Miodownik z masa krówkową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem bądź wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Piec ok 35 minut w temperaturze 170*C.
PLACKI MIODOWE:
Mąkę z sodą, cukrem i margaryną posiekać, dodać jajka oraz miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować nadając kształt blachy. Jedną część upiec na pergaminie na mocno złoty kolor w 180*C przez ok 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć pergamin.
Orzechy posiekać.Cukier, miód i masło rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i chwilę przesmażyć,
mieszając. Na drugi (surowy) miodowy placek wyłożyć przygotowana masę i upiec na zloty kolor.
KREM:
Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki, resztę mleka zagotować. 3/4 szklanki mleka rozrobić z
mąką, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami a następnie wlać do gotującego się mleka, ciągle
mieszając. Jak budyń się ostudzi, utrzeć go z masłem i margaryną. Na koniec zmiksować z masą
krówkową.
Ciasto układami warstwami:
placek miodowy-krem-biszkopt-placek miodowy z orzechami
Komentarze