REKLAMA

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Sałatka jarzynowa - słusznie uważana za królową polskich sałatek. Tradycyjna sałatka warzywna niemal zawsze gości na świątecznych stołach, ale warto przygotować ją także od czasu do czasu w mniejszych porcjach. Przepis na sałatkę jarzynową jest bardzo prosty, a składniki powszechnie dostępne nawet w małych, osiedlowych sklepach. Sałatka jarzynowa babci - przepis pewny, tradycyjny i sprawdzony!

dodany przez: Julita gotuje

Sałatki sałatka jarzynowa Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 415 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ziemniaki-marchewka 1.

    Na początku myjemy i gotujemy warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Nie musimy ich obierać wcześniej, możemy je gotować w łupinach. Ważne, by nie gotować ich za długo - warzywa na sałatkę jarzynową nie mogą się rozgotować. W osobnym garnku gotujemy także jajka na twardo. Powyższe składniki odstawiamy do wystygnięcia, obieramy z łupin/skórek i kroimy w kostkę. Kostka nie powinna być za drobna, żeby sałatka miała odpowiednią konsystencję.

  • groszek-kukurydza 2.

    Następnie kroimy drobno także ogórki kiszone, cebulę oraz białą część pora, a także obieramy czosnek z łupin i przeciskamy go przez praskę. Drobno kroimy również jabłko oraz siekamy koper bądź zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Kukurydzę z puszki oraz groszek konserwowy odsączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy z majonezem i dokładnie mieszamy.

  • salatka-majonez 3.

    Sałatkę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę do smaku. Sałatkę jarzynową przekładamy do dekoracyjnej miski i ozdabiamy - na przykład świeżą pietruszką, koprem, różnokolorową papryką pokrojoną w paski lub kostkę, kilkoma ziarenkami groszku lub kukurydzy, marchewką czy ugotowanym na twardo jajkiem. Sałatka jarzynowa powinna postać kilka godzin w lodówce, aby składniki się ze sobą przegryzły.

Porady

Jaki majonez do sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, bardzo często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Dlatego majonez do sałatki jarzynowej warto przygotować samemu, żeby podkreślić jej odświętny charakter. Domowy majonez nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Potrzebne składniki to:

  • jedno żółtko,
  • łyżka musztardy,
  • 1-2 łyżki octu,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • pół litra oleju,
  • 3-4 łyżeczki cukru.

Do przygotowania domowego majonezu potrzebne będzie wysokie naczynie. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy łyżkę musztardy, sól oraz cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach cały czas (ale powoli) wlewając olej. Kiedy majonez będzie miał już odpowiednią konsystencję, dodajemy ocet zgodnie z preferencjami. Należy pamiętać, że taki majonez do sałatki jarzynowej ma o wiele krótszą trwałość niż te, które możemy kupić w sklepach, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów.

Notka redakcyjna

Dlaczego sałatka jarzynowa kwaśnieje?

Sałatka jarzynowa bardzo często jest przygotowywana na specjalne okazje rodzinne czy święta. W takich okolicznościach szczególnie zależy nam, aby sałatka warzywna wyszła jak najlepiej. Niestety, czasem tuż przed podanie okazuje się, że sałatka jarzynowa jest kwaśna i niezdatna do spożycia. Dlaczego tak się dzieje? Najczęstszym tego powodem jest nieodpowiedni sposób przechowywania. Sałatka jarzynowa potrzebuje co prawda czasu, żeby składniki się "przegryzły", dlatego też często przygotowujemy ją dzień wcześniej, jednak nie można przesadzić. Sałatka jarzynowa co prawda składa się w znacznym stopniu z gotowanych warzyw, jednak jeśli połączymy je z surowym jabłkiem i porem, konserwowanymi ogórkami i majonezem (który, bądź co bądź, zrobiony jest z surowych jajek), to czas zdatności do spożycia sałatki znacznie się skraca. Z tego względu ważne jest, aby sałatka jarzynowa była odstawiona w chłodne miejsce (lodówka bądź spiżarnia). Istotne jest także to, by sałatka jarzynowa była zjedzona w ciągu maksymalnie dwóch dni, ale z tym chyba nie będzie problemu - klasyczna sałatka jarzynowa jest niezastąpiona!

