Dania ze śledziami

1 kolekcji przepisów

156 przepisów

Śledzie to ryby powszechnie przygotowywane na imprezy rodzinne, święta oraz spotkania w gronie przyjaciół. Można podawać je na wiele sposobów. Sprawdźcie jakie zebraliśmy dla was przepisy na śledzie.

Przepisy w kolekcji Dania ze śledziami

Czas przygotowania: 180 min.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Wigilijne danie

aga1979

Sałatka śledziowa

Śledzie są rybą morską, występują w dwóch gatunkach: pacyficznym i atlantyckim. W Polsce, w Morzu Bałtyckim występuje śledź atlantycki. Śledzie mają różnorodne zastosowanie. Można je smażyć, grillować, dusić, piec, smażyć oraz marynować. Każda z form spożycia ma swoich zwolenników. Najważniejsze jest to, aby ryba była świeża. Wtedy w każdej odsłonie będzie smaczny i zdrowy. Śledź – właściwości zdrowotne Śledź jest bogaty w witaminy z grupy B, jod, cynk oraz w kwasy Omega-3. W szczególności będzie to wsparcie dla osób, które zmagają się z anemią i z problemami z tarczycą. Natomiast dla osób chcących zachować sprawność umysłu przydadzą się zawarte w śledziu kwasy Omega-3. Śledź- sfermentowany po szwedzku Najbardziej znanym przysmakiem jest Surströmming. Są to kiszone śledzie bałtyckie pochodzące ze Szwecji. Danie to zyskało nawet określenie zgniłych śledzi. Aby zapobiec zgniciu używa się ogromnej ilości soli. Fermentacja trwa 6 miesięcy. A podczas otwierania puszki wydziela się charakterystyczny ostry i nieprzyjemny zapach. Uważa się, że jest to najokropniejszy zapach spośród różnych przekąsek na świecie.

Artykuły powiązane

Kuchnia
06.01.2019

Kura po literacku, czyli przy stole z Iwaszkiewiczem

Dzieciństwo w dużej mierze spędziła w kuchni. Podglądała kucharzy przygotowujących wielodaniowe menu przed wojną czy kombinujących z dostępnych składników potrawy w trakcie okupacji. Maria Iwaszkiewicz w książce „Kuchnia Iwaszkiewiczów” opowiada o tym, co jedzono w jej rodzinnym domu.

Śledzie na polskim stole
04.12.2018

Śledź – polski klasyk pod lupą

Jednocześnie tłusty i delikatny – śledź to sztandarowy przysmak na polskich stołach w czasie świąt i rodzinnych uroczystości, choć chętnie sięgamy po niego również bez szczególnej okazji. Bo śledzie to niedroga skarbnica zdrowia. A możliwości podania tej ryby jest mnóstwo – nie tylko w postaci rolmopsów czy w octowej zalewie.

Potrawy wigilijne - tradycja na Święta
04.12.2018

Potrawy wigilijne - lista dań na świąteczny stół

Za oknem błyszczy pierwsza gwiazdka, a potrawy wigilijne zapraszają do stołu. Tradycyjne potrawy wigilijne to lista, która od lat powtarzana jest w wielu polskich domach. Co symbolizują potrawy wigilijne i co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Oto kilka podpowiedzi w galerii i tekście poniżej.

Co to jest foodpairing?
20.06.2018

Słodko-słone z pikantną nutą – jak kontrasty w kuchni zdobywają podniebienia

Im więcej próbujemy i smakujemy, tym częściej szukamy nieoczywistych połączeń. Nie wystarcza ci już czekolada z karmelem i truskawki ze śmietaną, a w drinkach mięta i limonka? Chcesz je odkryć na nowo? Zapraszamy na poszukiwania ekscytujących kompozycji jedzenia, znakomitych trunków... podawanych w przyjemnych okolicznościach, a więc przejdźmy się szlakiem akcji Miejsca ze Smakiem.

Sałatka śledziowa z buraczkami i roszponką
17.12.2017

Sałatka śledziowa - idealna na święta! 5 prostych przepisów

Na Boże Narodzenie sałatka śledziowa po prostu musi być. To obowiązkowy punkt świątecznego menu, więc szukamy przepisu idealnego. Słona, intensywna w smaku przystawka występuje w wielu bogatych wersjach. Przede wszystkim jednak sałatka śledziowa powinna być prosta i takie wariacje polecamy w galerii z łatwo dostępnych składników.

Wigilijny stół
20.12.2016

Ilu z nas siadając do wigilijnego stołu zapomina o dodatkowym nakryciu?

Teraz niech nikt z nas nie zapomni o czymś równie pięknym.

śledzie
23.12.2015

Świąteczne śledzie

Clupea harengus– nieduża srebrzysta rybka z zimnych północnych mórz już setki lat temu podbiła kuchnie skandynawskie (głównie szwedzką). W polskiej także poradziła sobie świetnie – głównie za sprawą łatwości w konserwacji (wystarczyło ją zasolić), która znacznie przedłużała jej świeżość.

smaki_z_norweskich_fiordow1
05.05.2008

Smaki z norweskich fiordów

Kuchnia skandynawska nie jest zbyt znana. Jednak bogactwo ryb, owoców morza, a także potrawy z reniferów i łosi mogą zaspokoić gusta najbardziej nawet wybrednych smakoszy.