Przepisy na chleb

5 kolekcji przepisów

511 przepisów

Chleb to podstawowy składnik w jadłospisie wielu osób. Przygotowuje się go z czterech składników: mąki, wody, drożdży i soli. Najkorzystniejsze dla organizmu są bochenki z mąki pełnoziarnistej, na naturalnym zakwasie i poddane długiemu wyrastaniu. Wyróżniamy trzy rodzaje chlebów: na zakwasie, na drożdżach oraz na drożdżach i zakwasie. Te ostatnie przygotowuje się, gdy zakwas jest młody albo chcemy przyspieszyć fermentację. Zobaczcie, jakie przepisy na chleb zebraliśmy dla was. 

Przepisy na chleb

Jak jeść chleb w restauracjach?

W restauracjach przestrzegających etykiety podczas serwowania posiłków trzeba wiedzieć, w jaki sposób jeść chleb. Zgodnie z zasadami savoir – vivre,kromkę należy przełożyć na talerzyk do przystawek i odrywać niewielkie kęsy. Jeżeli do chleba będziemy potrzebować masła lub innego smarowidła, to należy przełożyć sobie nieco na talerzyk do przystawek. Następnie smarować kawałki pieczywa bezpośrednio z niego.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Dzień pierwszy

1/3 szklanki mąki razowej

1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Składniki mieszamy w wyparzonym słoiku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na 24 godziny w ciepłe i suche miejsce.

Dzień drugi

Dodajemy taką samą ilość składników do zakwasu z dnia poprzedniego i odstawiamy na cały dzień do fermentacji.

Dzień trzeci

Taką samą ilość składników dodajemy do zakwasu z dnia poprzedniego. Można dodać mniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty. Zostawiamy do fermentacji. Jeżeli zakwas będzie silnie fermentował, wieczorem można piec pierwszy bochenek.

Artykuły powiązane

Domowe pieczywo i sposoby na jego przechowywanie
16.02.2021

Jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dobry chleb wymaga odpowiedniego przechowywania. Jak prawidłowo przechowywać ulubiony bochenek, rogale lub bułki? Jak wybrać chlebak i zadbać o świeżość pieczywa? Lepszy chlebak drewniany, a może metalowy? Podpowiadamy nasze triki i wybory chlebaków w cyklu "Dobre rzeczy".

piekarnia-little
20.01.2021

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

brioche
15.12.2020

Ciabatta, croissant czy brioche? Piekarz Paweł Albert o pieczywie z kuchni świata

Croissant na śniadanie, ciabatta jako baza kanapki na przekąskę, a brioche na deser? Taka wizja z pieczywem kuchni świata to całkiem przyjemny plan dnia. Piekarz Paweł Albert z CHAUD PAIN Warsaw opowiada nam o konkurencyjnych dla polskiego bochenka, ale wartych spróbowania, wypiekach kuchni świata.

"Jem świadomie" Viktoriya Popin
21.11.2020

"Odczarowuję produkty spożywcze!"- rozmowa z Viktoriyą Popin, autorką książki "Jem świadomie.100 przepisów na domowe przysmaki"

Viktoriya Popin to ukraińska blogerka tworząca stronę Picante Cooking. Na Ukrainie opublikowała książkę, która przekonała niedowiarków, że wiele przysmaków wcale nie trzeba kupować, a można samodzielnie wykonać w zaciszu kuchni. W październiku książka "Jedz świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki" miała swoją ogólnopolską premierę. Zapytaliśmy autorkę, czym różni się kuchnia polska od ukraińskiej, jakie znaczenie ma bycie odpowiedzialnym konsumentem oraz jakie dania kuchni ukraińskiej, chciałaby szczególnie rozpowszechnić.

Na ostrzu noża. Jakie noże kuchenne wybrać?
28.10.2020

Na ostrzu noża. Jakie noże kuchenne warto mieć w kuchni?

Wiele osób zastanawia się jaki sprzęt kuchenny warto mieć w swojej kuchni. Niemal każdy miłośnik gotowania odpowie, że podstawowym narzędziem są ostre i dobrze leżące w dłoni noże. Jednak każdy nóż ma swoje najodpowiedniejsze zastosowanie. Przyjrzeliśmy się, jakie noże kuchenne warto mieć oraz w jaki sposób odpowiednio je konserwować.

domowy chleb
16.10.2020

Domowa piekarnia. Jak upiec chleb w domu?

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba. Chociaż piekarnie codziennie kuszą nas gorącym pieczywem, najlepiej smakuje chleb upieczony własnoręcznie. Wypiek domowego chleba to tradycja, która w ostatnim czasie wróciła do łask. Jeśli wydawało ci się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, to ten tekst rozwieje wszelkie twoje wątpliwości. Warto wiedzieć, że 16 października obchodzony jest Dzień Chleba. Poznaj wszystkie tajniki domowego pieczenia i dowiedz się jak upiec chleb krok po kroku.

wypiekacz do chleba
25.09.2020

Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!

Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.

Patelnia — niezbędny sprzęt w kuchni
24.07.2020

5 niezbędnych rzeczy w kuchni — dla singla, studenta i kuchennego amatora

Są wśród nas doświadczeni mistrzowie kuchni, którzy wiedzą, jakiego noża i deski użyć w zależności od produktu, a są również amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają samodzielne życie w kuchni. Kiedy zamieszkujemy oddzielnie, spotykamy pytanie: jakie rzeczy warto mieć w kuchni? Odpowiadamy w przeglądzie pięciu niezbędników w kuchni, które przydadzą się zarówno amatorowi, jak i studentowi.

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.

iStock-zakwas-na-chleb (1)
17.03.2020

Monika Walecka rozdaje zakwas na chleb. Działanie z potrzeby serca

Monika Walecka codziennie we własnej piekarni "Cała w mące" proponuje apetyczne bochenki chleba, kuszące bułki i rozkosznie smakujące drożdżówki. Po jej wypieki ustawiają się kolejki warszawiaków chcących zjeść chleb taki jak dawniej. Monika Walecka wyszła naprzeciw swoim klientom i zachęca ich do domowego pieczenia. Zobaczcie, co się za tym kryje.