TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM

Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest pracochłonna, to robi się ją często i nie tylko od święta.

Sałatkisałatka jarzynowamajonezPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.14 z 392 głosów)

Składniki:

  • Gotowane warzywa :
  • ziemniaki-8,
  • marchew-6,
  • pietruszka (korzeń)- 2,
  • 1 mały seler,
  • jajka na twardo-6,
  • ogórki kiszone lub z octem-6
  • 2 cebule lub biała część dużego pora,
  • czosnek-2 ząbki,
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku, a potem do posypania całości.
  • 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary",
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • parę łyżek musztardy "Stołowej"-do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sałatka jarzynowa
  • Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i  pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, czosnek-przez praskę, jajka, ogórki-odsączone, jabłko, pietruszkę zieloną lub koper. Wszystko dać do dużej miski.
  • Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, 1 puszkę kukurydzy konserwowanej-odsączonej i 1 słoik, 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary".
  • Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę "Stołową".
  • Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą "przegryzły".
  • Taka sałatka jarzynowa na pewno zyska uznanie :) Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy