61 przepisów
Kuchnia chińska obejmuje wszelkie tradycje kulinarne, które spotkać możemy w niezwykle zróżnicowanym obszarze Chin. Dowiedz się więcej o upodobaniach kulinarnych Chińczyków, poznaj przyprawy Dalekiego Wschodu i intrygujące ciekawostki.
Chiny są szalenie zróżnicowane pod względem kulturowym i dokładnie tak samo jest z kuchnią. Na chińską kulturę kulinarną składają się:
kuchnia kantońska - podstawowym składnikiem kuchni kantońskiej jest ryż smażony w woku wraz z warzywami, owocami morza i rybami.
kuchnia pekińska - tutaj ryż jest istną rzadkością. Pekińczycy preferują makaron i to właśnie on stanowi dla nich podstawę posiłków. Popularne są również gotowane na parze bułeczki pszenne i duże ilości mięsa.
kuchnia nyonya - jej cechą charakterystyczną są naleciałości malajskie.
kuchnia szanghajska - mówi się, że jest to najsłodsza odmiana kuchni chińskiej. W szanghajskiej kuchni wykorzystuje się potężne ilości cukru trzcinowego, ryb i owoców morza.
kuchnia syczuańska - w tym rejonie dominują pikantne przyprawy, wołowina i produkty wędzone.
kuchnia funkieńska - to głównie ryby, zupy i duże ilości sosu sojowego, anyżu, papryki i czerwonego wina.
kuchnia chaozhou - uznawana jest za najdelikatniejszą i najbardziej wykwintną z wszystkich kuchni chińskich. Słynie z owoców morza.
kuchnia sinciang - charakteryzuje się obecnością produktów zbożowych zamiast ryżu. Potrawy nie są przyrządzane w woku, a w glinianym garnku.
kuchnia hunańska - najbardziej pikantna z wszystkich wcześniej opisanych. Oprócz tego cechuje się obecnością takich składników jak koper włoski, olej herbaciany i cynamon.
sajgonki - to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na przystawkę w chińskich restauracjach. Są to naleśniki zrobione z papieru ryżowego, wypełnione wegetariańskim lub mięsno - ryżowym farszem. Nadają się do jedzenia na zimno i na gorąco.
kaczka po pekińsku - kaczka pieczona w sosie sojowym, winie ryżowym i miodzie.
zupa wonton - to pierożki won ton zalane gorącym bulionem. Farsz przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jajek, imbiru oraz czosnku.
Do popularnych dań kuchni chińskiej należą również chińskie ciasteczka z wróżbą, spring rolls z krewetkami, sajgonki z wieprzowiną i surimi, makaron ryżowy z wołowiną czy sezamowy łosoś z warzywami i ryżem kokosowym.
Dania kuchni chińskiej charakteryzują się intensywnością i różnorodnością smaków. To wszystko za sprawą przypraw typowych dla dalekiego wschodu. Najczęściej wykorzystywane składniki to imbir, nasiona cebuli, chili, czosnek, anyż, goździki, cynamon, syczuański pieprz, koper włoski i papryka. Smak dań wzbogaca się także za pomocą popularnego sosu sojowego, octu ryżowego, sosu ostrygowego i hoisin. Często stosowana jest także kolendra, trawa cytrynowa i kurkuma. Przepisy kuchni chińskiej potrafią jednak zaskoczyć trudno dostępnymi u nas przyprawami. Należą do nich na przykład asafetyda, galangal, garam masala zaczerpnięta z kuchni indyjskiej i mango w proszku.
O niektórych zasadach kuchni chińskiej mówił już Konfucjusz prawie 2,5 tysiąca lat temu. Co ciekawe, wiele z nich Chińczycy stosują do dzisiaj w niezmienionej wersji. Przykładem jest sztuka krojenia składników.
Biesiadując wspólnie przy stole nigdy sami sobie nie możemy dolać napoju. Dolewamy jedynie innym, a nam napoje podają współbiesiadnicy.
W Chinach popularne jest przysłowie, że "wszystko to, co się rusza, nadaje się do zjedzenia" oraz "nie istnieje nic, co można uznać za niejadalne - istnieją tylko kiepscy kucharze". Stąd wzięły się niewybredne żarty dotyczące upodobań kulinarnych Azjatów. Chińczycy potrafią wykorzystać nawet najbardziej nietypowe składniki i uczynić z nich pyszne danie.
Chińczycy niemal wcale nie używają masła i produktów mlecznych. Mleko krowie zastępują napojem sojowym. Soję wykorzystuje się również do produkcji twarogów i sosów.
Mieszkańcy Chin nawet ze zwykłego krojenia potrafią uczynić prawdziwą sztukę. Wierzą, że składniki powinno kroić się według ściśle określonych zasad: siekać, kroić pionowo lub poziomo. Jednak to nie wszystko. Sposoby krojenia dzielą się na liczne podwarianty. To wszystko dlatego, że przeciętny chiński kucharz najczęściej operuje tylko jednym nożem - uniwersalnym tasakiem cai dao.
W Chinach sztućce zastąpione są pałeczkami. Nie wolno nimi gestykulować, gdyż zostanie to odebrane jako obraza. Lepiej też ich nie krzyżować, żeby nie ściągnąć na siebie nieszczęścia.