Śledzie po kaszubsku

Ocena:

4.43 (150)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie po kaszubsku to klasyczna propozycja na wigilijny stół. Idealnie sprawdzą się również na inne postne dni lub uroczystości. Główną rolę odgrywają tu dobrej jakości filety śledziowe marynowane w occie. Przykrywa je sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek i ogórków kiszonych. Najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego ich przyrządzenie warto dobrze zaplanować. Podpowiadamy, jak zrobić śledzie po kaszubsku według tradycyjnej receptury. 

Składniki:

  • matias  500 g

  • ocet  45 ml

  • olej  80 ml

  • cebula  200 g

  • kiszone ogórki  120 g

  • suszone śliwki  50 g

  • liść laurowy  1 szt.

  • pieprz  3 g

  • ziele angielskie  2 szt.

  • przecier pomidorowy  200 ml

  • majeranek  3 g

  • ketchup pikantny  60 g

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryba: umieszczamy filety w misce i zalewamy zimną wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Odsączamy i płuczemy. Czynność należy powtórzyć 2–3 razy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Czas moczenia śledzi nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Umieszczamy je w plastikowej lub szklanej misce i polewamy octem spirytusowym 10% (ewentualnie jabłkowym lub z białego wina). Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kilka razy mieszamy, żeby równomiernie się zamarynowały.  

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w piórka. Możemy wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną cebulę, a nawet szalotkę. Wybór powinien zależeć od tego, jak intensywny w smaku ma być nasz śledź po kaszubsku. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni (około 30 ml). Smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i majeranek (opcjonalnie szczyptę cukru). Mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwilę, żeby przyprawy uwolniły aromat. 

  • Krok 3:

    Sos: siekamy suszone śliwki (można je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, żeby zmiękły). Dorzucamy je do cebulki. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup (najlepiej pikantny). Możemy też wykorzystać koncentrat pomidorowy, jeśli akurat mamy go pod ręką. Podsmażamy sos przez 5 minut, mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy posiekane ogórki kiszone i pozostały olej. Studzimy. 

  • Krok 4:

    Marynowane śledzie po kaszubsku: w szklanym naczyniu (na przykład słoiku) układamy na przemian filety wyjęte z octu i sos pomidorowy z dodatkami. Studzimy i chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na półmisku, z pieczywem. Możemy udekorować koperkiem lub natką pietruszki. 

Porady

  • Śledzie w pomidorach po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień. Można przygotować je nawet z większym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.  
  • Marynowane matiasy z tego tradycyjnego przepisu można serwować na dwa podstawowe sposoby – w formie sałatki śledziowej lub kawałków filetów przykrytych pomidorowym sosem. 
  • Jeśli lubicie filety rybne w różnych odsłonach, wypróbujcie także śledzie po łowicku – z marchewką, groszkiem, ogórkiem konserwowym i sosem majonezowym. 
  • Prosty przepis na śledzie po kaszubsku ze śliwką możemy nieco zmodyfikować za pomocą przypraw. Do słoika można na przykład dorzucić ziarenka gorczycy lub sproszkowaną słodką paprykę. Smakosze czosnku mogą go podsmażyć razem z cebulką.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śledzie po kaszubsku – dodatki 

Tradycyjne, prawdziwe śledzie po kaszubsku przygotowuje się z dodatkiem cebuli i koncentratu lub przecieru pomidorowego. Przepis można jednak modyfikować i wzbogacać o kolejne składniki, takie jak: 

  • rodzynki lub suszona żurawina – dobrze uzupełniają się z uduszoną cebulką i wyrazistym sosem pomidorowym. Nadają śledziom słodko-kwaśny smak. Te dodatki sprawdzą się najlepiej, kiedy przyrządzamy matiasy po kaszubsku na Boże Narodzenie. Można nimi zastąpić suszone śliwki. 
  • ogórki konserwowe – zamiast kiszonych. Dzięki nim śledzie po kaszubsku będą nieco słodsze. Wykorzystajmy je, jeśli sos wydaje nam się zbyt kwaśny.  
  • przyprawy korzenne – takie jak goździki, cynamon, kardamon lub imbir. Nadają potrawie charakterystyczny aromat kojarzący się ze świętami. To propozycja dla miłośników słodkich, alternatywnych dań wigilijnych, takich jak śledzie korzenne.  

Śledź po kaszubsku – sposoby przygotowania 

Różnice między przepisami na marynowane śledzie na Wigilię lub zabawę sylwestrową często tkwią także w sposobie przygotowania ryby. Oto dwie alternatywne metody:   

  • śledzie smażone – używamy wtedy świeżych filetów, które obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Następnie przygotowujemy do nich zalewę octową (woda, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy). Pozostałe kroki przygotowania pozostają bez zmian.  
  • śledzie po kaszubsku w formie koreczków – zamarynowane filety pozostawiamy w całości. Układamy na nich wybrane składniki i zawijamy w ruloniki. Żeby zachowały swoją formę, można przebić je wykałaczkami. Dzięki temu będą się też pięknie prezentowały na stole. 

Jak długo można przechowywać śledzie po kaszubsku? 

Śledzie po kaszubsku przygotowane w domu można przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Warto jednak pamiętać, że powinny być one szczelnie zamknięte, najlepiej w wyparzonym wcześniej słoiku. Resztki ze świątecznego stołu nie powinny nas jednak martwić, bo śledzie są zdrowym składnikiem diety. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz moc witamin i minerałów. Są też dobrym źródłem białka.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne