Artur Rogalski
4.42 (161)
Zupa grzybowa wigilijna w niektórych regionach Polski to obowiązkowe danie świąteczne. Jej bazą są grzyby i esencjonalny bulion warzywny z dopełniającym całość makaronem typu łazanki. Można robić ją w wersji czystej lub ze wszystkimi warzywami z bulionu i z ziemniakami. Dużą popularnością cieszy się również wersja z makaronem. Jeśli jeszcze nie jedliście zupy grzybowej wigilijnej z łazankami, musicie koniecznie to zmienić, bo tego smaku nie da się zapomnieć.
suszone grzyby 40 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
pieprz 3 szt.
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
por 1 szt.
seler 100 g
cebula 2 szt.
czosnek 1 ząbek
mąka pszenna 10 g
masło 15 g
śmietana 18% 75 g
łazanki 200 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
Grzyby: najlepiej borowki lub podgrzybki. Płuczemy je w zimnej wodzie, zalewamy 250 ml wody. Odstawiamy na noc, żeby dobrze się namoczyły. Potem odlewamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Podsmażanie: małą cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy 30 ml oleju, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby - podsmażamy razem przez chwilę, mieszamy od czasu do czasu.
Bulion: do garnka wlewamy 1 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy je, z czosnku zdejmujemy łupinkę. Do gotującej się wody dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku, a także obrane warzywa. Gotujemy przez ok. 30 minut. Potem dokładamy podsmażoną cebulkę z grzybami. I gotujemy kol3jn3 30 minut.
Zasmażka: na suchą patelnię wsypujemy łyżkę maki, podsmażamy. Mieszamy drewnianą łyżką, jak zacznie nabierać brązowego koloru, dodajemy masło - łączymy składniki. Stopniowo wlewamy 125 ml wywaru z zupy. Nadal mieszamy, ale teraz lepiej będzie to robić rózgą kuchenną. Ważne jest, żeby nie było grudek z mąki. Mieszaninę przelewamy do zupy grzybowej.
Zabielanie: garnek z zupą wigilijną zestawiamy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie i wlewamy do niej kwaśną śmietanę. Można ją też zahartować, wlewając do niej trochę zupy - mieszamy i możemy bezpiecznie przelać do garnka, teraz nie powinna się zwarzyć.
Podanie: w oddzielnym garnku gotujemy porcję łazanek, według instrukcji podanej na opakowaniu. Z zupy wyjmujemy warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki i ponownie dodajemy do płynu. Do talerza nakładamy porcję łazanek, zalewamy je zupą grzybową wigilijną. Oprócz tego można przed podaniem posypać ją natką pietruszki.