Muffiny piernikowe ozdobione kremem śmietankowym i słonym karmelem wyglądają wdzięcznie i apetycznie. Doskonale uzupełniają zestaw świątecznych wypieków. Można je upiec w kolorowych papilotkach i udekorować na wiele różnych sposobów. Świetnie pasują do nich powidła śliwkowe, a także krem czekoladowy, polewa i orzechy. Ozdabianie muffinek piernikowych to niezapomniane przeżycie dla całej rodziny.
iStock
(średnia 4.49 z 164 głosów)
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, foremki na muffinki wykładamy papilotkami.
Składniki płynne: w jednej misce mieszamy jajka z olejem i jogurtem.
Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
Łączenie: mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy je przy pomocy rózgi lub miksera (na niskich obrotach).
Pieczenie: ciasto na muffiny piernikowe przelewamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu odkładamy je do przestudzenia.
Karmel: na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier trzcinowy i rozprowadzamy go równomiernie na całej jej powierzchni. Gdy się rozpuści, dodajemy masło i całość energicznie mieszamy. Potem stopniowo dolewamy 200 ml śmietanki, nie przestając mieszać składników. Podgrzewamy przez 2–3 min do momentu, aż karmel zgęstnieje. Na koniec dodajemy sól i odstawiamy do przestudzenia.
Krem: 125 ml zimnej śmietanki ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując składniki na gładki i puszysty krem.
Dekorowanie: na muffiny piernikowe nakładamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego. Następnie łyżką nabieramy przestudzony karmel i polewamy je nim po wierzchu. Na kremie układamy posypkę z minipierniczków, czekoladowych serduszek lub gwiazdek.
Porady
- Z naszego przepisu powinno wam wyjść 12 muffinek piernikowych.
- Dla uzyskania najlepszych efektów, polecamy jajka i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Przyprawę do piernika warto zrobić samodzielnie – będzie o wiele bardziej aromatyczna.
- Aby zapobiec rozlaniu się ciasta podczas pieczenia, należy wypełnić nim papilotki do ¾ wysokości. Dzięki temu muffinki piernikowe będą miały miejsce na wyrośnięcie.
- Pamiętajcie, aby masę na ciasto mieszać jedynie do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję wypieków.
- Po upieczeniu muffinek, nie wyciągajcie ich od razu z piekarnika. Aby mieć pewność, że nie opadną, najlepiej jest stopniowo uchylać drzwiczki, a dopiero po kilku minutach wyjąć foremki na zewnątrz.
- Do dekoracji sprawdzą się także orzechy nerkowca, skórka pomarańczowa, cytrynowa lub pokruszona mieszanka białej i gorzkiej czekolady.
Do muffinek piernikowych świetnie pasuje wszystko to, co sprawdza się w przypadku innych przepisów na świąteczne pierniki. Poniżej lista wybranych dodatków:
Przy pieczeniu wegańskich muffinek piernikowych można wykorzystać przepis na piernik wegański. Masę na ciasto przygotowujemy bez jajek i jogurtu naturalnego, a w zastępstwie sięgamy po siemię lniane i mleko sojowe. Krem do muffinów robimy z margaryny wegańskiej, oleju kokosowego, cukru pudru i waniliowego mleka sojowego:
Wegański słony karmel można zrobić z cukru, margaryny roślinnej i mleka kokosowego.
Oferta akcesoriów do pieczenia muffinek jest szeroka. Są one produkowane z różnych materiałów – silikonu, aluminium, stali nierdzewnej, teflonu lub papieru. W przepisie na muffinki korzenne najlepiej sprawdzają się silikonowe foremki z kilku powodów:
Z kolei papierowe papilotki sprawdzą się, gdy planujemy upiec muffiny w teflonowej blasze ze specjalnymi otworami na babeczki. Dzięki niej ciasto się nie rozlewa, a muffinki wychodzą kształtne i równomiernie upieczone.
Komentarze