Przepisy na barszcz czerwony

42 przepisów

Barszcz czerwony to zupa najczęściej podawana podczas wieczerzy wigilijnej. Aby barszcz czerwony był zgodny z tradycją należy kilka dni wcześniej przygotowywać zakwas. Potrzebne do niego będą buraki pokrojone w plasterki, ząbki czosnku, skórki z jabłek, woda oraz ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka goździków. Tak przygotowany zakwas będzie kwaśnym i aromatyczną bazą do wigilijnego barszczu czerwonego.

Barszcz czerwony przygotowywany jest nie tylko na świąteczną kolację. Na Lubelszczyźnie i Zamojszczyźnie barszcz gotuje się ze startych buraków, z dodatkiem białej fasoli. Zupa często podawana jest z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami oraz pokrojonym mięsem np.: żeberkami na których barszcz był gotowany. Zebraliśmy przepisy na barszcz czerwony.

Przepisy w kolekcji Przepisy na barszcz czerwony

Barszcz czerwony – pochodzenie

Barszcz czerwony przez wielki zmieniał swoją formę i sposób podania. Po części przez zawirowania historyczne Polski i różne wpływy kulturowe. Przyjęło się uważać, że barszcz czerwony pochodzi z Ukrainy. Do barszczu ukraińskiego dodaje się nawet posiekaną kapustę i przecier pomidorowy. Pierwsza wzmianka dotycząca barszczu czerwonego pochodzi z utworu „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja. W kuchni staropolskiej prawdziwym hitem był barszcz czerwony z rurą, czyli z kawałkiem kości wołowej z galaretowatym szpikiem.

Barszcz czerwony – właściwości

Barszcz czerwony jest zupą obfitująca w witaminę C i żelazo. Działa wzmacniająco, rozgrzewająco i krwiotwórczo. Zupy z buraków są łatwo przyswajalne i poprawiają odporność organizmu. Regularne spożywanie buraków poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Barszcz czerwony jest dobrą propozycją dla osób cierpiących na anemię i niskie ciśnienie krwi.

Artykuły powiązane

Zakwas buraczany
17.11.2017

Zakwas buraczany na barszcz - jak to zrobić?

Zwykle przyrządzamy zakwas na barszcz tuż przed świętami Bożego Narodzenia – to oczywiste. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne warto go jednak wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

Jak szybko zrobić uszka do barszczu
23.12.2015

Jak szybko zrobić uszka do barszczu

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez barszczu z uszkami, ale jak zrobić uszka szybko, żeby jeszcze nieć trochę czasu dla siebie.

barszcz
19.12.2015

Co oprócz uszek podać do barszczu

Wigilijny barszcz od razu kojarzy się z malusieńkimi, idealnie uformowanymi uszkami, pękatymi od farszu, choć w cieniusieńkim cieście. Każdy jadłby je garściami, ale nie oszukujmy się – wymagają pracy, cierpliwości i zręczności. Na szczęście wszyscy, którym ich brakuje, mają wiele innych możliwości.