Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 20 minut Oczekiwanie: 20 Ilość porcji: 6

Pierogi

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 248 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki l jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pierogi z kapustą i grzybami - pierogi na Wigilię
  • Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut.
  • Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
  • Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
  • Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.
  • Pierogi z kapustą i grzybami gotowe, można się zajadać.
  • Smacznego!

Porady

Sprawdź też przepis na pierogi z mięsem!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy