Zakwas buraczany

Zakwas buraczany to napój z buraka ćwikłowego, który jest niezwykle zdrowy - między innymi wspiera naturalną odporność organizmu, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, poprawia koncentrację i wspomaga trawienie. Nic dziwnego, że od dawna polecany jest przez nasze babcie jako wyjątkowy napój. Posiada  szereg pozytywnych właściwości, z uwagi na zawartość wielu cennych składników: witamin, minerałów i antyoksydantów. Zobaczcie, jak przygotować domowy zakwas.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

barszcz czerwony zakwas

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)


Zakwas buraczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Barszcz czerwony-buraki 1.

    Przygotowanie składników: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Do glinianego lub szklanego naczynia należy włożyć buraki oraz pozostałe składniki. Następnie należy zalać letnią przegotowaną wodą. 

  • Czosnek obieranie 2.

    Kiszenie buraków: Naczynie z burakami trzeba przenieść w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po około 4-5 dniach zakwas powinien być ukiszony. Zakwas należy przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Porady

  • zakwas buraczany najlepiej przechowywać w większych słoikach, szczelnie zamykanych. Nie wybierajmy do tego przepisu słoików z recyklingu
  • przyda się też klasyczna gaza z apteki, pozwoli zakryć dojrzewający zakwas
  • podobnie jak zakwas na żur, tak i baza do barszczu czerwonego potrzebuje czasu - zakwas buraczany musimy przygotować z minimum tygodniowym wyprzedzeniem

Notka redakcyjna

  • zakwas buraczany najlepiej przechowywać w większych słoikach, szczelnie zamykanych. Nie wybierajmy do tego przepisu słoików z recyklingu
  • przyda się też klasyczna gaza z apteki, pozwoli zakryć dojrzewający zakwas
  • podobnie jak zakwas na żur, tak i baza do barszczu czerwonego potrzebuje czasu - zakwas buraczany musimy przygotować z minimum tygodniowym wyprzedzeniem
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy