Przepisy na chleb

3 kolekcji przepisów

541 przepisów

Chleb to podstawowy składnik w jadłospisie wielu osób. Przygotowuje się go z czterech składników: mąki, wody, drożdży i soli. Najkorzystniejsze dla organizmu są bochenki z mąki pełnoziarnistej, na naturalnym zakwasie i poddane długiemu wyrastaniu. Wyróżniamy trzy rodzaje chlebów: na zakwasie, na drożdżach oraz na drożdżach i zakwasie. Te ostatnie przygotowuje się, gdy zakwas jest młody albo chcemy przyspieszyć fermentację. Zobaczcie, jakie przepisy na chleb zebraliśmy dla was. 

Przepisy na chleb

Jak jeść chleb w restauracjach?

W restauracjach przestrzegających etykiety podczas serwowania posiłków trzeba wiedzieć, w jaki sposób jeść chleb. Zgodnie z zasadami savoir – vivre,kromkę należy przełożyć na talerzyk do przystawek i odrywać niewielkie kęsy. Jeżeli do chleba będziemy potrzebować masła lub innego smarowidła, to należy przełożyć sobie nieco na talerzyk do przystawek. Następnie smarować kawałki pieczywa bezpośrednio z niego.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Dzień pierwszy

1/3 szklanki mąki razowej

1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Składniki mieszamy w wyparzonym słoiku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na 24 godziny w ciepłe i suche miejsce.

Dzień drugi

Dodajemy taką samą ilość składników do zakwasu z dnia poprzedniego i odstawiamy na cały dzień do fermentacji.

Dzień trzeci

Taką samą ilość składników dodajemy do zakwasu z dnia poprzedniego. Można dodać mniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty. Zostawiamy do fermentacji. Jeżeli zakwas będzie silnie fermentował, wieczorem można piec pierwszy bochenek.

Artykuły powiązane

domowy chleb
09.05.2020

Domowa piekarnia. Jak upiec chleb w domu?

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba. Chociaż piekarnie codziennie kuszą nas gorącym pieczywem, najlepiej smakuje chleb upieczony własnoręcznie. Wypiek domowego chleba to tradycja, która w ostatnim czasie wróciła do łask. Jeśli wydawało ci się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, to ten tekst rozwieje wszelkie twoje wątpliwości. Poznaj wszystkie tajniki domowego pieczenia i dowiedz się jak upiec chleb krok po kroku.

wypiekacz do chleba
14.04.2020

Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!

Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.

iStock-zakwas-na-chleb (1)
17.03.2020

Monika Walecka rozdaje zakwas na chleb. Działanie z potrzeby serca

Monika Walecka codziennie we własnej piekarni proponuje apetyczne bochenki chleba, kuszące bułki i rozkosznie smakujące drożdżówki. Po jej wypieki ustawiają się kolejki warszawiaków chcących zjeść chleb taki jak dawniej. Monika Walecka wyszła naprzeciw swoim klientom i zachęca ich do domowego pieczenia. Zobaczcie, co się za tym kryje.

Książki o chlebie
14.03.2020

Chcesz upiec chleb? Te książki powinny znaleźć się na twojej półce

Pieczenie własnego chleba w domowych warunkach nadal uchodzi za niełatwą sztukę. Wbrew pozorom nie jest to jednak aż tak skomplikowane jak się wydaje. Zwłaszcza jeśli mamy dobrych nauczycieli - w cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy książki, które musicie mieć, jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z przygotowywaniem pieczywa.

deker
05.03.2020

Tomasz Deker: Chleb to prosta rzecz

Piecze torty, rzeźbi w czekoladzie, a jego praliny są chlubą Sopotu. Dla nas przygotował jednak coś ekstra – receptury na wytrawne pieczywo, wspaniały chleb. Wszystkie godne naszych stołów. Tomasz Deker, doświadczony cukiernik i ekspert kulinarny, autor książki "Chleb" wydawnictwa Burda Książki, opowiedział Dorocie Filipkowskiej o swojej pasji do kuchni. Wywiad ukazał się na łamach magazynu "Moje Gotowanie".

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

Chleb
07.11.2019

Domowy chleb – który będzie najzdrowszy?

Nie wyobrażamy sobie bez niego życia i jadamy codziennie, powinien więc być dobrej jakości. Upieczony z odpowiedniej mąki nie tuczy i wzmacnia odporność.

piekarnia-little
29.10.2019

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Francuskie pieczywo
02.10.2019

Francuskie pieczywo, czyli najlepsze piekarnie w Paryżu

Idealnie maślany croissant czy doskonale chrupiące pain au chocolat, czyli bułeczki z francuskiego ciasta z czekoladą? Stolica Francji obfituje w smaczne miejsca, gdzie możemy spróbować pieczywa o poranku, jak i słodkich propozycji popołudniu. Gdzie można odurzyć się już samym zapachem świeżo pieczonego chleba na zakwasie, a gdzie kupić najlepszą bagietkę? Eksperci French Touch podpowiadają kilka interesujących adresów w Paryżu, gdzie skosztujecie najlepszych francuskich wypieków.

Pasty do chleba - pasta jajeczna
11.05.2019

Pasty do chleba - proste przepisy nie tylko na śniadanie

Pasty do chleba to smarowidła, które chętnie podajemy na kanapkach, ale też na grzankach, krakersach czy plackach tortilli. Pasty do chleba mogą być w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na smakowite i proste pasty do chleba.