Kulebiak z kapustą i grzybami

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami.

dodany przez: mojegotowanie

kulebiak

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 166 głosów)


Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2goździki
  • po 4–5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • otarta skórka z 1cytryny
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego jałowca
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • 30 dag ciasta francuskiego mrożonego
  • jajko

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Umyte grzyby zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody
  • zostawiamy na noc
  • następnego dnia gotujemy.
  • Kapustę szatkujemy
  • w garnku zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów
  • dodajemy liście laurowe
  • goździki
  • pieprz
  • ziele i skórkę z cytryny
  • mieszamy
  • doprowadzamy do wrzenia
  • po czym gotujemy ok. 30 min.
  • Posiekane cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju
  • dodajemy pokrojone w cienkie paski ugotowane grzyby
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • chwilę smażymy
  • mieszając.
  • Kapustę zestawiamy z ognia
  • usuwamy liście laurowe
  • ziele i pieprz. Do kapusty dodajemy grzyby z cebulą
  • dokładnie mieszamy. dodajemy mielony jałowiec
  • pieprz i sól do smaku. Gotujemy razem
  • aby odparować nadmiar płynu.
  • Do przestudzonej kapusty dodajemy orzechy i drobno pokrojone jajka na twardo. Farsz rozkładamy na cieście
  • brzegi ciasta mocno zlepiamy. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta robimy dekoracje
  • naklejamy na wierzch. W cieście robimy drobne otworki
  • aby nadmiar płynu odparował. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºc
  • pieczemy 30 min.

Porady

Zobacz też: Lazania grzybowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy