5 (1)
Śledzie z suszonymi pomidorami to odskocznia od klasycznej przekąski w occie lub śmietanie. Marynują się z cebulką, musztardą francuską, zielem angielskim i octem jabłkowym. Warto dodać do nich oliwę ze słoika z suszonymi pomidorami, która ma mnóstwo ziołowego aromatu. Naprawdę pięknie prezentują się na eleganckim półmisku, zwłaszcza jeśli posypiemy je natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Śledź w suszonych pomidorach poleca się na święta i sylwestra.
śledzie 8 szt.
cebula 1 szt.
suszone pomidory 100 g
ocet jabłkowy 15 ml
musztarda francuska 60 g
ziele angielskie 5 szt.
pieprz 3 g
olej rzepakowy 20 ml
Śledzie: osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli kupiliśmy filety w oleju) lub moczymy i płuczemy w zimnej wodzie (jeśli wyjęliśmy je z solanki). Kroimy w niewielkie kawałki, najlepiej paski o szerokości około 2 cm. Ważne, żeby matiasy z suszonymi pomidorami zmieściły się w przeznaczonym na nie słoiczku.
wero.ugc
Cebula i suszone pomidory: przygotowujemy deskę do krojenia i ostry nóż. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy (odkładamy olej ze słoika na później). Cebulę obieramy, przepoławiamy i pozbawiamy rdzenia. Plasterkujemy. Możemy przelać piórka gorącą wodą, żeby zmiękły i straciły ostry smak. Surowa cebula czasami dodaje przekąsce goryczki – to kolejny powód, dla którego warto ją sparzyć. Suszone pomidory kroimy w paski.
wero.ugc
Marynata: wkładamy pomidory i cebulę do miseczki. Wlewamy ocet jabłkowy (może być też ryżowy, winny lub balsamiczny), olej rzepakowy i 2 łyżki zalewy ze słoika (opcjonalnie ulubiony olej smakowy, na przykład czosnkowy). Dodajemy musztardę francuską, świeżo zmielony pieprz i ziele angielskie (można dorzucić także liść laurowy). Łączymy wszystkie składniki łyżką.
wero.ugc
Mieszanie: wkładamy osuszone i pokrojone filety do marynaty z suszonymi pomidorami i cebulą. Mieszamy, żeby śledź pokrył się dodatkami. W tym momencie do potrawy możemy także dodać kapary, suszoną żurawinę, prażone pestki dyni lub orzechy włoskie.
wero.ugc
Słoik: myjemy, wyparzamy i osuszamy. Możemy wykorzystać klasyczne naczynie z zakrętką lub typu wek – z zatrzaskiem i kauczukową uszczelką. Wkładamy do niego śledzie z suszonymi pomidorami. Lekko potrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się dobrze „przegryzą”. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
wero.ugc
Podanie: wykładamy śledzie w suszonych pomidorach na półmisek. Staramy się je rozłożyć tak, żeby prezentowały się jak najlepiej. Możemy rozdzielić składniki – umieścić rybę na spodzie i ozdobić ją kawałkami pomidorów oraz piórkami cebuli. Posypujemy wierzch przystawki świeżą natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.
wero.ugc