Justyna Dudek

Pierniki bezglutenowe

Ocena:

5 (2)

  • 35 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pierniki bezglutenowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych, są kruche, pięknie pachną i robi się je szybko. Tutaj bazą jest mąka gryczana, która dodatkowo podkręca korzenny smak. Przepis można zmodyfikować, zamieniając cukier na zdrowszy słodzik, kakao na karob, masło na olej kokosowy. Pierniki bezglutenowe wyjdą na zdrowie nie tylko osobom, które nie mogą jeść glutenu. Warto spróbować czegoś innego.

Składniki:

  • mąka gryczana  500 g

  • masło  150 g

  • cukier trzcinowy  125 g

  • miód  125 g

  • przyprawa do piernika  10 g

  • cynamon  4 g

  • kakao  16 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • żółtko  2 szt.

  • śmietana 30%  20 g

  • woda  15 ml

Pierniki bezglutenowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa piernikowa: do rondelka przekładamy masło (lub olej kokosowy), cukier (lub zamiennik, np. większa ilość miodu, erytrytol lub ksylitol), miód (lub podwójna porcja, jeśli nie dodajemy cukru), przyprawę do piernika (najlepiej domową), cynamon i kakao (lub karob). Wszystko to podgrzewamy, na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

    pierniki bezglutenowe - masa piernikowa
  • Krok 2:

    Po ostygnięciu masy: sodę rozpuszczamy w 15 ml wody. Dodajemy do ugotowanej masy, mieszamy trzepaczką, do połączenia. Potem dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy.

    pierniki bezglutenowe - masa piernikowa z jajkiem
  • Krok 3:

    Mąka: przesiewamy ją do miski, dodajemy do płynnej masy. Mieszamy, a po chwili wyrabiamy ciasto ręcznie. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany (słodkiej, płynnej 30% lub 36%) – ma powstać jednolite ciasto, jeśli nie chce się dobrze zlepić, dodajemy kolejną łyżkę śmietany. Tworzymy kulę.

    pierniki bezglutenowe - wyrobione ciasto
  • Krok 4:

    Wałkowanie: ciasto rozdzielamy na 4 części. Każdą z nim wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia – docelowa grubość to 5–7 mm. Można też odstawić je na chwilę, stanie się bardziej elastyczne i formowanie będzie możliwe bez użycia górnego papieru. Popularną metodą jest też podsypanie mąką gryczaną i wtedy arkusze papieru nie będą potrzebne.

  • Krok 5:

    Wycinanie pierników: foremki odciskamy w cieście. Jeśli będą się kleiły, można wsypać mąkę do miseczki i zanurzać w niej foremki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nią przenosimy ciastka, w razie potrzeby podważamy je nożem.

    pierniki bezglutenowe
  • Krok 6:

    Pieczenie: w czasie wycinania pierników bezglutenowych rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Wstawiamy na ok. 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia i dopiero potem zdejmujemy je z blachy. Jeśli zrobimy to od razu, mogą się połamać, bo na początku będą bardzo miękkie. Potem zdejmujemy je na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

    pierniki bezglutenowe
  • Krok 7:

    Podanie: można je ozdobić lukrem do pierników lub szybkim lukrem z cukru pudru i cytryny, tworząc wzorki świąteczne albo po prostu posmarować wierzch. Można je też posypać samym cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.

    pierniki bezglutenowe na talerzyku
  • Krok 8:

    Przechowywanie: wkładamy je do metalowej puszki lub szklanego słoika. Zachowają świeżość przez 10 dni.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne