zupa grzybowa

1 kolekcji przepisów

46 przepisów

Idealna na jesienno-zimową porę. Zupę grzybową możemy przygotować na wywarze mięso-warzywnym lub tylko warzywnym. Istnieje wiele wariacji na temat tej zupy. Aby nadać bardziej wyrazistego smaku naszej zupie, do świeżych grzybów warto dodać też suszone. Dzięki temu smak oraz zapach będzie przypominał nam las i późno-jesienne grzybobranie. Aby wzbogacić zawartość zupy grzybowej warto dodać włoszczyznę. Do dopełnienia naszego dania wystarczy ugotować makaron, a dla fanów domowej kuchni proponujemy lane kluseczki, które w zupie grzybowej są jeszcze lepsze niż zwykle. 

Przepisy w kolekcji zupa grzybowa

Artykuły powiązane

moje-gotowanie-pazdziernik-wideo
17.10.2020

Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"

Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
13.10.2020

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

andrzej-polan-zupy
19.06.2020

Andrzej Polan opowiada o polskich zupach [PODCAST]

Zacierkowa, chłodnik, a może rosół niedzielny? Andrzej Polan o swoich patentach na polskie zupy, wspominając swoje dania dzieciństwa. Sprawdźcie, które z przepisów warto wybrać na jaką porę roku i okazję.

zawierucha-grzybowa
18.12.2019

MasterChef Grzesiek Zawierucha i trik na wigilijną zupę grzybową

Jakie wigilijne potrawy pojawią się na świątecznym stole MasterChefa? Oprócz pierogów i kapusty z przepisu babci, Grzesiek Zawierucha na pewno ugotuje wigilijną zupę grzybową. Autor książki "Zawierucha w kuchni" specjalnie dla nas poleca trik, który sprawi, że wigilijna zupa będzie aromatyczna i pyszna!

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.