Miodownik z masa krówkową

przepyszne ciasto !

Dodany przez:

Miodownik z masa krówkową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 3.31 z 16 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • placki miodowe:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 margaryny
  • 5dkg miodu (sztucznego)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1/2 kostki masła
  • krem:
  • 3/4 l mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 mała puszka masy krówkowej
  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. maki tortowej

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem bądź wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Piec ok 35 minut w temperaturze 170*C.
  3. PLACKI MIODOWE:
  4. Mąkę z sodą, cukrem i margaryną posiekać, dodać jajka oraz miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować nadając kształt blachy. Jedną część upiec na pergaminie na mocno złoty kolor w 180*C przez ok 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć pergamin.
  5. Orzechy posiekać.Cukier, miód i masło rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i chwilę przesmażyć,
  6. mieszając. Na drugi (surowy) miodowy placek wyłożyć przygotowana masę i upiec na zloty kolor.
  7. KREM:
  8. Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki, resztę mleka zagotować. 3/4 szklanki mleka rozrobić z
  9. mąką, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami a następnie wlać do gotującego się mleka, ciągle
  10. mieszając. Jak budyń się ostudzi, utrzeć go z masłem i margaryną. Na koniec zmiksować z masą
  11. krówkową.
  12. Ciasto układami warstwami:
  13. placek miodowy-krem-biszkopt-placek miodowy z orzechami
deser masa krówkowa miodownik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze