Zakwas buraczany to napój z buraka ćwikłowego, który jest niezwykle zdrowy - między innymi wspiera naturalną odporność organizmu, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, poprawia koncentrację i wspomaga trawienie. Nic dziwnego, że od dawna polecany jest przez nasze babcie jako wyjątkowy napój. Posiada szereg pozytywnych właściwości, z uwagi na zawartość wielu cennych składników: witamin, minerałów i antyoksydantów. Zobaczcie, jak przygotować domowy zakwas.
iStock
(średnia 4.51 z 200 głosów)
Przygotowanie składników: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Do glinianego lub szklanego naczynia należy włożyć buraki oraz pozostałe składniki. Następnie należy zalać letnią przegotowaną wodą.
Kiszenie buraków: Naczynie z burakami trzeba przenieść w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po około 4-5 dniach zakwas powinien być ukiszony. Zakwas należy przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Porady
- zakwas buraczany najlepiej przechowywać w większych słoikach, szczelnie zamykanych. Nie wybierajmy do tego przepisu słoików z recyklingu
- przyda się też klasyczna gaza z apteki, pozwoli zakryć dojrzewający zakwas
- podobnie jak zakwas na żur, tak i baza do barszczu czerwonego potrzebuje czasu - zakwas buraczany musimy przygotować z minimum tygodniowym wyprzedzeniem
Komentarze