Grzyby

14 kolekcji przepisów

4991 przepisów

Grzyby marynowane to nasz numer 1, ale uwielbiamy przyrządzać z nimi też makarony, kluski, wigilijne uszka i pierogi, a także aromatyczną zupę grzybową. W polskich lasach najczęściej spotykamy podgrzybki, prawdziwki, kurki, kanie, opieńki, maślaki i koźlaki - to one właśnie najczęściej trafiają na nasze talerze. Borowik szlachetny kojarzy się jednak nie tylko z kuchnią polską, ale i włoską, gdzie również trafia do makaronów, pierogów i innych dań. Leśny aromat świetnie komponuje się z dodatkiem sera i wina. W polskiej tradycji kulinarnej często występują grzyby suszone. Są dość drogie, ale w sezonie Bożego Narodzenia cieszą się ogromnym powodzeniem, a grzybiarze, którzy samodzielnie je zbierają i suszą, mają jeszcze więcej powodów do dumy i zadowolenia. W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na dania z grzybami.

Przepisy w kolekcji Grzyby

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

mojegotowanie

Bigos z kiszonych buraków

Artykuły powiązane

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.