Artur Rogalski
4.49 (165)
Muffiny piernikowe z dodatkiem czekolady są świetną alternatywą dla innych korzennych wypieków. Ich ogromną zaletą jest czas przygotowania, wystarczy zarezerwować jedynie 30 minut, dlatego można zrobić je w ostatniej chwili. Polecamy piec je w papilotkach ze świątecznym motywem, dzięki którym staną się również ozdobą stołu. Przepis można lekko zmodyfikować, dodając do masy powidła śliwkowe, a także krem czekoladowy lub orzechy. Wierzch muffinek piernikowych można ozdobić lukrem, białym lub kolorowym, dodatkowo z posypką cukierniczą do ciast.
masło 100 g
mąka pszenna 200 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 16 g
przyprawa do piernika 15 g
kakao 8 g
proszek do pieczenia 6 g
jajka 2 szt.
mleko 125 ml
czekolada 100 g
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę siekamy - możemy użyć dowolną, gorzką, deserową, mleczną, a nawet białą.
Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika (podajemy przepis na doskonałą domową wersję), kakao, proszek do pieczenia.
Mokre składniki: do drugiej miski wbijajmy jajka, rozkłócamy je. Dolewamy przestudzone masło i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną.
Łączenie: mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy je za pomocą rózgi lub łopatki silikonowej, sprawdzi się też drewnianą łyżka. Na koniec dosypujemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.
Pieczenie: ciasto na muffiny piernikowe wlewamy do formy do 3/4 wysokości (proporcje dotyczą foremki na 9 małych wypieków). Wstawiamy do piekarnika na 15-17 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odkładamy je do przestudzenia.
Opcjonalnie: wierzch muffinek można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową lub szybkim lukrem z cukru pudru, do tego można dodać również posypki cukiernicze ze świątecznym motywem. Z kolei do ciasta można dołożyć bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Kolejna opcja to nadzienie z powideł śliwkowych, do foremek nakładamy łyżkę masy, małą łyżeczkę powideł i przykrywamy je ciastem do ¾ wysokości.