Śledzie po kaszubsku (tradycyjna receptura)

Śledzie po kaszubsku to jedna z lepiej znanych propozycji podania tego rodzaju ryb. Idealnie sprawdzą się na święta i postne dni, chociaż można przygotowywać je również na inne okazje. Najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego ich przyrządzenie warto zaplanować wcześniej. Główną rolę grają tu matiasy, czyli  dobrej jakości filety śledziowe i czerwona cebulka. Podpowiadamy, jak wykonać tradycyjne śledzie po kaszubsku!

dodany przez: Julita gotuje

przetwory rybne sledzie marynowane

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 149 głosów)


Śledzie po kaszubsku (tradycyjna receptura) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • śledzie po kaszubsku 1.

    Przepis na śledzie po kaszubsku: płaty wkładamy do głębokiego pojemnika i zalewamy mlekiem. Powinny się w nim moczyć co najmniej godzinę, a najlepiej dwie. Przed ich wyjęciem sprawdzamy, czy nie są za bardzo słone – w razie potrzeby wydłużamy czas moczenia. Następnie kroimy filety śledziowe w 2–3-centymetrowe paski.

  • śledzie po kaszubsku 2.

    Cebula i pomidory: kroimy czerwoną cebulę (lub białą) w piórka i dusimy ją na patelni na stosunkowo dużej ilości oleju. Następnie kawałki śledzia przyprawiamy pieprzem i słodką papryką. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu pomidorowego do poduszonej cebulki i mieszanie całości przez ok. 2 minuty.

  • śledzie 3.

    Układanie śledzi po kaszubsku: cebulkę z koncentratem nakładamy na pokrojone filety rybne i czekamy aż ostygnie. Następnie całość zamykamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Porady

  • Śledzie po kaszubsku zdecydowanie najlepiej smakują na drugi dzień, a nawet po kilku dniach. Można przygotować je nawet tydzień przed świętami czy planowanym dniem ich spożycia i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Śledzie po kaszubsku można serwować na dwa podstawowe sposoby – w formie sałatki śledziowej lub kawałków śledzia przykrytych pomidorowym sosem.
  • Śledzie po kaszubsku z octem powstają w prosty sposób, wystarczy dodać do nich odrobinę octu lub użyć gotowych filetów w zalewie octowej.
  • Koncentrat pomidorowy z przepisu można zastąpić dobrej jakości passatą.
  • Warto jednak pamiętać, że śledzie w solance mogą być bardzo słone, dlatego przed ich wykorzystaniem warto je wcześniej kilka godzin pomoczyć w wodzie lub w mleku.
  • Jeśli zależy nam na dobrym zaprezentowaniu dania to z powodzeniem możemy podać śledzie po kaszubsku w słoiku.

Notka redakcyjna

Śledzie po kaszubsku – warianty

Tradycyjne śledzie po kaszubsku przygotowuje się z dodatkiem czerwonej cebuli (biała też będzie dobra) i koncentratu pomidorowego. Ale przepis można modyfikować i wzbogacać o kolejne dodatki. Zmienić można również sposób podania.


Często podstawowy przepis jest rozszerzony i powstają śledzie po kaszubsku z rodzynkami lub z suszonymi śliwkami. Całość jest bardziej słodka i dobrze uzupełnia się z uduszoną cebulką i kwaskowatością koncentratu pomidorowego. Inną propozycją jest dodatek ogórka kiszonego lub konserwowego – całość jest bardziej orzeźwiająca i chrupiąca, a smak zyskuje na wyrazistości.


Ciekawą propozycją są też śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku. Używamy świeżej ryby, którą obsmażany na patelni, następnie przygotowujemy do nich zalewę octową (woda, ocet, ziele angielskie, liść laurowy). Tak przygotowane mięso wykorzystujemy do śledzi po kaszubsku. W tym przypadku oczywiście trzeba całość przygotować z wyprzedzeniem.


Śledzie po kaszubsku można również zrobić w formie koreczków. Filety pozostawiamy w całości, układamy na nich wybrane składniki i zawijamy w ruloniki. Żeby zachowały swoją formę można przebić je wykałaczkami. Dzięki temu będą się też pięknie prezentowały na stole.


Jak długo można przechowywać śledzie po kaszubsku?

Śledzie po kaszubsku można przechowywać w lodówce nawet przez trzy tygodnie. Warto jednak pamiętać, że powinny być one szczelnie zamknięte.


Ile kalorii mają śledzie po kaszubsku?

Warto mieć na uwadze to, że śledź jest rybą tłustą – śledzie po kaszubsku mają w 100g ok. 390 kcal.


Śledzie – znane i lubiane

Śledź jest jedną z najchętniej jadanych ryb w Polsce – jednakże to właśnie na Kaszubach cieszy się on największą popularnością. Śledź po kaszubsku, czyli hylyng, znajduje się nawet na liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oryginalny przepis na śledzia po kaszubsku wymaga użycia świeżej ryby, prosto z Bałtyku – jednak najczęściej mamy dostęp do tych sklepowych, już wstępnie przetworzonych. Dlatego też rekomendujemy wykorzystać solone płaty śledziowe typu matias.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy