REKLAMA

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami, to obok pierogów ruskich, najchętniej jadany rodzaj pierogów w Polsce. Stanowią one jedną z tradycyjnych potraw, serwowanych na wigilijnym stole. Najlepiej smakują okraszone zeszkloną na maśle cebulką lub ze skwarkami ze słoniny czy boczku. Ważnym składnikiem pierogów z kapustą i grzybami jest ciasto, które powinno być cienkie i rozpływające się w ustach. Natomiast farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być przygotowany dobrej jakości składników. Najlepiej wykorzystać do niego suszone grzyby leśne. Poniżej przedstawiamy przepis na pierogi z kapustą i grzybami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 248 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi - stolnica - mąka 1.

    Na początku przepisu na pierogi z kapustą i grzybami należy przygotować ciasto. Najpierw dokładnie przesiewamy mąkę, a następnie mieszamy ją z ciepłą wodą, dodajemy szczyptę soli i jajko (opcjonalnie). Następnie bardzo dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie ono sprężyste i elastyczne. Po upływie tego czasu ciasto na pierogi z kapustą i grzybami zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20-30 minut

  • Suszone grzyby na pierogi 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu pierogów z kapustą i grzybami jest przygotowanie farszu. Najpierw zajmujemy się suszonymi grzybami, które płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie. Po upływie 15-20 minut grzyby należy odsączyć z wody (należy ją zachować, gdyż będzie nam jeszcze potrzebna) i posiekać w drobną kostkę. Dalej cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oleju. Wówczas, gdy cebula się zeszkli, dodajemy nasze grzyby i całość podsmażamy przez ok. 5-7 minut. 

  • Kapusta kiszona 3.

    Dalszym etapem przygotowania farszu do pierogów z kapustą i grzybami jest jego drugi ważny składnik, czyli kapusta kiszona. Najpierw przelewamy ją zimną wodą, a następnie odciskamy ją z nadmiaru płynów (jeśli według naszego uznania jest ona zbyt kwaśna, to należy czynność płukania powtórzyć dwukrotnie). Dalej do kapusty kiszonej dodajemy grzyby z cebulką i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 

  • Pierogi z kapustą i grzybami - pierogi lepienie 4.

    Ostatnim etapem przygotowania pierogów z kapustą i grzybami jest ich lepienie, które zaczynamy od rozwałkowania ciasta, a następnie wykrawania kółek. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Następnie gotowe pierogi, wrzucamy do osolonej i wrzącej wody i wyciągamy wówczas, gdy wypłyną na powierzchnie. 

Porady

 

  • W naszym przepisie najlepiej sprawdzą się leśne grzyby suszone – prawdziwki i podgrzybki, które charakteryzują się silnym aromatem. Jeśli nie mamy grzybów leśnych, to możemy zastąpić je pieczarkami. 
  • Do ciasta na pierogi najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 450 lub 480. Wcześniej należy ją przesiać przez sitko.  
  • Zanim zaczniemy przygotowywać pierogi z kapustą i grzybami, powinniśmy się upewnić, że dysponujemy wszystkimi niezbędnymi akcesoriami do ich przygotowania. Przyda się nam: stolnica (do wyrabiania ciasta), wałek, szklanka/ring do wykrawania kółek i ewentualnie maszynka do klejenia pierogów. 
  • Do pierogów należy wykorzystać kapustę kiszoną lub kwaszoną. Jeśli jest ona zbyt kwaśna i twarda, to zalecamy dwukrotnie ją przepłukać w zimnej wodzie, a następnie gotować przez 30 minut i odcedzić. 
  • Pierogi z kapustą i grzybami możemy serwować z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, lub ze słoniny. 
  • Ważnym krokiem w przygotowaniu pierogów z kapustą i grzybami jest ich ugotowanie we wrzącej wodzie. Jeśli nie zjemy ich od razu, to możemy je odsmażyć na oleju. Wówczas będą one miały pyszne, chrupiące ciasto. 
  • Pierogi z kapustą i grzybami należy wyciągać dopiero wówczas, gdy wypłynął na powierzchnię (po ok. 2 minutach).
  • Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużo pierogów, to możemy je zamrozić. Dobrym sposobem jest mrożenie surowych pierogów, ale wówczas należy pamiętać, by ułożyć je na tatce, tak by nie stykały się one ze sobą. Pierogi można również ugotować, a następnie zamrozić. W takim przypadku należy poczekać, aż ostygną, a następnie podzielić na porcje, posmarować olejem, włożyć do woreczka, a następnie zamrozić. 

Zobacz też: przepis na pierogi z mięsem

Notka redakcyjna

Pierogi czy to ruskie, czy z kapustą i grzybami są uznawane niemal za naszą tradycyjną potrawę, którą lubimy chwalić się za granicami naszego kraju i z której słyniemy. Tym bardziej dużym zaskoczeniem może być to, że ojczyzną pierogów są… Chiny. Według różnych doniesień osobą, która sprowadziła pierogi do Polski, był Jacek Odrowąż, który zachwycił się ich smakiem podczas podróży do Kijowa. Początkowo pierogi były przyrządzane „od święta”, jednakże już w XVII w. były jedną z najczęściej przygotowywanych w Polsce potraw. Za formę pierogów uznaje się również uszka i kołduny.  


Ciasto na pierogi z kapustą i grzybami 


Ważnym składnikiem każdych pierogów, nie tylko tych z kapustą i grzybami, jest ciasto, które powinno być sprężyste i elastyczne. Wbrew pozorom nie jest one trudne w przygotowaniu, lecz wymaga wprawy i doświadczenia. Ciasto na pierogi nie może być zbyt lepkie lub zbyt rzadkie – jeśli klei nam się do rąk, to należy zwiększyć ilość mąki, nie należy jednak przesadzać z jej ilością, ponieważ wówczas będzie ono za twarde. Według tradycyjnego przepisu ciasto na pierogi nie zawiera jajka, jednak dużo osób wzbogaca jego skład właśnie o ten składnik. Podstawą w przepisie na ciasto na pierogi z kapustą i grzybami jest mąka i woda, która powinna być ciepła (nie należy używać zimnej ani też gorącej wody). 


Przed nadziewaniem pierogów pysznym farszem z kapusty i grzybów (lub innym dowolnym) należy cienko i dokładnie rozwałkować ciasto, a następnie wykroić kółeczka – można to zrobić za pomocą specjalnego ringu lub szklanki. Możemy też samodzielnie wyznaczać wielkość naszych pierogów. 


Ważnym elementem w przygotowywaniu pierogów jest również nadziewanie ich farszem. Najlepiej farsz podzielić na małe kuleczki (1 pieróg = 1 kuleczka), a następnie rozłożyć dokładnie na cieście. Dla ułatwienia możemy brzegi pierogów zwilżyć wodą lub roztrzepanym jajkiem. Przy klejeniu pierogów należy być bardzo skrupulatnym – w przeciwnym razie mogą się one nam rozkleić podczas gotowania. Jeśli proces klejenia pierogów jest dla nas zbyt trudny i czasochłonny, możemy skorzystać ze specjalnych maszynek do klejenia pierogów. 


Skwarki do pierogów z kapustą i grzybami 


Skwarki do pierogów możemy przygotować ze słoniny lub z boczku. Te pierwsze będą bardziej tłuste. Przygotowuje się je bardzo łatwo – najpierw kroimy boczek w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni (jeśli nasz boczek jest bardzo chudy, to możemy dodać odrobinę oleju). Po podsmażeniu boczku odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i nakładamy go na nasze pierogi. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy