Gruszki

124 przepisów

gruszki-w-syropie

Gruszki to słodkie i soczyste owoce, występujące w kilkudziesięciu gatunkach. Znajdują wiele zastosowań kulinarnych – mogą być jedzone zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik wielu dań i deserów. Podpowiadamy, co zrobić z gruszek, jak je przyrządzić i jakie właściwości zdrowotne posiadają te owoce.

Gruszki: właściwości

Owoce gruszki są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Jakie witaminy ma gruszka? Przede wszystkim A, C, K oraz kwas foliowy. Ceni się ją również ze względu na zawartość potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Gruszki to także cenne źródło polifenoli. Owoce te zawierają również rozpuszczalny błonnik zwany pektynami, które zapobiegają problemom z układem trawiennym. Znajdująca się w gruszkach luteina odpowiada natomiast za prawidłowy wzrok. 

Jak przyrządzić gruszki?

Zastanawiasz się, co zrobić z gruszek? Przede wszystkim nadają się one doskonale do przygotowania różnego typu przetworów na zimę, takich jak np. dżemy, musy czy kompoty. Warto je również wykorzystać do ciast czy zrobienia domowych lodów. Czy można mrozić gruszki? Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Wystarczy owoce wcześniej dobrze zblanszować, czyli zalać gorącą wodą z sokiem z cytryny. Należy również usunąć z gruszek gniazda, a także pokroić owoce na mniejsze kawałki. 
Gruszki najlepiej przyrządzić przy użyciu takich przypraw jak cynamon, goździki, imbir, kardamon, pieprz czy laska wanilii. Można również przygotować je w zalewie octowej. 

Z czym się dobrze komponują gruszki?

Gruszki świetnie komponują się m.in. z różnego rodzaju mięsem oraz rybami, nadając tego rodzaju produktom słodkości i soczystości. Owoce można również dodawać do ryżu, płatków owsianych, kaszy jaglanej, naleśników, pierogów czy ciast. Gruszki pasują poza tym do jogurtu, sera, orzechów, miodu czy karmelu. Warto je ponadto podawać z gorzką czekoladą. 

Przepisy z gruszkami

Przedstawiamy ciekawe pomysły na wykorzystanie gruszek w swojej kuchni. Warto zrobić np. kompot z gruszek. Jest on wyjątkowo prosty w wykonaniu – wystarczy zalać owoce wodą, dodać cukier oraz goździki, a następnie zagotować. Wychodzi bardzo słodki, dlatego uwielbiają go zwłaszcza dzieci. Świetnie sprawdzi się do niedzielnego obiad czy podczas uroczystości rodzinnych. Owoców z kompotu nie trzeba wyrzucać – można je wykorzystać do ciast czy naleśników. 

Wyśmienite do deserów, lodów i ciast będą gruszki w syropie. Do ich przygotowania oprócz owoców warto użyć takich przypraw jak kolendra i goździki, a także dodać sok z cytryny. Przepis można nieco zmienić, łącząc gruszki z jabłkami lub śliwkami. 

Na różnego typu imprezy z rodziną i znajomymi świetne będzie odwrócone ciasto karmelowe z gruszkami. Warto dodać do niego przyprawy korzenne, takie jak cynamon oraz imbir. Wypiek ten wychodzi wyjątkowo słodki, delikatny i aromatyczny. 

Inny pomysł na ciasto to gruszki z karmelem i lawendą. Aby deser ten wyszedł odpowiednio słodki, warto użyć np. miodu, rodzynek i soku z pomarańczy. Gruszki dobrze będą komponować się również z orzechami, laską wanilii, cynamonem, anyżem oraz białym winem wytrawnym. Deser w tej wersji polecamy na takie uroczystości jak wesele, sylwestra, urodziny czy jubileusze. 

Gruszki można także wykorzystać do przygotowania sałatki z fenkułem, kozim serem i karmelizowaną gruszką. Danie to świetnie sprawdzi się na wykwintną kolację lub sycące śniadanie. Zastanawiasz się, co zrobić z twardych gruszek? Tego rodzaju sałatka będzie doskonałym pomysłem na ich użycie. Do potrawy można także dodać cykorię, orzechy, sałatę lodową, liście mięty oraz suszone owoce. Jako dressing polecamy użyć melasy z granatów. 

Równie pyszna jest sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Zalecamy dodać do niej niedużą ilość miodu, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, a także goździki, szalotkę, orzechy i seler naciowy. Sałatka w tej wersji sprawdzi się podczas ważnych uroczystości rodzinnych, takich jak np. pierwsza komunia, wesele czy jubileusz ślubu. 

Na domówkę ze znajomymi dobrym pomysłem będzie pizza z cykorią i gruszkami. Jej smak można wzbogacić rozmarynem, czosnkiem i serem emmentaler.