Tatar ze śledzia to sposób na szybką i pożywną przystawkę. Tatar śledziowy przyda się nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że tatar ze śledzia z musztardą to świetna przekąska również w czasie imprezy sylwestrowej lub spotkań w rodzinnym gronie. Tatar ze śledzi można doprawić dodatkiem odrobiny chrzanu, który zaostrza smak. Tatar ze śledzia solonego nie wymaga dodawania dużej ilości soli. Oto niezawodny przepis na tatar ze śledzia.
Tatar ze śledzia / fot. StockFood
(średnia 4.47 z 198 głosów)
Porady
Tatar ze śledzia można także przygotować w dużej salaterce i układać składniki warstwami. Wtedy smak śledzia nie zdominuje pozostałych składników, a dopiero przed podaniem nastąpi ich wymieszanie. Jeżeli przygotowujemy tatar ze śledzia na imprezę rodzinną, to możemy zaserwować je w mniejszych miseczkach w takiej ilości i ilu przewidujemy domowników. Jeżeli chcemy, aby przystawka wyglądała w elegancki sposób to możemy zaopatrzyć się w odpowiednie foremki do przystawek. Taką foremkę umieszczamy na talerzu i układamy ściśle składniki tworzące tatar śledziowy. Następnie przytrzymując od góry łyżką tatar ze śledzia, powoli unosimy foremkę. Ważne, aby w tym czasie pilnować, aby poszczególne warstwy się nie rozeszły. Tak przygotowany tatar można udekorować posiekanym koperkiem.
Aby przygotować tatar ze śledzia, należy wybrać dobrej jakości rybę. Najlepszy będzie mięsisty płat matiasa, który już jest oczyszczony z ości. Tatar ze śledzia solonego to także prosty przepis na zrobienie szybkiej przekąski. Najczęściej tatar śledziowy doprawia się majonezem i musztardą. Jednak to nie wszystko. Z powodzeniem można doprawić tatar śledziowy, jogurtem naturalnym, jogurtem greckim albo śmietaną. Dla uzyskania intensywniejszego smaku można wymieszać jogurt z majonezem i musztardą, tworząc apetyczny sos. Do takiej masy jogurtowo-majonezowej można dodać pokrojone w kostkę kwaśne jabłka. Sprawdzą się również owoce starte na grubych oczkach.
Dobrze też smakuje tatar ze śledzia z jajkiem. Należy w takim przypadku ugotować jajko na twardo i pokroić je w kostkę. Krojenie jajek na równe kształty usprawni użycie specjalnej krajalnicy. Następnie wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Jeżeli nie chcemy jeść surowej ryby, a tatar ze świeżego śledzia napawa odrazą, to możemy sięgnąć po tatar ze śledzia marynowanego. Wymacerowany np.: w occie jabłkowym nabierze głębszego smaku. Tatar ze śledzia w occie ponadto może być zamarynowany z przyprawami np.: zielem angielskim, jałowcem, majerankiem czy też ziarnami czarnego pieprzu.
Kolejnym sposobem na przygotowanie pysznej ryby, jest tatar ze śledzia w oleju. Warto sięgnąć po olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, olej lniany albo olej rydzowy. Takie oleje nadadzą potrawie intensywnego smaku. Przy tym wzmacniając wartości prozdrowotne. Gotowy tatar ze śledzia można podawać ze świeżym chlebem, z pieczonymi ziemniakami albo z grzankami wykonanymi z podpieczonego bochenka.
Komentarze