REKLAMA

Dania ze śledziami

1 kolekcji przepisów

27 przepisów

sledzie-marynowane-w-smietanie

Śledzie to ryby powszechnie przygotowywane na imprezy rodzinne, święta oraz spotkania w gronie przyjaciół. Ponadto śledzie można podawać na wiele sposobów. Śledzie na słodko w stylu kaszubskim z rodzynkami albo śledzie w wersji skandynawskiej. Wiele osób zastanawia się, jaki jest sprawdzony przepis na śledzie. Pyszne śledzie będą wtedy, gdy będziemy mieć świeżą rybę. Zobaczcie, jakie zebraliśmy przepisy na śledzie. Ponadto podpowiadamy, jak zrobić śledzie na wigilię.

Przepis na śledzie

Śledzie są rybą morską, występują w dwóch gatunkach: pacyficznym i atlantyckim. W Polsce, w Morzu Bałtyckim występuje śledź atlantycki. Śledzie mają różnorodne zastosowanie. Można je smażyć, grillować, dusić, piec, smażyć oraz marynować. Każda z form spożycia ma swoich zwolenników. Najważniejsze jest to, aby ryba była świeża. Wtedy w każdej odsłonie będzie smaczny i zdrowy. Ponadto śledź pobudza apetyt, stąd tradycyjnie podawany jest jako przystawka na spotkaniach w gronie znajomych.

Śledź – właściwości zdrowotne

Czy śledzie są zdrowe? Śledź jest bogaty w witaminy z grupy B, jod, cynk oraz w kwasy Omega-3. W szczególności będzie to wsparcie dla osób, które zmagają się z anemią i z problemami z tarczycą. Natomiast dla osób chcących zachować sprawność umysłu przydadzą się zawarte w śledziu kwasy Omega-3. Wiele osób uważa, że ochota na śledzie to oznaka, że czegoś brakuje w organizmie. Najczęściej podpowiada się, że ochota na śledzie wiąże się z niskim ciśnieniem we krwi, a sól zawarta w śledziu skutecznie je podniesie. Uważa się też, że ochota na śledzie to pierwsza oznaka ciąży.

Śledzie – szwedzka przekąska

Najbardziej znanym przysmakiem jest Surströmming. Pod tą nazwą kryją się kiszone śledzie bałtyckie pochodzące ze Szwecji. Danie to zyskało nawet określenie zgniłych śledzi. Aby zapobiec zgniciu, używa się ogromnej ilości soli. Fermentacja trwa sześć miesięcy. A podczas otwierania puszki wydziela się charakterystyczny ostry i nieprzyjemny zapach. Uważa się, że jest to najokropniejszy zapach spośród różnych przekąsek na świecie.

W czym moczyć śledzie?

W zależności od przeznaczenia śledzi, różne przepisy kulinarne na śledzie zalecają inny sposób moczenia. Najczęściej śledzie poleca się moczyć w wodzie, a przy bardzo słonych śledziach należy wymienić wodę. Gdy chcemy uzyskać łagodny smak śledzia, wtedy należy moczyć śledzie w mleku. Dzięki temu konsystencja ryby będzie jeszcze bardziej delikatna.

Ile moczyć śledzie?

Świeże, słone śledzie wystarczy moczyć w wodzie przez godzinę. Po godzinie można wymienić wodę i pozostawić na kolejną godzinę. Dłuższe moczenie jest ważne, gdy ryba jest mocno zasolona. Młode śledzie, czyli matiasy wymagają krótkiego moczenia. W tym przypadku śledzie potrzebują jedynie 20-30 minut.