REKLAMA

Muffinki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami - proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska do pracy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Suche składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Masło roztapiamy  w garnku lub kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niego cukier i mieszamy, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Całość studzimy. Do masła z cukrem dodajemy jajka i mleko. Suche składniki dodajemy do mokrych. Ciasto krótko mieszamy -  jedynie do połączenia składników.

  • 2.

    Pieczenie babeczek: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Do foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta. Następnie do każdej mufinki dokładamy po jednej łyżeczce powideł śliwkowych. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch dekorujemy posiekanymi migdałami i orzechami laskowymi. Pieczemy do suchego patyczka (przez około 20 minut). Stopniowo studzimy babeczki. 

Porady

  • Wierzch babeczek możecie posypać również orzechami nerkowca, skórką cytrynową lub pokruszoną mieszanką białej i gorzkiej czekolady.
  • Dla uzyskania najlepszych efektów, polecamy jajka, masło oraz mleko wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
  • Aby zapobiec rozlaniu się babeczek należy nie wypełniać papilotek do końca. Polecamy nakładać je tak, by pozostało około 1,5 cm odstępu od końca foremki. Dzięki temu babeczki będą miały miejsce do wyrośnięcia.
  • Pamiętaj, aby ciasto na babeczki mieszać jedynie do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może niekorzystnie wpłynąć na ich konsystencję.
  • Po upieczeniu babeczek nie wyciągajcie ich od razu z piekarnika. Aby mieć pewność, że muffinki nie opadną najlepiej jest stopniowo uchylać drzwiczki, a dopiero po kilku minutach wyjąć je na zewnątrz.

Notka redakcyjna

Muffinki ze śliwkami – czy można zrobić je przy pomocy miksera?

Niestety, choć może się to wydawać wygodniejszą opcją, nie należy używać elektrycznego miksera do przygotowania ciasta. Składniki na babeczki polecamy wymieszać ręcznie, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Pamiętajmy również, że początkowo suche i mokre składniki mieszamy osobno, a dopiero na sam koniec łączymy je ze sobą.

Babeczki ze śliwkami – jakie foremki wybrać?

Do przygotowania muffinek sprawdzą się zarówno silikonowe, aluminiowe, jak i papierowe foremki – które z nich wybrać? Najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe. Po upieczeniu ciasto nie przywiera do ich brzegów. Są wielorazowe, więc ich zakup będzie zarówno opłacalny, jak i dobry dla środowiska. Z kolei papierowe papilotki sprawdzą się, jeśli pieczemy jedynie okazjonalnie. Łatwiej je również znaleźć w mniejszych sklepach. Pamiętajmy, że oprócz foremek dobrze jest zaopatrzyć się w teflonową blachę na babeczki z specjalnymi otworami. Dzięki niej ciasto się nie rozlewa, a nasze muffinki wychodzą kształtne i równomiernie upieczone.

Muffinki śliwkowe – jak długo je piec?

Ponieważ czas pieczenia babeczek może różnić się w zależności od konkretnego piekarnika, najlepiej jest kontrolować go za pomocą drewnianego patyczka. Należy wbić go do piekącej się babeczki i sprawdzić, czy przylegają do niego kawałeczki ciasta. Jeżeli wyjęty patyczek będzie suchy nasze muffinki będą gotowe. Wypieki pieczone dłużej staną się zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy