Justyna Dudek

Makowiec bezglutenowy

Ocena:

3.5 (2)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Makowiec bezglutenowy przeznaczony jest dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Smakuje jak tradycyjny, dlatego tak naprawdę mogą jeść go wszyscy i nie trzeba będzie piec dwóch ciast. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobrze mieszanki mąk i dodatku babki jajowatej. Polecamy nasz sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy - będziecie do niego wracać.

Składniki:

  • mąka ryżowa  180 g

  • mąka gryczana  70 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • babka jajowata  15 g

  • drożdże  3 g

  • cukier  26 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  40 g

  • mleko  550 ml

  • mak  200 g

  • cukier trzcinowy  50 g

  • miód  100 ml

  • daktyle  5 szt.

  • suszone morele  3 szt.

  • figi  3 szt.

  • skórka pomarańczowa  20 g

  • rodzynki  30 g

  • orzechy laskowe  35 g

  • orzechy pekan  35 g

  • migdały  35 g

  • cukier waniliowy  4 g

  • cukier puder  60 g

  • skórka pomarańczowa  30 g

Makowiec bezglutenowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mak: mielony przesypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy mlekiem w proporcji 1:2. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie odsączamy go i zostawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Bakalie i orzechy: suszone owoce (rodzaj do wyboru zgodnie z własnymi preferencjami)  zalewamy wrzątkiem na 10 minut - bez startej skórki pomarańczowej. Potem odsączamy je i siekamy dość drobno. A następnie przechodzimy do rozdrabniania orzechów (tu również można zmienić mieszankę i proporcje) - można to zrobić nożem lub wrzucić je do blendera kielichowego.

    makowiec bezglutenowy - bakalie i orzechy
  • Krok 3:

    Masa makowa: mak łączymy z suszonymi owocami i orzechami, dokładnie mieszamy. Przekładamy ją do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i biały (można zamienić na ksylitol lub ertrytol), dokładamy płynny miód i 20 g masła. Mieszamy do połączenia składników. Masę makową podgrzewamy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia.

    makowiec bezglutenowy - składniki na masę makową
  • Krok 4:

    Drożdżowe ciasto bezglutenowe: mieszankę mąk przesiewamy do sporej miski. Dosypujemy suszone drożdże, które można zamienić na 12-15 g świeżych drożdży, ale trzeba będzie dodatkowo zrobić rozczyn (odrobina mąki, cukru, ciepłego mleka, drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia). Podgrzewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko, dosypujemy cukier trzcinowy lub zamiennik, wlewamy mleko z masłem. Wyrabiamy mikserem z hakami do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut) lub ręcznie, aż przestanie się przyklejać do miski i dłoni. Jeśli ciasto wyszło zbyt zbite, można dolać kilka łyżek mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki – 2–3 łyżki. Formujemy je w kulę, przykrywamy miskę czystą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 30–40 minut (powinno podwoić objętość).

  • Krok 5:

    Białko: ubijamy na sztywno, łączymy z masą makową - delikatnie mieszamy drewnianą łyżką - ale dopiero, jak ciasto drożdżowe będzie gotowe wyrośnięte.

    makowiec bezglutenowy - masa makowa z białkiem
  • Krok 6:

    Formowanie makowca: stolnicę obsypujemy mąką, zagniatamy wyrośnięte ciasto, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm – powinno mieć kształt prostokąta. Nakładamy masę makową na ciasto, rozsmarowujemy po prawie całej powierzchni – po dłuższej prostokąta zostawiamy ok. 1 cm bez maku. Robimy to szybko, zanim wilgotna masa makowa rozmiękczy ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, z masą makową, zwijamy je w rulon, na końcu powinno znaleźć się ciasto bez maku. Łączenie powinno być na dole. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy jeszcze na 30 minut, żeby całość ładnie wyrosła. Przekładamy do blaszki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mieszanką mąki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

    makowiec bezglutenowy - masa makowa na cieście
  • Krok 7:

    Pieczenie: gdy ciasto wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Makowiec bezglutenowy wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczmy do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

  • Krok 8:

    Podanie: przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny - mieszamy i smarujemy wierzch ostygniętego ciasta. Makowiec posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

    makowiec bezglutenowy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne