Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa słusznie uważana jest za królową polskich sałatek. Niemal zawsze gości na świątecznych stołach, ale warto przygotowywać ją także na co dzień. Przepis jest bardzo prosty, a składniki powszechnie dostępne nawet w małych, osiedlowych sklepach. Na przygotowanie tego dania warto zarezerwować trochę więcej czasu, bo czeka nas dużo krojenia.

dodany przez: Julita gotuje

sałatki sałatka jarzynowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.12 z 418 głosów)

Sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie warzyw i jajek: myjemy i gotujemy warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, przez 8 minut (większe jajka do 10 minut). Wszystkie składniki odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy je w kostkę, niezbyt drobną.

  • 2.

    Przygotowanie pozostałych składników: ogórki kiszone kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą (opcjonalnie można zastąpić ją porem) Obieramy czosnek z łupin i przeciskamy go przez praskę (ten składnik można pominąć). Następnie kroimy jabłko. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty.

  • 3.

    Doprawianie sałatki jarzynowej: całość mieszamy z majonezem i z musztardą (można zwiększyć jej ilość zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi). Sałatkę przyprawiamy solą i pieprzem, aż do uzyskania pożądanego smaku. Sałatka jarzynowa powinna postać kilka godzin w lodówce, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Następnie przekładamy ją do dekoracyjnej miski i ozdabiamy – na przykład świeżą pietruszką, koprem, różnokolorową papryką pokrojoną w paski lub kostkę, kilkoma ziarenkami groszku lub kukurydzy, marchewką lub ugotowanym na twardo jajkiem.

Porady

  • Nie musimy wcześniej obierać warzyw, które będziemy gotowali, można to zrobić później, dzięki temu zachowają one więcej składników odżywczych. Taka sałatka jarzynowa będzie smakowała jeszcze lepiej.
  • Trzeba uważać, żeby nie rozgotować warzyw, wtedy sałatka jarzynowa będzie miała niezbyt atrakcyjną konsystencję. Warto ustawić niższy czas gotowania i sprawdzać, czy są już miękkie. Ziemniaki mogą gotować się nieco dłużej niż marchew i pietruszka, dlatego można przygotować je w oddzielnym garnku lub wyjąć zanim będą zbyt miękkie. Ważne jest też to, żeby wybierać warzywa podobnej wielkości, inaczej nie ugotują się w tym samym czasie.
  • W przygotowaniu sałatki jarzynowej pomocna będzie krajalnica do jajek i dobrej jakości obieraczka do warzyw.
  • Majonez do sałatki jarzynowej możemy zrobić samodzielnie, zwłaszcza, gdy chcemy podać ją na święta. Przepis na domowy majonez nie jest trudny, dokładne instrukcje znajdziecie tutaj.
  • Jajka ugotowane z niewielką ilością sody oczyszczonej lub soli będą obierały się znacznie łatwiej. Dobrze jest także zaraz po ugotowaniu jajek obtłuc ich skorupki o garnek i wrzucić je na kilka minut do zimnej wody.
  • Można zrobić również sałatkę jarzynową z kukurydzą, zamiast groszku zielonego można zastosować jeden i drugi składnik.

Notka redakcyjna

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka warzywna często jest tym daniem, które najszybciej znika ze świątecznego stołu. Zdarza się jednak, zwłaszcza wtedy, gdy przygotujemy jej więcej na zapas, że po świętach dalej zostaje nam jej kilka porcji. Niestety sałatka jarzynowa nie jest najlepszym produktem do mrożenia, ze względu na zawartość majonezu. W czasie mrożenia powstają w nim kryształki lodu, podczas rozmrażania te niewielkie ilości lodu rozpuszczają się i sałatka zaczyna się rozwarstwiać. Podobnie dzieje się z jogurtem. Sałatka bez majonezu również traci walory smakowe, warzywa stają się miękkie i gumowate.

 

Sałatka jarzynowa bez majonezu – przepisy

W tradycyjnej sałatce jarzynowej, którą robiły nasze babcie i mamy, majonez był obowiązkowy. Sprawia on, że sałatka warzywna ma odpowiednią, spójną konsystencję. Łączy wszystkie składniki i nadaje całości wyrazisty smak. Niestety majonez jest kaloryczny i nie każdy może pozwolić sobie na taki dodatek.


Czym zastąpić majonez? Jednym z najłatwiej dostępnych i najpowszechniejszych zamienników majonezu jest jogurt naturalny. Jest on o wiele mniej kaloryczny, dla porównania: 100 g majonezu to około 660–700kcal, kiedy taka sama porcja jogurtu naturalnego zawiera około 60 kcal. Niestety jogurt jest rzadszy niż majonez, dlatego warto wybierać taki typu greckiego.


Kolejną alternatywą jest majonez wegański. Taki majonez przygotowujemy w analogiczny sposób, jak tradycyjny majonez domowy – zasadniczą różnicą jest brak żółtka, które zastępujemy szklanką niesłodzonego mleka sojowego lub zmielonym siemieniem lnianym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy