Przepisy na chleb

3 kolekcji przepisów

542 przepisów

Chleb to podstawowy składnik w jadłospisie wielu osób. Przygotowuje się go z czterech składników: mąki, wody, drożdży i soli. Najkorzystniejsze dla organizmu są bochenki z mąki pełnoziarnistej, na naturalnym zakwasie i poddane długiemu wyrastaniu. Wyróżniamy trzy rodzaje chlebów: na zakwasie, na drożdżach oraz na drożdżach i zakwasie. Te ostatnie przygotowuje się, gdy zakwas jest młody albo chcemy przyspieszyć fermentację. Zobaczcie, jakie przepisy na chleb zebraliśmy dla was. 

Przepisy na chleb

Jak jeść chleb w restauracjach?

W restauracjach przestrzegających etykiety podczas serwowania posiłków trzeba wiedzieć, w jaki sposób jeść chleb. Zgodnie z zasadami savoir – vivre,kromkę należy przełożyć na talerzyk do przystawek i odrywać niewielkie kęsy. Jeżeli do chleba będziemy potrzebować masła lub innego smarowidła, to należy przełożyć sobie nieco na talerzyk do przystawek. Następnie smarować kawałki pieczywa bezpośrednio z niego.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Dzień pierwszy

1/3 szklanki mąki razowej

1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

Składniki mieszamy w wyparzonym słoiku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na 24 godziny w ciepłe i suche miejsce.

Dzień drugi

Dodajemy taką samą ilość składników do zakwasu z dnia poprzedniego i odstawiamy na cały dzień do fermentacji.

Dzień trzeci

Taką samą ilość składników dodajemy do zakwasu z dnia poprzedniego. Można dodać mniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty. Zostawiamy do fermentacji. Jeżeli zakwas będzie silnie fermentował, wieczorem można piec pierwszy bochenek.

Artykuły powiązane

Chleb
07.11.2019

Domowy chleb – który będzie najzdrowszy?

Nie wyobrażamy sobie bez niego życia i jadamy codziennie, powinien więc być dobrej jakości. Upieczony z odpowiedniej mąki nie tuczy i wzmacnia odporność.

Francuskie pieczywo
02.10.2019

Francuskie pieczywo, czyli najlepsze piekarnie w Paryżu

Idealnie maślany croissant czy doskonale chrupiące pain au chocolat, czyli bułeczki z francuskiego ciasta z czekoladą? Stolica Francji obfituje w smaczne miejsca, gdzie możemy spróbować pieczywa o poranku, jak i słodkich propozycji popołudniu. Gdzie można odurzyć się już samym zapachem świeżo pieczonego chleba na zakwasie, a gdzie kupić najlepszą bagietkę? Eksperci French Touch podpowiadają kilka interesujących adresów w Paryżu, gdzie skosztujecie najlepszych francuskich wypieków.

Domowy Chleb
04.05.2019

Domowy chleb – Piotr Kucharski podpowiada patenty na pieczywo

Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach, który roznosi się po całym domu. Domowy chleb pieczony własnoręcznie to moda, która wraca do łask i na nowo podbija serca oraz podniebienia Polaków. Ci, którzy jeszcze nie próbowali, z kilkoma trikami na pewno upieką swój idealny bochenek. Piotr Kucharski w naszym cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiada, jak upiec domowy chleb.

Chlebak w kuchni i przechowywanie pieczywa
05.03.2019

Jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dobry chleb wymaga odpowiedniego przechowywania. Jak prawidłowo przechowywać ulubiony bochenek, rogale lub bułki? Jak wybrać chlebak i zadbać o świeżość pieczywa? Lepszy chlebak drewniany, a może metalowy? Podpowiadamy nasze triki i wybory chlebaków w cyklu "Dobre rzeczy".

Jak wybrać dobre pieczywo? Chlebodawca radzi
25.11.2018

100-letni zakwas dla millenialsów? Rozmowa z Chlebodawcą o kulturze wypieku chleba w Polsce

Chlebodawca, czyli Arkadiusz Andrzejewski, to mistrz wypieku chleba. Tradycjonalista, który za pomocą klasycznych przepisów, jakościowych produktów i wiedzy o tym, jak upiec dobry bochenek, kusi wypiekami jak mało kto! W cyklu "Przy wspólnym stole" rozmawiamy o 100-letnim zakwasie i podejściu do współczesnego pieczywa.