Sprawdź: Sałatki na święta - klasyczne przepisy i nowe smaki

Co zamiast majonezu do sałatki jarzynowej?

Tradycyjna sałatka jarzynowa, jak dawniej robiły nasze mamy i babcie, musi mieć majonez, jako że jest on nieodłącznym jej składnikiem. Majonez nie tylko sprawia, że sałatka warzywna ma odpowiednią, spójną konsystencję, lecz także dzięki niemu sałatka jarzynowa nie jest mdła, ponieważ majonez łączy w sobie smaki wszystkich pozostałych składników sałatki. Jest on jednak także tłusty i nie każdy może sobie pozwolić na tyle kalorii. Czym zastąpić majonez? Jednym z najłatwiej dostępnych i najpowszechniejszych zamienników majonezu będzie jogurt naturalny. Jest on o wiele mniej kaloryczny (dla porównania: 100 g majonezu to około 660-700kcal, kiedy taka sama porcja jogurtu naturalnego zawierać będzie około 60 kcal), ale też rzadszy, dlatego trzeba ostrożnie dobrać proporcje, aby sałatka nie "pływała". Taki sos jogurtowy do sałatki jarzynowej możemy przyprawić także dowolnymi ziołami - koperkiem, natką pietruszki czy posiekanym porem. Sałatkę jarzynową możemy też przyprawić samą musztardą, wówczas również będzie pyszna. Ciekawym pomysłem będzie także majonez wegański. Taki majonez przygotowujemy w analogiczny sposób, co tradycyjny majonez domowy - zasadniczą różnicą jest brak żółtka, które zastępujemy szklanką niesłodzonego mleka sojowego. Sposób przygotowania majonezu wegańskiego jest jednak taki sam, jak w przypadku tradycyjnej receptury.

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka warzywna często jest tym daniem, które najszybciej znika ze świątecznego stołu. Zdarza się jednak, zwłaszcza wtedy, gdy przygotujemy jej więcej na zapas, że po świętach dalej zostaje nam jej kilka porcji. Wówczas zastanawiamy się, czy sałatkę jarzynową można mrozić? Sałatka jarzynowa z majonezem niestety nie jest najlepszym produktem do mrożenia, właśnie ze względu na zawartość majonezu. W zamrożonym majonezie powstają kryształki lodu, które po rozmrożeniu sprawią, że majonez się rozwarstwi. Konsystencja sałatki znacznie się pogorszy, dlatego raczej nie polecamy jej mrozić. Jeśli chodzi o to, czy można mrozić sałatkę jarzynową bez majonezu - jest to już bezpieczniejsze wyjście, choć dalej nie jest to najlepszy pomysł. Dlaczego? Mrożenie warzyw, nawet uprzednio ugotowanych, również wpływa na ich jakość. Musimy liczyć się z tym, że po rozmrożeniu sałatka jarzynowa będzie mniej sprężysta, a z warzyw może odejść sporo wody. Z drugiej strony, surowe warzywa na sałatkę jarzynową dobrze będzie przemrozić, jeśli chcemy przyrządzić sałatkę jarzynową w wersji surowej, ponieważ dzięki temu będą o wiele bardziej miękkie bez potrzeby gotowania ich.

Czytaj także: Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak obierać jajka na twardo?

Sałatka jarzynowa nie powstanie, jeśli nie będziemy mieć jajek na ugotowanych na twardo. To podstawowy składnik. Często ich obieranie wymaga od nas zwiększonej dozy cierpliwości. Jak obierać jajka na twardo tak, by skorupka odchodziła od nich bez większych problemów? Jednym z najbardziej popularnych sposobów na sprawne obieranie jajek jest gotowanie ich w wodzie z niewielką ilością sody oczyszczonej lub soli. Dobrze jest także zaraz po ugotowaniu jajek obtłuc ich skorupki o garnek i wrzucić je na kilka minut do zimnej wody. Wówczas jajka ostygną i skorupka powinna o wiele łatwiej od nich odchodzić.

Więcej o gotowaniu jajek: Jak gotować jajka idealne? Przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy