Kapusta z grzybami jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Tradycyjnie podawana jest w Wigilię jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby, np. do smażonego karpia. W dodatku tak zrobioną kapustę można wykorzystać do farszu na pierogi, dzięki temu oszczędzamy czas. Istnieje kilka wariacji tej potrawy. A my podpowiadamy, jak przygotować kapustę wigilijną.
(średnia 4.35 z 242 głosów)
Przygotowanie grzybów: suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Odsączyć, pokroić w paski.
Przygotowanie kapusty: kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Przygotowanie do gotowania: do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.
Gotowanie kapusty z grzybami: podlać niewielką ilością płynu z moczenia grzybów lub wodą. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, żeby się nie przypaliła.
Kalorie: 150
Porady
- Warto użyć grzybów suszonych, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Skorzystajmy z zapasów lub kupmy paczuszkę czy dwie w sklepie. Grzyby namoczmy przed użyciem, ale niezbyt długo, żeby nie rozmiękły. Suszenie pozwala zachować ich aromat, nawet po kilkunastu miesiącach będą pięknie pachnieć. Można także użyć grzybów mrożonych – nie rozmrażamy ich przed wrzuceniem do kapusty.
- Kapustę wigilijną z grzybami możemy doprawić na kilka różnych sposobów – w zależności od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się ziele angielskie, jałowiec, wędzona papryka.
- Jeśli nie chcemy, by kapusta z grzybami była kwaśna, kilka razy porządnie ją odciśnijmy przed ugotowaniem. Do tego dania najlepsza będzie kiszona kapusta domowej roboty. Jeśli jednak zdecydujemy się kupić ją w sklepie, sprawdźmy skład – powinien być on jak najkrótszy.
- Nasz przepis na kapustę z grzybami (jak u babci) możemy nieco zmodyfikować i dodać do niej również śliwki – najlepiej suszone bądź wędzone. Należy pokroić je na drobne kawałeczki i lekko przysmażyć wraz z cebulką i grzybami. Kapusta z grzybami i śliwkami będzie miała lekko winny i ciekawy smak.
- Wodę po moczeniu grzybów można wykorzystać do gotowania kapusty, dzięki temu będzie miała wspaniały aromat.
- Pamiętajmy, że grzybów leśnych nie mogą jeść dzieci do 12 roku życia. Można dla nich przygotować oddzielną porcję z pieczarkami lub z boczniakami.
- Olej rzepakowy z powodzeniem można zastąpić innym, np. lnianym, który dodawany jest do wigilijnych potraw.
Kapusta z grzybami to proste, szybkie i tradycyjne danie wigilijne, które możemy serwować gościom na wiele różnych sposobów. Zwykle podaje się ją wraz ze smażonym karpiem (lub inną rybą) oraz ziemniaczanym purée. Kapustę wigilijną możemy wykorzystać również do przygotowania innych, świątecznych dań, w tym np. pierogów, krokietów, pasztecików, bigosu czy też kulebiaków. Kapusta z grzybami i śliwką według przepisu naszych babć to danie smaczne same w sobie, dlatego też możemy je również serwować wraz ze świeżym pieczywem (najlepiej domowym).
Tradycyjna kapusta wigilijna składa się z kilku składników: kapusty kiszonej, suszonych grzybów (jeśli ich nie mamy, to możemy użyć pieczarek), oleju rzepakowego oraz soli i pieprzu. Oczywiście skład ten możemy wzbogacać np. o śliwki suszone lub wędzone, ulubione przyprawy, cukier (jeśli nie przepadamy za kwaśnym posmakiem kapusty), sokiem z cytryny czy nawet sosem sojowym.
Opcjonalnie do kapusty możemy dodać składnik mięsny, np. boczek, kiełbasę, filet z kurczaka lub mięso wieprzowe – warto jednak pamiętać, że nie będzie to postna kapusta z grzybami, co jest jednym z podstawowych kryteriów przy przygotowaniu dań wigilijnych.
Popularną wariacją na temat kapusty z grzybami jest kapusta z grochem, którą przygotowuje się nieco inaczej. Wymaga ona również wcześniejszych przygotowań – dzień przed planowaną datą jej przygotowania należy namoczyć groch i pozostawić go w wodzie przez całą noc. Na następny dzień kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy wraz z przyprawami (solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) aż będzie całkowicie miękka. W między czasie gotujemy również groch do miękkości (należy pamiętać, by wymienić wodę z gotowania). Następnie kapustę odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Dalej cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę, grzyby, groch i całość smażymy przez ok. 5 minut. Na koniec przygotowujemy zasmażkę – rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę (proporcje to 2:1 na korzyść masła) i smażymy całość przez kilkadziesiąt sekund, po czym dodajemy ją do kapusty z grochem i grzybami. Możemy też ponownie przyprawić ją do smaku solą i pieprzem.
Komentarze