Zupa grzybowa na wigilię to obowiązkowe danie świąteczne. Tym razem przygotowujemy ją w wersji czystej. Taką zupę podajemy samą, dlatego powinna być wyjątkowo aromatyczna. Zupa grzybowa na wigilię sprawi, że w całym domu będzie rozchodzić się wspaniały zapach grzybów. Nasz przepis nie jest skomplikowany - wypróbujcie go!
(średnia 4.41 z 160 głosów)
Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz osączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski., Włoszczyznę obrać i umyć.
Cebulę w łupince opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć masło, dodać włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól.
Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny. Całość przelać przez gęste sito. Do wywaru dodać grzyby razem z płynem z moczenia. Gotować ok. 20 min.
Przyprawić. Zupę podawać czystą lub z łazankami. Można dodać kleks gęstej śmietany. Zupa grzybowa gotowa. Smacznego!
Kalorie: 190
Porady
Zupa grzybowa na wigilię z tego przepisu jest klarowna i powinna być podawana sama lub do popicia np. krokietów. Łatwo jednak można przerobić ją na inną wersję. Zupa grzybowa na wigilię może zostać zabielona śmietaną, możemy też dodać do niej makaron - najlepiej sprawdzą się łazanki i makaron nitki. Zupa grzybowa na wigilię najlepiej smakuje, jeśli przyrządzimy ją z dużej ilości grzybów. Warto użyć suszonych lub mrożonych - w obu wariantach zachowują pełnię smaku. Zupy nie powinniśmy zbyt długo trzymać w lodówce, lepsza jest świeża.
Zupa grzybowa na wigilię to tradycyjna polska potrawa. Przyrządzamy ją z prawdziwków, podgrzybków i innych rodzajów grzybów. Grzyby stanowią ważny element wieczerzy wigilijnej. Dawniej wierzono, że mają magiczną moc i pomagają łączyć świat żywych ze światem zmarłych. Zupa grzybowa na wigilię powinna składać się z zaledwie kilku składników, tyle wystarczy, by była naprawdę pyszna. Co ciekawe, zupa grzybowa na wigilię nie pojawia się w każdym regionie Polski. Często zastępuje ją barszcz czerwony lub inne regionalne przysmaki.
Komentarze