Dania z karpiem

112 przepisów

Karp to ryba podawana w Polsce głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Wigilijny post pozwala na jedzenie ryb i nabiału, więc nasze możliwości w kuchni naprawdę są nieograniczone. Karp wywołuje wiele kontrowersji - ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Ci ostatni nie mogą jednak narzekać, ilość przepisów na pyszne ryby jest całkiem spora. Tymczasem wielbiciele karpia kojarzą jego smak z wigilijnymi smakołykami, na które czeka się cały rok. Karp wspaniale nadaje się do smażenia w panierce czy gotowania na parze. Tradycyjnie serwuje się go także w galarecie. Karp będzie również dobrą bazą bulionu lub zupy rybnej.

Przepisy w kolekcji Dania z karpiem

Jak przygotować karpia, by był smaczny?

Osoby, które nie przepadają za karpiem, zarzucają mu, że ma mulisty posmak. Jeśli kupujemy karpia żywego, którego musimy oskrobać i wypatroszyć, przed tymi zabiegami warto polać go wrzątkiem, co nieco zniweluje zapach i smak mułu. Poza tym warto kupować karpie w sprawdzonych miejscach, najlepiej już pokrojone w dzwonka. Karpia powinniśmy też przyprawić, np. używając przypraw korzennych. Możemy też np. moczyć go w cebuli, dzięki czemu nabierze charakterystycznego smaku.

Karp jest rybą, która ma stosunkowo dużo ości. Jak się ich pozbyć? Jedną z najskuteczniejszych metod jest odpowiednio wcześniejsze zamarynowanie go w zalewie z octu i wody z dodatkiem m.in. cukru i przypraw. Po kilku dniach ości po prostu się rozpuszczą. 

Artykuły powiązane

Karp nie tylko na Wigilię
03.12.2020

Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Karp zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej, choć zazwyczaj jest spożywany tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak większość ryb posiada dużą wartość odżywczą. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów, co udowadniamy w cyklu "Przy wspólnym stole".

swiateczny-stol
23.11.2020

Ziołowe pyszności z piekarnika. Jak doprawić i udekorować domowy pasztet, drożdżowy wieniec czy pieczeń bożonarodzeniową

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. W czasie świąt nasze domy wypełnione są przede wszystkim zapachami świeżej choinki, korzennych przypraw i cytrusów, ale jest jeszcze jeden pachnący niezbędnik świąteczny. Otóż żadna wigilijna potrawa nie może obejść się bez aromatycznych ziół. Jak ich używać? Czym doprawiać i dekorować świąteczne smakołyki? Zapraszamy na świąteczny przewodnik pachnący ziołami.

stol-wigilijny
23.11.2020

Najpiękniejsze wigilijne tradycje – symbolika potraw

Doprawiony smażony karp, kompot z suszu, dania z grzybami, piernik, puste miejsce przy stole, sianko pod obrusem - te świąteczne symbole towarzyszą nam co roku przy wigilijnym stole, ale czy wiecie, skąd się wzięły i jakie jest ich znaczenie? Zapraszamy Was na przedświąteczny przewodnik kulinarny. Oto smakowita historia bożonarodzeniowych potraw i zwyczajów.

Potrawy wigilijne - tradycja na Święta
04.12.2018

Potrawy wigilijne - lista dań na świąteczny stół

Za oknem błyszczy pierwsza gwiazdka, a potrawy wigilijne zapraszają do stołu. Tradycyjne potrawy wigilijne to lista, która od lat powtarzana jest w wielu polskich domach. Co symbolizują potrawy wigilijne i co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Oto kilka podpowiedzi w galerii i tekście poniżej.

ryby_biedronka
26.03.2015

O sztuce wędzenia ryb

Wędzone, aromatyczne ryby to przysmak wielu Polaków, którzy sięgają po nie na co dzień, a także podczas świąt i innych uroczystości. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że sposoby wędzenia – te najdoskonalsze i naturalne – nie zmieniły się w zasadzie od stuleci.