Śledzie po kaszubsku (tradycyjna receptura)

Śledzie po kaszubsku z cebulką i koncentratem pomidorowym to klasyczna propozycja na wigilijny stół. Idealnie sprawdzą się również na inne święta i postne dni, chociaż można przygotowywać je również na inne okazje. Najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego ich przyrządzenie warto zaplanować wcześniej. Główną rolę grają tu dobrej jakości filety śledziowe - można dodać do nich suszone śliwki, rodzynki, a nawet ogórki konserwowe. Podpowiadamy, jak wykonać tradycyjne śledzie po kaszubsku.

dodany przez: Julita gotuje

przetwory rybne sledzie marynowane

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 150 głosów)

Śledzie po kaszubsku (tradycyjna receptura) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Moczenie śledzi: płaty wkładamy do głębokiego pojemnika i zalewamy mlekiem. Powinny się w nim moczyć co najmniej godzinę, a najlepiej dwie (czas moczenia nie jest wliczony w czas przygotowania śledzi po kaszubsku). Przed ich wyjęciem sprawdzamy, czy nie są za bardzo słone – w razie potrzeby wydłużamy czas moczenia. Opcjonalnie śledzie można też moczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc.

  • 2.

    Przygotowanie cebuli: kroimy cebulę (może być też czerwona) w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, dusimy ją przez kilka minut, aż się zeszkli. W tym czasie kroimy suszone śliwki w paski. Następnie dodajemy je do cebuli. Dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, majeranek (opcjonalnie szczyptę cukru) - mieszamy. Na koniec dolewamy 15 ml octu, dokładamy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, aż śliwki zaczną się lekko rozpadać.

  • 3.

    Przygotowanie śledzi: namoczone filety wyjmujemy z mleka (lub z wody) i osuszamy je. Kroimy je w 2–3-centymetrowe paski.

  • 4.

    Układanie śledzi po kaszubsku: cebulkę z koncentratem nakładamy na pokrojone filety rybne i czekamy aż ostygnie. Następnie całość zamykamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Porady

  • Śledzie po kaszubsku zdecydowanie najlepiej smakują na drugi dzień, a nawet po kilku dniach. Można przygotować je nawet tydzień przed świętami czy planowanym dniem ich spożycia i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Można serwować na dwa podstawowe sposoby – w formie sałatki śledziowej lub kawałków śledzia przykrytych pomidorowym sosem.
  • Śledzie po kaszubsku z octem powstają w prosty sposób, wystarczy dodać do nich odrobinę octu lub użyć gotowych filetów w zalewie octowej.
  • Koncentrat pomidorowy z przepisu można zastąpić dobrej jakości passatą.
  • Warto jednak pamiętać, że śledzie w solance mogą być bardzo słone, dlatego przed ich wykorzystaniem warto je wcześniej kilka godzin pomoczyć w wodzie lub w mleku.
  • Jeśli zależy nam na dobrym zaprezentowaniu dania to z powodzeniem możemy podać śledzie po kaszubsku w słoiku.

Notka redakcyjna

Śledzie po kaszubsku – dodatki

Tradycyjne śledzie po kaszubsku przygotowuje się z dodatkiem cebuli (białej lub rzadziej czerwonej) i koncentratu pomidorowego. Ale przepis można modyfikować i wzbogacać o kolejne dodatki:

  • rodzynki - dobrze uzupełniają się z uduszoną cebulką i wyrazistym koncentratem pomidorowym,
  • żurawina - nadają śledziom jednocześnie słodki i kwaśny smak,
  • ogórek kiszony lub konserwowy – całość jest bardziej orzeźwiająca i chrupiąca, a smak zyskuje na wyrazistości.

Różnice mogą występować również w sposobie przygotowania:

  • śledzie smażone - używamy świeżą rybę, którą obsmażany na patelni. Następnie przygotowujemy do nich zalewę octową (woda, ocet, ziele angielskie, liść laurowy). Tak przygotowane filety wykorzystujemy do zrobienia śledzi smażonych po kaszubsku. Pozostałe kroki przygotowania są takie same.
  • śledzie po kaszubsku w formie koreczków - filety pozostawiamy w całości, układamy na nich wybrane składniki i zawijamy w ruloniki. Żeby zachowały swoją formę można przebić je wykałaczkami. Dzięki temu będą się też pięknie prezentowały na stole.

Jak długo można przechowywać śledzie po kaszubsku?

Śledzie po kaszubsku przygotowane w domu można przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Warto jednak pamiętać, że powinny być one szczelnie zamknięte. Te kupione na wagę najlepiej jest zjeść w ciągu 7 dni, bo nie wiem, jak długo leżały w sklepie.

Ile kalorii mają śledzie po kaszubsku?

Warto mieć na uwadze to, że śledź jest rybą tłustą, w 100 g będzie to ok. 160 kcal. Ale z dodatkami będzie miał ich więcej. I tak, nasze śledzie po kaszubsku są z dodatkiem smażonej cebulki, dlatego w 100 g ok. 390 kcal. Na ich korzyść przemawia to, że zawierają kwasy Omega-3, a te przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Śledzie – znane i lubiane

Śledź jest jedną z najchętniej jadanych ryb w Polsce – jednakże to właśnie na Kaszubach cieszy się on największą popularnością. Śledź po kaszubsku, czyli hylyng, znajduje się nawet na liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oryginalny przepis na śledzia po kaszubsku wymaga użycia świeżej ryby, prosto z Bałtyku – jednak najczęściej mamy dostęp do tych sklepowych, już wstępnie przetworzonych. Dlatego też rekomendujemy wykorzystać solone płaty śledziowe typu matias, które są lepszej jakości.

Dlaczego warto jeść śledzie? Są bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6, a także w witaminy: D3, E, K, A, PP i minerały: fosfor, jod, potas, żelazo, cynk i miedź. Są źródłem dobrej jakości białka. Składniki zawarte w śledziach poprawiają koncentrację, pracę serca i mózgu, odpowiednio wymoczone, obniżają ciśnienie i cholesterol. Zapobiegają chorobom układu nerwowego i miażdżycy. Zaleca się jeść śledzie 2 razy w tygodniu, ale jak mamy ochotę możemy to robić nawet codziennie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy