warzywa, boczek i przyprawy. Poniżej podajemy przepis na parzybrodę! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Zupy dania mięsne kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kapusta kawałki 1.

    Przepis na parzybrodę zaczynamy od przygotowania boczku. Najpierw kroimy go w kostkę, wytapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Dalej kapustę dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę oraz zalewamy wrzątkiem (250 ml), solimy i słodzimy. Dodajemy połowę stopionego boczku, kminek, majeranek i pozostawiamy na ogniu. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok. 5-10 minut. 

  • Ziemniaki pokrojone w kostkę 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu przepisu na parzybrodę jest włożenie obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków do naszego wywaru z kapustą, boczkiem i przyprawami. Całość gotujemy przez ok. 5-7 minut (ziemniaki nie powinny się rozpaść). Na pozostałym boczku podsmażamy posiekaną cebulę, następnie, mieszając, wsypujemy mąkę, lekko zrumieniamy i mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i zagotowujemy. Na koniec wlewamy zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami, dodajemy pieprz i ewentualnie kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. 

Porady

  • Gorącą parzybrodę można podawać do mięsa, gotowanego grochu, fasoli, soczewicy lub jako samodzielne danie.
  • Ważnym składnikiem w parzybrodzie jest zasmażka, którą przygotowuje się z 20 g tłuszczu – smalcu, oleju, masła lub margaryny oraz 20 g mąki pszennej, lub bezglutenowej (są to proporcje na 500 ml zupy/płynu). Podstawową funkcją zasmażki jest zagęszczenie zupy. 
  • Do parzybrody najlepiej sprawdza się wędzony boczek. Jeśli go nie mamy, to możemy go z powodzeniem zastąpić wędzoną kiełbasą lub słoniną. 
     

Notka redakcyjna

Parzybroda – tradycyjna polska zupa 


Parzybroda jest tradycyjną polską zupą, znaną przede wszystkim w Wielkopolsce, na Podkarpaciu oraz w Kieliszczynie. Nazywana jest niekiedy również zupą chłopską, co związane jest z jej pochodzeniem. Warto podkreślić, że parzybroda jest dość szybkim i tanim w przygotowaniu daniem, a także niezwykle sycącym. Wszystko to niegdyś czyniło parzybrodę jako idealne danie, dające energii do ciężkiej pracy na roli. Parzybroda jest daniem jednogarnkowym, przygotowanym na bazie kapusty i ziemniaków (tłuczonych lub pokrojonych w drobną kostkę). Jej charakterystyczna nazwa związana jest z cienkimi i długimi paskami kapusty, które właśnie parzyły brodę osoby jedzącej tę zupę. 


Jaka kapusta na parzybrodę? 


Najważniejszym składnikiem parzybrody jest kapusta, bez której ta zupa wielkopolska nie może istnieć. W naszym przepisie zalecamy wykorzystać młodą kapustę, która ma postać małej i ciemnozielonej główki. Jest ona krucha i delikatna, dlatego też świetnie sprawdzi się nie tylko na parzybrodę, ale również do kapuśniaku, surówki czy nawet gołąbków. Parzybrodę możemy przygotować również w kapusty kiszonej – wówczas będzie miała ona lekko kwaskowaty posmak. Warto jednak pamiętać, że jeśli zdecydujemy się na ten rodzaj kapusty do parzybrody, to powinniśmy ją wcześniej dobrze przepłukać i obgotować. Do naszego dania możemy wykorzystać również kapustę białą oraz kapustę włoską. Należy jednak mieć na uwadze, że wybór rodzaju kapusty jest bardzo ważny, ponieważ to właśnie ona determinuje smak parzybrody. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy