wero.ugc

Śledzie z suszonymi pomidorami

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie z suszonymi pomidorami to odskocznia od klasycznej przekąski w occie lub śmietanie. Marynują się z cebulką, musztardą francuską, zielem angielskim i octem jabłkowym. Warto dodać do nich oliwę ze słoika z suszonymi pomidorami, która ma mnóstwo ziołowego aromatu. Naprawdę pięknie prezentują się na eleganckim półmisku, zwłaszcza jeśli posypiemy je natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Śledź w suszonych pomidorach poleca się na święta i sylwestra.

Składniki:

  • śledzie  8 szt.

  • cebula  1 szt.

  • suszone pomidory  100 g

  • ocet jabłkowy  15 ml

  • musztarda francuska  60 g

  • ziele angielskie  5 szt.

  • pieprz  3 g

  • olej rzepakowy  20 ml

Śledzie z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie: osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli kupiliśmy filety w oleju) lub moczymy i płuczemy w zimnej wodzie (jeśli wyjęliśmy je z solanki). Kroimy w niewielkie kawałki, najlepiej paski o szerokości około 2 cm. Ważne, żeby matiasy z suszonymi pomidorami zmieściły się w przeznaczonym na nie słoiczku. 

    śledzie z suszonymi pomidorami - filety
  • Krok 2:

    Cebula i suszone pomidory: przygotowujemy deskę do krojenia i ostry nóż. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy (odkładamy olej ze słoika na później). Cebulę obieramy, przepoławiamy i pozbawiamy rdzenia. Plasterkujemy. Możemy przelać piórka gorącą wodą, żeby zmiękły i straciły ostry smak. Surowa cebula czasami dodaje przekąsce goryczki – to kolejny powód, dla którego warto ją sparzyć. Suszone pomidory kroimy w paski.  

    śledzie z suszonymi pomidorami - krojenie dodatków
  • Krok 3:

    Marynata: wkładamy pomidory i cebulę do miseczki. Wlewamy ocet jabłkowy (może być też ryżowy, winny lub balsamiczny), olej rzepakowy i 2 łyżki zalewy ze słoika (opcjonalnie ulubiony olej smakowy, na przykład czosnkowy). Dodajemy musztardę francuską, świeżo zmielony pieprz i ziele angielskie (można dorzucić także liść laurowy). Łączymy wszystkie składniki łyżką.

    śledzie z suszonymi pomidorami - marynata
  • Krok 4:

    Mieszanie: wkładamy osuszone i pokrojone filety do marynaty z suszonymi pomidorami i cebulą. Mieszamy, żeby śledź pokrył się dodatkami. W tym momencie do potrawy możemy także dodać kapary, suszoną żurawinę, prażone pestki dyni lub orzechy włoskie.

    śledzie z suszonymi pomidorami - mieszanie
  • Krok 5:

    Słoik: myjemy, wyparzamy i osuszamy. Możemy wykorzystać klasyczne naczynie z zakrętką lub typu wek – z zatrzaskiem i kauczukową uszczelką. Wkładamy do niego śledzie z suszonymi pomidorami. Lekko potrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się dobrze „przegryzą”. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

    śledzie z suszonymi pomidorami w słoiku
  • Krok 6:

    Podanie: wykładamy śledzie w suszonych pomidorach na półmisek. Staramy się je rozłożyć tak, żeby prezentowały się jak najlepiej. Możemy rozdzielić składniki – umieścić rybę na spodzie i ozdobić ją kawałkami pomidorów oraz piórkami cebuli. Posypujemy wierzch przystawki świeżą natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.

    śledzie z suszonymi pomidorami - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne