107 przepisów
Karp to ryba podawana w Polsce głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Wigilijny post pozwala na jedzenie ryb i nabiału, więc nasze możliwości w kuchni naprawdę są nieograniczone. Karp wywołuje wiele kontrowersji - ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Ci ostatni nie mogą jednak narzekać, ilość przepisów na pyszne ryby jest całkiem spora. Tymczasem wielbiciele karpia kojarzą jego smak z wigilijnymi smakołykami, na które czeka się cały rok. Karp wspaniale nadaje się do smażenia w panierce czy gotowania na parze. Tradycyjnie serwuje się go także w galarecie. Karp będzie również dobrą bazą bulionu lub zupy rybnej.
Osoby, które nie przepadają za karpiem, zarzucają mu, że ma mulisty posmak. Jeśli kupujemy karpia żywego, którego musimy oskrobać i wypatroszyć, przed tymi zabiegami warto polać go wrzątkiem, co nieco zniweluje zapach i smak mułu. Poza tym warto kupować karpie w sprawdzonych miejscach, najlepiej już pokrojone w dzwonka. Karpia powinniśmy też przyprawić, np. używając przypraw korzennych. Możemy też np. moczyć go w cebuli, dzięki czemu nabierze charakterystycznego smaku.
Karp jest rybą, która ma stosunkowo dużo ości. Jak się ich pozbyć? Jedną z najskuteczniejszych metod jest odpowiednio wcześniejsze zamarynowanie go w zalewie z octu i wody z dodatkiem m.in. cukru i przypraw. Po kilku dniach ości po prostu się rozpuszczą.