Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe ozdobione kremem śmietankowym i słonym karmelem wyglądają wdzięcznie i apetycznie. Doskonale uzupełniają zestaw świątecznych wypieków. Można je upiec w kolorowych papilotkach i udekorować na wiele różnych sposobów. Świetnie pasują do nich powidła śliwkowe, a także krem czekoladowy, polewa i orzechy. Ozdabianie muffinek piernikowych to niezapomniane przeżycie dla całej rodziny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

muffinki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, foremki na muffinki wykładamy papilotkami.

  • 2.

    Składniki płynne: w jednej misce mieszamy jajka z olejem i jogurtem.

  • 3.

    Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.

  • 4.

    Łączenie: mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy je przy pomocy rózgi lub miksera (na niskich obrotach).

  • 5.

    Pieczenie: ciasto na muffiny piernikowe przelewamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu odkładamy je do przestudzenia.

  • 6.

    Karmel: na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier trzcinowy i rozprowadzamy go równomiernie na całej jej powierzchni. Gdy się rozpuści, dodajemy masło i całość energicznie mieszamy. Potem stopniowo dolewamy 200 ml śmietanki, nie przestając mieszać składników. Podgrzewamy przez 2–3 min do momentu, aż karmel zgęstnieje. Na koniec dodajemy sól i odstawiamy do przestudzenia.

  • 7.

    Krem: 125 ml zimnej śmietanki ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując składniki na gładki i puszysty krem.

  • 8.

    Dekorowanie: na muffiny piernikowe nakładamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego. Następnie łyżką nabieramy przestudzony karmel i polewamy je nim po wierzchu. Na kremie układamy posypkę z minipierniczków, czekoladowych serduszek lub gwiazdek.

Porady

  • Z naszego przepisu powinno wam wyjść 12 muffinek piernikowych.
  • Dla uzyskania najlepszych efektów, polecamy jajka i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Przyprawę do piernika warto zrobić samodzielnie – będzie o wiele bardziej aromatyczna.
  • Aby zapobiec rozlaniu się ciasta podczas pieczenia, należy wypełnić nim papilotki do ¾ wysokości. Dzięki temu muffinki piernikowe będą miały miejsce na wyrośnięcie.
  • Pamiętajcie, aby masę na ciasto mieszać jedynie do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję wypieków.
  • Po upieczeniu muffinek, nie wyciągajcie ich od razu z piekarnika. Aby mieć pewność, że nie opadną, najlepiej jest stopniowo uchylać drzwiczki, a dopiero po kilku minutach wyjąć foremki na zewnątrz.
  • Do dekoracji sprawdzą się także orzechy nerkowca, skórka pomarańczowa, cytrynowa lub pokruszona mieszanka białej i gorzkiej czekolady.

Notka redakcyjna

Muffiny piernikowe z dodatkami

Do muffinek piernikowych świetnie pasuje wszystko to, co sprawdza się w przypadku innych przepisów na świąteczne pierniki. Poniżej lista wybranych dodatków:

  • powidła śliwkowe – w łatwy sposób można nadziać nimi muffinki. Aby to zrobić, potrzebujemy 200 g powideł. Do foremek nakładamy łyżkę masy, małą łyżeczkę powideł i przykrywamy je ciastem do ¾ wysokości. Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi smakiem przypominają klasyczny przekładany piernik,
  • kremem czekoladowy – w kąpieli wodnej roztapiamy 2 tabliczki czekolady deserowej (może być mleczna i deserowa), dodajemy śmietankę 30% i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy masło w temperaturze pokojowej i stopniowo dodajemy przestudzoną masę czekoladową,
  • polewa czekoladowa – możemy polać nią bezpośrednio upieczone i przestudzone muffinki lub położyć ją na krem ze śmietany i serka mascarpone zamiast karmelu,
  • bakalie – czyli orzechy, rodzynki, suszona żurawina czy kandyzowane owoce. Można je dodać do ciasta na korzenne muffiny lub wykorzystać do dekoracji.

Wegańskie muffiny piernikowe

Przy pieczeniu wegańskich muffinek piernikowych można wykorzystać przepis na piernik wegański. Masę na ciasto przygotowujemy bez jajek i jogurtu naturalnego, a w zastępstwie sięgamy po siemię lniane i mleko sojowe. Krem do muffinów robimy z margaryny wegańskiej, oleju kokosowego, cukru pudru i waniliowego mleka sojowego:

  • 60 g margaryny miksujemy z 60 g oleju,
  • dodajemy cukier puder,
  • stopniowo wlewamy mleko sojowe, cały czas mieszając składniki mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.

Wegański słony karmel można zrobić z cukru, margaryny roślinnej i mleka kokosowego.

Jakie foremki wybrać na muffiny piernikowe?

Oferta akcesoriów do pieczenia muffinek jest szeroka. Są one produkowane z różnych materiałów – silikonu, aluminium, stali nierdzewnej, teflonu lub papieru. W przepisie na muffinki korzenne najlepiej sprawdzają się silikonowe foremki z kilku powodów:

  • po upieczeniu ciasto nie przywiera do ich brzegów,
  • są wielorazowe, więc ich zakup będzie zarówno opłacalny, jak i dobry dla środowiska.

Z kolei papierowe papilotki sprawdzą się, gdy planujemy upiec muffiny w teflonowej blasze ze specjalnymi otworami na babeczki. Dzięki niej ciasto się nie rozlewa, a muffinki wychodzą kształtne i równomiernie upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy