Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Robimy ją na Wigilię, ponieważ jest daniem postnym. Kapusta z grzybami to potrawa pyszna i aromatyczna - za jej wyjątkowy smak i aromat odpowiadają różne rodzaje grzybów. Warto przygotować ją nawet kilka dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza!

kapusta z grzybamiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 236 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-11785012451.Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski.
  • iStock-1852368442.Kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • iStock-922618382 (1)3.Do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.
  • iStock-1540089984.Podlać niewielką ilością płynu z moczenia grzybów. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, aby się nie przypaliła. Kapusta z grzybami gotowa!

Kalorie: 150

Porady

Kapusta z grzybami świetnie smakuje dzięki grzybom. Warto użyć grzybów suszonych, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Skorzystajmy z zapasów lub kupmy paczuszkę czy dwie w sklepie. Grzyby namoczmy przed użyciem, ale niezbyt długo, żeby nie rozmiękły. Suszenie pozwala zachować ich aromat, nawet po kilkunastu miesiącach będą pięknie pachnieć. Można także użyć grzybów mrożonych - wtedy nie rozmrażamy ich przed wrzuceniem do kapusty.

Notka redakcyjna

Kapusta z grzybami może być doprawiona na kilka sposobów. Użyjmy do niej ulubionych przypraw. Możemy doprawić ją np. zielem angielskim, jałowcem czy wędzoną papryką. Jeśli nie chcemy, by kapusta z grzybami była kwaśna, kilka razy porządnie ją odciśnijmy przed ugotowaniem. Do tego dania najlepsza będzie kiszona kapusta domowej roboty. Jeśli jednak zdecydujemy się kupić ją w sklepie, sprawdźmy skład - niech będzie jak najkrótszy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy