REKLAMA

Morele - przepisy na dania

57 przepisów

morele

Morele kochają wszyscy. Ich pojawienie się na straganach oznacza, że lato w pełni. Małe, kuliste i przyjemnie aksamitne owoce o słoneczno-pomarańczowej barwie i intensywnym smaku kuszą i zachęcają, aby natychmiast po nie sięgnąć. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i pasują do bardzo wielu różnych dań. Robimy z nich przetwory na zimę, jemy w ciastach i deserach, ale także dodajemy do mięs i innych dań głównych. Morele są pyszne!

Morele – przepisy z pysznym owocem

Morele wywodzą się z Azji, w naturze rosną w Chinach, Korei i Kirgistanie. Do Europy przywędrowały z Armenii (stąd ich łacińska nazwa: Prunus armeniaca), gdzie wyróżnia się ponad 50 ich odmian. Aby owoce były naprawdę smaczne i dorodne, morele potrzebują ciepła i słońca. Największe uprawy znajdują się w tych rejonach świata, gdzie klimat jest łagodny, a lato słoneczne. Na skalę przemysłową uprawiane są we Włoszech, w Turcji, Iranie, Uzbekistanie oraz Algierii. Ponieważ drzewa te są bardzo wrażliwe na późnowiosenne przymrozki, które mogą uszkadzać pąki kwiatowe, w Polsce możliwe są jedynie amatorskie uprawy. 

Czym się charakteryzują morele? Morela jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, który osiąga wysokość ok. 6–8 metrów. Owoce dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Pokryte są delikatną „zamszową” skórką w kolorze pomarańczowym, często z lekkim rumieńcem. Ich miąższ jest słodki i soczysty, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu – zwykle jest żółty lub pomarańczowy. Morele, w zależności od odmiany, mogą mieć wagę od 30 do nawet 70 g, dojrzałe pięknie pachną.

Morele – właściwości i wartości odżywcze

Dlaczego warto jeść morele? Czy morele są zdrowe? W pełni morelowego sezonu wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, przeciwutleniacza, chroniącego przed działaniem wolnych rodników. Dzięki niemu cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd. Są również bogate w potas, regulujący ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii. 

Sok z moreli wykazuje działanie antybiotyczne. Z kolei olej wytwarzany z pestek moreli wchodzi skład niektórych leków na kaszel, zapalenie krtani czy oskrzeli. W kosmetologii wykorzystywane są pestki moreli do produkcji kremów, olejków i balsamów do ciała. Kto powinien ich unikać? Osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby. Należy ograniczać ich ilość przy chorobach dwunastnicy oraz wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka. Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego też nie jedzmy ich na czczo. Ile kalorii ma morela? 100 g tego owocu dostarcza nam około 50 kalorii.

Pestki z moreli – jak jeść?

Kontrowersje budzą pestki z moreli. Mówi się o nich jako o gorzkich migdałach, ze względu na charakterystyczny smak. W dużych ilościach pestki mogą być szkodliwe, ponieważ zawierają cyjanek. Nie rekomenduje się więc spożywania więcej niż 2-3 pestek na dzień. Pestek z moreli powinny unikać dzieci i kobiety w ciąży. 

Morele – przepisy na zimę

Morele bardzo często wykorzystuje się do przygotowania różnego rodzaju przetworów. Przetwory z moreli to między innymi dżemy i konfitury, ale nie tylko. Na zimę warto przygotować także morele w syropie, które potem wykorzystamy do ciast i deserów. Ciekawą opcją są wytrawne przetwory z moreli. Przyprawiamy je wtedy chili lub imbirem i otrzymujemy chutney lub konfiturę, której można użyć na przykład jako sos do mięsa.

Suszone morele – przepisy

Morele suszone świetnie pasują do deserów, wiele osób dodaje je także na przykład do śniadaniowych owsianek czy granoli. Morele suszone są bardzo zdrowe, warto więc jeść je nawet w formie przekąski, mając jednak na uwadze, że suszone owoce są dość kaloryczne.

Suszone morele można również wykorzystać do dań mięsnych – pyszny jest na przykład schab faszerowany morelami. 

Świeże morele – przepisy

Do czego możemy ich użyć? Najzdrowsze, najbardziej wartościowe są owoce zjadane na surowo. Warto więc dodawać je do sałatek i koktajli. Świetnie smakują letnie pierogi czy knedle z morelami. Morele są ulubienicami cukierników – połówki owoców często zdobią wierzchy tart, a polewa morelowa fantastycznie rozświetla i zabezpiecza świeże owoce na ciastach i tortach. Świetne na przetwory: konfitury, dżemy, chutneye i kompoty. Morele na wytrawnie? Ależ oczywiście! Na Środkowym Wschodzie często towarzyszą jagnięcinie. Morele dobrze smakują także z kaczką lub kurczakiem.

Innym pomysłem jest użycie moreli z puszki. Morele z puszki – przepisy z ich wykorzystaniem muszą uwzględniać, że owoce zanurzone są w słodkim syropie, więc same w sobie są dużo słodsze niż morele surowe. Warto jednak wykorzystywać je zwłaszcza do ciast czy deserów.