Dania z karpiem

40 przepisów

karp

Karp to ryba podawana w Polsce głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Wigilijny post pozwala na jedzenie ryb i nabiału, więc nasze możliwości w kuchni naprawdę są nieograniczone. Karp wywołuje wiele kontrowersji - ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Ci ostatni nie mogą jednak narzekać, ilość przepisów na pyszne ryby jest całkiem spora. Tymczasem wielbiciele karpia kojarzą jego smak z wigilijnymi smakołykami, na które czeka się cały rok. Karp wspaniale nadaje się do smażenia w panierce czy gotowania na parze. Tradycyjnie serwuje się go także w galarecie. Karp będzie również dobrą bazą bulionu lub zupy rybnej.

Jak przygotować karpia, by był smaczny?

Osoby, które nie przepadają za karpiem, zarzucają mu, że ma mulisty posmak. Jeśli kupujemy karpia żywego, którego musimy oskrobać i wypatroszyć, przed tymi zabiegami warto polać go wrzątkiem, co nieco zniweluje zapach i smak mułu. Poza tym warto kupować karpie w sprawdzonych miejscach, najlepiej już pokrojone w dzwonka. Karpia powinniśmy też przyprawić, np. używając przypraw korzennych. Możemy też np. moczyć go w cebuli, dzięki czemu nabierze charakterystycznego smaku.

Karp jest rybą, która ma stosunkowo dużo ości. Jak się ich pozbyć? Jedną z najskuteczniejszych metod jest odpowiednio wcześniejsze zamarynowanie go w zalewie z octu i wody z dodatkiem m.in. cukru i przypraw. Po kilku dniach ości po prostu się rozpuszczą.