Uszka z kapusta i grzybami

Uszka z grzybami - tradycyjnie do Wigilijnego barszczu

dodany przez: Madija madija

pierogi uszka

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.24 z 211 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 1jajko
  • Szczypta soli
  • Łyzka oliwy
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 nieduże cebula
  • Sol
  • pieprz do smaku
  • 3-4 liście laurowe
  • Oliwa do podsmażenia

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Uszka z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Uszka z grzybami
  • Grzyby ugotować i drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok
  • i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
  • Składniki na ciasto zagnieść
  • aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie
  • a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
  • Uszka z grzybami gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
  • Tradycyjne uszka z grzybami gotowe!
  • Uszka z grzybami - idealne danie na Wigilię.
  • Smacznego!

Notka redakcyjna

Zobacz również: kapusta z grzybami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy